2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPatronii CSU Craiova, în vizorul DNA

Patronii CSU Craiova, în vizorul DNA

Mihai Rotaru a intrat recent în acționariatul CSU Craiova
Mihai Rotaru a intrat recent în acționariatul CSU Craiova

Bomba detonată de arestarea șefei DIICOT, Alina Bica, face explozie la Craiova. Numele patronilor CSU Craiova apare în scandalul despăgubirilor de la ANRP. Adrian Andrici și Mihai Rotaru ar fi obținut aproape 30 de milioane de euro prin cesionarea de drepturi litigioase.
Numele principalilor acționari ai clubului de fotbal CSU Craiova apar în scandalul despăgubirilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), detonat în urmă cu două zile, când DNA a arestat-o pe Alina Bica, procurorul-șef al DIICOT. Potrivit agenției de presă Mediafax, funcționarii ANRP sunt acuzați că au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către oamenii de afaceri Stelian Gheorghe (46,3 milioane de euro), Valentin Vișoiu (7 milioane de euro), Adrian Andrici (4,2 milioane de euro) și Gabriel Gheorghe (4,2 milioane euro). Ei ar fi aprobat o expertiză care a supraevaluat un teren de 13 hectare din București, de la 114 milioane lei la 377 de milioane de lei. Aceștia cumpăraseră drepturile litigioase de la foștii proprietari și au obținut prin supraevaluare titluri de conversie în acțiuni la Fondul Proprietatea (FP) tranzacționabile la Bursa de Valori București (BVB) echivalentul sumei de 90 de milioane de euro. Adrian Andrici este principalul acționar (85%) al Club Sportiv U Craiova SA, societate care administrează clubul de fotbal CSU, ce activează în Liga I. Andrici este un cunoscut jucător pe piața de capital, în portofoliul său aflându-se societăți din construcții (CCCF Drumuri și Poduri Timișoara SRL, SCT București), imobiliare (Extraland SRL Voluntari, Pro Real Estate Development SRL, Rural Moldova SRL) și comerț (Intensiv DVM SRL). SCT București a câștigat mai multe lucrări în Craiova, printre care construirea pasajului subteran și reabilitarea liniei de tramvai. În mass-media, portofoliul lui Andrici include Radio City FM și revista Kamikaze.

Din ce face bani Mihai Rotaru

Numele omului de afaceri Mihai Rotaru, acționar la CSU (10%), apare într-un raport al Curții de Conturi a României (CCR) pe anul 2012, în legătură cu verificările făcute la ANRP. Controlorii financiari au descoperit că mai mulți oameni de afaceri au cesionat drepturi litigioase la prețuri infime și apoi au obținut prin supraevaluare titluri de conversie în acțiuni FP, echivalentul unor sume uriașe. Unul dintre marii beneficiari dați exemplu este Mihai Rotaru, care ar fi obținut un câștig brut de circa 25 de milioane de euro numai dintr-o tranzacție. Potrivit CCR, omul de afaceri a cesionat în 2009 de la Viorica Neațu drepturile litigioase pentru un imobil din municipiul Pitești, compus din teren (6,1 hectare) și construcție (185 mp) contra sumei de 750.000 de euro. În 2010, evaluatorul Sergiu Negurici a estimat imobilul la 109 milioane de lei (25 de milioane de euro), adică 420 euro/mp, mult peste valoarea pieței. În urma neregulilor constatate, CCR a decis reevaluarea proprietăților imobiliare a căror valoare de despăgubire a fost stabilită la peste 500.000 de lei în perioada 2009-2011. În plus, controlorii financiari au sesizat DNA.
Mihai Rotaru derulează în prezent afaceri în energie (Xalandine Energy SRL, Xalandine Furnizare SRL), imobiliare (Xalandine Grup SRL) și agricultură (Delta Berceni SRL, Delta Gaia Agriculture SRL, Agri Terenuri Brăila SRL, Rural Capital Doi SRL). Prin firmele sale, omul de afaceri exploatează două parcuri fotovoltaice în comuna Leu, cu capacități de 5,4 MW (13,6 hectare), respectiv 4,9 MW (10,6 hectare), dar și 1.300 de hectare de terenuri agricole, în localitățile Mischii și Drăgotești.
Acționarii principali ai CSU Craiova nu au putut fi găsiți vineri pentru un punct de vedere legat de acest scandal. Ei se mai află în vizorul DNA și într-un dosar alături de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, în care procurorii anticorupție au început urmărirea penală față de cauză.

Hrebenciuc Jr., susținut de Rotaru la SIF Moldova

Omul de afaceri Mihai Rotaru l-a sprijinit anul trecut pe Andrei Hrebenciuc pentru un loc în Consiliul de Administrație (CA) al SIF Moldova. Hrebenciuc Jr., arestat în prezent pentru fapte de corupție, a fost propus în CA de Diana le Bomin, sora lui Mihai Rotaru, care deține în nume propriu aproximativ 5% din SIF Moldova, și prin interpuși circa 10% din societatea de investiții financiare, potrivit unor surse din piață.

ANRP – mașina de făcut bani a „băieților deștepți“

Cumpărarea de drepturi litigioase este o afacere de multe sute de milioane de euro. Potrivit controlorilor financiari ai CCR, numai în perioada 2009-2011 au fost cesionate creanțe în valoare de circa 350 de milioane de euro. „Cele mai multe drepturi au fost transmise la prețuri derizorii/infime în comparație cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăților imobiliare revendicate“, arată controlorii financiari.

CSU – pe pierdere în 2013

Club Sportiv U Craiova SA, societatea care administrează CSU, a raportat în 2013 o cifră de afaceri netă de 266.000 de euro, datorii de 1,96 milioane euro și o pierdere de un milion de euro. La înființarea clubului, acționarii au afirmat că în timp societatea va fi listată la bursă.

Olguța Vasilescu: „Nu cred că echipa va fi afectată“

Primarul Lia Olguța Vasilescu nu a făcut prea multe comentarii în legătură cu acest scandal. „Nu cunosc detalii și nu cred că echipa va fi afectată. Deocamdată, este singurul club din Liga I care nu are datorii la stat“, a afirmat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS