2.6 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudenții de la Stomatologie învață să facă afaceri

Studenții de la Stomatologie învață să facă afaceri

În cadrul unui proiect cu finanțare europeană, studenții craioveni care vor fi medici stomatologi învață cum să își creeze și să își gestioneze cabinete private, cum să încheie contracte, să facă facturi, să elibereze chitanțe, dar, mai ales, cum să utilizeze un soft care să țină istoricul pacienților.

Un număr de 193 de studenți de la Facultatea de Medicină Dentară din Craiova și de la Facultatea de Tehnică Dentară sunt inițiați în activități ce presupun ca aceștia să fie pregătiți pentru piața muncii, după ce termină facultatea, dar și pentru a-și deschide propria afacere, pe o piață concurențială. Printr-un proiect prin POSDRU, al cărui beneficiar este Facultatea de Medicină Dentară din Craiova, studenții învață să își deschidă afaceri, să își înființeze cabinete private individuale și firme pe care să activeze în mediul privat după ce termină studiile. Studenții au finalizat prima etapă a proiectului când au făcut practică în diverse cabinete de stomatologie din oraș. Joi seară, reprezentanți ai cabinetelor medicale în care tinerii au făcut practică, oameni de afaceri din domeniul tehnicii dentare și cadre universitare de la cele două facultăți au participat la o întâlnire organizată la Casa Universitarilor din Craiova. Aceștia au tras concluziile după prima etapă a proiectului (practica în cabinet) și au început pregătirile pentru etapa a doua a proiectului, care presupune înființarea unei întreprinderi simulate și învățarea studenților să dezvolte și să-și gestioneze propria firmă, aspecte care nu se învață în facultate.

Sprijiniți în dezvoltarea antreprenorială

Există diferențe între teoria de la școală și practica din lumea reală. „Practica a fost un lucru extraordinar. Am luat pentru prima dată contact cu un cabinet de medicină dentară și a fost deosebit. Am fost chiar asistenții doctorilor (…). Una este ce învățăm din cărți și alta este practica. Fiecare doctor are stilul lui“, a spus Ștefăniță Diaconescu, student în anul IV.
Studenții vor învăța cum să își deschidă o firmă, cum să completeze o factură, cum să scrie o chitanță, cum să încheie un contract cu furnizorii sau cum să își deschidă un SRL pentru tehnică dentară etc. „Până în prezent, nu am avut contact cu aceste lucruri, dar acum, prin intermediul întreprinderii simulate, am depus deja actele pentru întreprindere și am luat contact, cât de cât, cu documentația de care este nevoie pentru deschiderea unui cabinet. Este greu, pentru că e mult de muncă“, a spus Ana Mihaela Spătaru, studentă în anul VI. Tânăra a mai precizat că știe că este o concurență mare pe piața cabinetelor individuale, dar că mulți dintre colegii ei sunt optimiști, unii optând pentru a lucra în străinătate (printre care se numără și ea), iar alții alegând să lucreze în Craiova sau să-și deschidă în țară propriile cabinete individuale de stomatologie.
În această a doua etapă a proiectului „studenții se vor familiariza cu multe lucruri pe care nu le studiază în curriculum, deși au un curs de management în cadrul facultății. Ei vor învăța care este diferența între un SRL și un cabinet individual, vor învăța cum să-și acrediteze cabinetul la Colegiul Medicilor Dentiști (…)“, a declarat Mihaela Sanda Popescu, manager de proiect. Ea a mai precizat că, în premieră, studenții care iau parte la acest proiect POSDRU se vor familiariza și cu un soft care manageriază pacienții, stochează istoricul acestora, dar și generează automat chitanțe și alte documente. „Nu totul este electronic într-un cabinet. Anumite documente ce se referă la obligații declarative trebuie semnate de pacient pe hârtie“, a mai spus Mihaela Sanda Popescu. Rămâne ca tinerii să aibă și finanțările necesare înființării unor cabinete la terminarea facultății.

Vor fi angajați viitori medici stomatologi

La finalul mesei rotunde, un om de afaceri prezent la dezbateri a precizat că unii dintre studenții care au făcut practică în cabinetele private ale medicilor stomatologi vor fi angajați în acele cabinete după ce termină studiile.
Proiectul cu finanțare europeană se numește „Sprijin pentru facilitarea tranziției de la studiu la piața muncii a studenților cu specializările medicină dentară și tehnică dentară“, finanțat de POSDRU și implementat de Facultatea de Medicină Dentară, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS