Cea de-a 41-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală“ îşi deschide porţile astăzi, de la ora 19.00, cu un concert vocal-simfonic extraordinar Joseph Haydn, avându-l la pupitrul dirijoral pe Cristian Oroşanu. Alături de soliştii Diana Ţugui, Carmen Topciu, Cristian Mogoşan şi Marius Manyov îşi vor da concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“.
„După Festivalul «Enescu», evenimentul Craiova Muzicală îşi revendică un loc deosebit în cadrul manifestărilor culturale din România. Constat cu mare surprindere şi plăcere că există un număr impresionant de evenimente care se desfăşoară pe parcursul unei luni. Este un festival excelent la care participă multe orchestre de mare valoare din România şi străinătate. Dintr-o dată am devenit foarte mândru că eu deschid acest festival“, a precizat dirijorul Cristian Oroşanu.
Desfăşurat sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, concertul de deschidere a manifestării este precedat, de la ora 18.00, de o expoziţie de fotografie „Familia regală a României în imagini“, ce reuneşte exponate realizate de Daniel Angelescu, fotograful oficial al Casei Regale.
Nume sonore din peisajul muzical, la Craiova
Până pe 17 decembrie, în cadrul manifestării „Craiova Muzicală“, care cuprinde 41 de evenimente, vor încânta publicul reputaţi muzicieni din Anglia, Olanda, Italia, Serbia, Elveţia, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, dar şi din România. Festivalul este onorat de dirijorii Antoine Rebstein (Elveţia), Christopher Petrie (Anglia), Mihail Agafiţa (Republica Moldova), Cristian Mandeal, Horia Andreescu, soliştii Liviu Prunaru, Daniel Podlovschi, Cristina Anghelescu, Rudolf Fatyol (vioară), Marin Gheraş (nai), Sophia Reuter (violă), muzicieni de la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.
„Este cea mai complexă şi puternică ediţie a Festivalului Internaţional Craiova Muzicală. Ne-am gândit să acoperim nu numai segmentul de muzică clasică, aşadar ne-am deschis porţile şi către alte genuri. Avem artişti care vor încânta trecătorii pe perioada festivalului cu instrumentele lor neconvenţionale, teramin şi pahare de sticlă. Avem muzică rock, folk, populară cultă, sacră, de fanfară, operă. Aşadar, este vorba de o paletă aproape completă de genuri muzicale pe care le veţi putea întâlni în programul manifestării“, a precizat managerul Filarmonicii „Oltenia“, Vlad Drăgulescu.
Craiovenii vor avea întâlnire cu grupul Pasărea Colibri (joi, 4 decembrie de la ora 21.00, la Cafe-Teatru Play), Trupa Compact (10 decembrie, ora 21.00, la Cafe-Teatru Play), tânărul chitarist italian Giordano Passini (30 noiembrie, ora 19.00, la Muzeul de Artă), Orchestra Camerală Regală Bucureşti, ce reuneşte un grup de instrumentişti de primă linie (2 decembrie, ora 19.00, în Sala Filamonicii „Oltenia“), Christopher Petrie, care va conduce orchestra sa de suflători, „Philharmonia Britannica“ (4 decembrie, ora 19.00, în Sala Filarmonicii „Oltenia“).
Nu au fost uitaţi nici cei mai mici iubitori ai muzicii, astfel că de pe afişul festivalului nu lipsesc programele special concepute pentru ei. „Filarmonica «Oltenia» merge la şcoală“, „Să (re)descoperim Filarmonica în cheia Familia“, concurs cu premii dedicat familiilor de iubitori ai muzicii, atelierele de muzică cu instrumente neconvenţionale, sunt doar câteva dintre activităţile dedicate celor care încep să descopere tainele muzicii.