În ziua alegerilor, atmosfera secțiilor de votare din comunele limitrofe Craiovei era destul de calmă. Cu toate acestea, au avut loc câteva mici incidente care au fost amintite de președinții secțiilor de votare sau sesizate de cetățeni.
La Malu Mare, cineva semnase în locul unui cetățean
Un incident a avut loc în comuna Malu Mare, în jurul prânzului, când un cetățean, Gheorghe Radu, a mers să voteze și a constatat că cineva semnase deja în locul său. „Am fost să votez în jurul orei 12.00. Am observat că cineva semnase pe listă în numele meu. Mi-au spus că este o greșeală, o alegătoare pe nume Radu Maria ar fi greșit și ar fi semnat în dreptul numelui meu. Eu știam că am avut o vecină pe nume Radu Maria, care este moartă. Cei de la secția de votare m-au pus să semnez lângă cealaltă semnătură“, a explicat bărbatul. Într-adevăr, la fața locului, președintele Secției de votare nr. 393 din Malu Mare, Mihai Pața, a explicat că este adevărat că bărbatul a găsit o semnătură în fața numelui său, însă aceasta nu ar aparține unei persoane decedate. „Domnul Radu Gheorghe a venit și era începută o semnătura în fața numelui dumnealui. Se mai întâmplă, oamenii sunt în vârstă și sunt neatenți. A început să semneze peste și l-am atenționat să semneze lângă. În ceea ce o privește pe doamna Radu Maria, nu este la noi pe lista decedaților. Domnul și-a exercitat fără probleme votul său, care este valid“, a explicat președintele secției. La Malu Mare, la secția amintită, votaseră, până la orele după-amiezii, 125 de persoane pe listele suplimentare și 714 pe listele permanente dintr-un total de 867 de persoane cu drept de vot. Totodată, fuseseră înregistrate și 28 de solicitări de urnă mobilă.
199 pe liste suplimentare, 105 la permanente
În comuna Ghercești, la secția de votare nr. 351, președintele de secție, Irina Dupir, a explicat că „a fost un echilibru între persoanele tinere și vârstnice care au votat. Nu au fost incidente și au fost suficiente formulare pentru cei care au votat pe liste suplimentare“, a spus aceasta. Un echilibru a existat și între persoanele care au votat pe listele permanente și cele care au votat pe listele suplimentare, cifrele fiind destul de apropiate: 199, respectiv 105. În ceea ce privește cererile de urne mobile, acestea au fost în număr de 11. „Au fost și cazuri de turism electoral, au venit de la Craiova cu mașini personale, dar mai devreme“, a explicat unul dintre reprezentanții partidelor politice prezent în secție.
Bucovăț: „Au venit mai mulți tineri“
Tineretul a ieșit mai mult din casă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Asta s-a întâmplat în Bucovăț, după spusele președintelui Secției nr. 271, Virginia Ion. „Au venit destul de multe persoane să voteze, până la ora 13.00 am avut 497 de votanți, un număr la care am ajuns în turul I de-abia la ora 16.00. Față de data trecută, au venit și tineri mulți, mai mulți decât cei în vârstă“, a explicat președintele. În Bucovăț, la ora 13.00, fusese înregistrată o singură solicitare de urnă mobilă, iar 78 de persoane votaseră pe liste suplimentare.
Mulți pe liste suplimentare la Cârcea
Nu în ultimul rând, în comuna Cârcea, în prima parte a zilei, secția de votare nr. 291 rămăsese fără formulare pentru declarațiile pe proprie răspundere, iar mai multe persoane s-au văzut nevoite să aștepte mai multe minute pentru a putea vota. „Au fost anumite probleme cu declarațiile, însă s-a rezolvat. Au venit și foarte mulți oameni din alte orașe, mai mult cu autoturisme personale, dar și un microbuz“, a declarat un reprezentant al Primăriei Cârcea din zona secției de votare. Pe listele suplimentare, până la ora 13.00 votaseră 173 de persoane, 537 pe listele permanente, existând și 78 de cereri pentru urna mobilă. În jurul orei 18.30, numărul votanților de pe listele suplimentare crescuse la 370, totalul persoanelor care votaseră era de 1.415, cu același număr de solicitări pentru urna mobilă. Menționăm că totalul persoanelor cu drept de vot din Cârcea este de 1.841.