Locuitorii judeţului Gorj s-au trezit devreme ca să îşi aleagă preşedintele. În ciuda faptului că temperaturile au fost mai scăzute decât în zilele anterioare, cetăţenii cu drept de vot au preferat să se trezească înainte de ora 7.00 şi să ocupe un loc la coadă, în faţa secţiei de care aparţineau.
Zeci de târgujieni au aşteptat ieri–dimineaţa, în fața câtorva secții de votare din municipiu, ca acestea să se deschidă pentru ca ei să-și exercite dreptul de vot. Şi la unele secţii de vot din Tismana s-a stat la coadă. La Secţia nr. 93 din oraş votaseră până la ora 9.00 peste 10% dintre alegători, respectiv dublu faţă de ceea ce s-a întâmplat la primul tur de scrutin. Un bărbat, de 76 de ani, din Băleşti, a venit la Secţia nr. 40 din comună, încă de la ora 6.00, şi a aşteptat o oră ca să fie primul care pune ştampila pe buletinul de vot. Pensionarul respectiv a fost primul alegător din Băleşti şi la primul tur de scrutin. În judeţul Gorj au avut drept de vot peste 305.667 de persoane. Au fost înfiinţate 327 de secţii de votare, dintre care 112 s-au aflat în municipiul Târgu Jiu.
Incidente la urne
În județul Gorj, au apărut mai multe incidente încă de la primele ore. La o secţie de votare din Baia de Fier, un alegător a făcut preinfarct la puţin timp după ce a votat. La faţa locului a fost trimisă o ambulanţă care l-a transportat pe bărbat la spital. Ambulanţa a fost solicitată să intervină şi în comuna Polovragi, unde unui alegător i s-a făcut rău. Cadrele medicale au precizat că a fost vorba de o lipotimie. Totodată, la Secţia de votare nr. 151 din Bâlteni, două persoane au fost implicate într-un scandal, în care s-au împărţit pumni. Ion Sava, de 71 de ani, a declarat că ar fi fost lovit de altă persoană, pentru că susţinea un anumit candidat. Victima s-a deplasat la postul local de poliţie pentru a depune plângere. Bătrânul s-a ales cu plăgi la nivelul feţei şi va merge pentru o examinare de specialitate la Serviciul de Medicină Legală Gorj. Cel care s-a ales cu dosar penal pentru lovire este Ion Aldea, de 58 de ani, din Bâlteni.
Scandal la Spitalul din Bumbeşti-Jiu
La Spitalul din Bumbeşti-Jiu, bolnavii nu au putut vota cu ajutorul urnei mobile, deşi depuseseră cereri în acest sens cu o zi înainte. Oamenii au părăsit spitalul pentru a merge la o secţie din apropiere. Motivul a fost că tabelul nominal cu bolnavii care au depus cereri pentru urna mobilă nu a ajuns la secţia cea mai apropiată şi, astfel, bolnavii nu au mai primit urna mobilă. Paznicul ar fi uitat să ducă plicul la secţie. În legătură cu cele întâmplate a fost sesizat şi Biroul Electoral Judeţean. „Eu nu am informaţii decât de la preşedinta Secţiei nr. 72. Spunea că mai mulţi bolnavi au depus cereri pentru urna mobilă şi nu cunosc de ce nu au putut vota. Managerul Spitalului trebuia să împuternicească pe cineva să ducă plicul cu listele. Vinovată este persoana care nu a dus cererile. Organele abilitate pot face cercetări cu privire la împiedicarea dreptului de vot. Închisoare de la șase luni, la trei ani. Cererile trebuia să fie primite în ziua anterioară. Cei care au votat au mers la secţia de la Sala de Sport din Bumbeşti-Jiu“, a declarat Gheorghe Constantinescu, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj. În urma incidentului de la Bumbeşti-Jiu, poliţiştii au deschis un dosar penal pe numele lui Aurel Stolojanu, managerul unităţii sanitare din localitate, respectiv pe numele unui angajat. Cei doi nu au depus în termenul prevăzut de lege 50 de solicitări de la bolnavi care au dorit să voteze cu ajutorul urnei mobile.
Autocar oprit de poliţie
Alt incident a avut loc la Rovinari. Poliţia a oprit în trafic un autocar înmatriculat în Prahova şi care era plin de turişti. Angajaţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au solicitat actele de identitate ale tuturor persoanelor prezente în autocar şi au întocmit o listă cu numele şi datele acestora, pentru a preveni o eventuală fraudă electorală. În urma verificărilor, poliţiştii de la Serviciul Rutier au constatat că autocarul cu turişti venea din judeţul Dolj şi se afla în trecere prin Gorj, fiind vorba de un pelerinaj organizat la mai multe mănăstiri. Peste o mie de forţe de ordine au acţionat duminică în judeţ. Dintre acestea, 600 erau angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, iar diferenţa de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Poliţiştii au asigurat ordinea la 200 de secţii de votare, iar jandarmii şi cei de la ISU la 127 de secţii de votare.