7.3 C
Craiova
duminică, 27 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu introdus canalizare, dar au greșit strada?

Au introdus canalizare, dar au greșit strada?

În timp ce locuitorii de pe o alee din Bariera Vâlcii au rămas fără canalizare, rețeaua a fost extinsă pe o stradă unde nu există nici un imobil. Lucrările se fac cu fonduri europene, iar localnicii nu pot să își explice cui îi va folosi canalizarea, pe un drum care duce în câmp.

Locuitorii de pe Aleea III Bariera Vâlcii din Craiova sunt revoltați și acuză constructorul SC MITLIV și Compania de Apă Oltenia (CAO) că au încurcat străzile atunci când au introdus sistemul de canalizare. Oamenii spun că, deși aleea lor – Aleea III Bariera Vâlcii – a fost prinsă în programul de introducere apă-canal, dintr-o eroare pe care constructorul o pasează la beneficiar și invers, canalizarea a fost introdusă pe altă stradă. Culmea este că pe această stradă, aflată în vecinătatea Centurii de Nord a Craiovei, nu există nici un imobil. Localnicii susțin însă că ei știu că pe viitor aici se va construi un hotel și doar așa se explică așa-zisa eroare.
„Când am văzut că se face canalizarea pluvială pe strada principală, pe strada Bariera Vâlcii, am întrebat la primărie dacă noi vom beneficia de canalizare. De la Direcția de drumuri din primărie mi s-a spus că noi suntem pe tabel. În timp ce vorbea cu mine, acea doamnă a sunat și la MITLIV, la constructor. De acolo i-au spus că Aleea III are canal. Le-am spus că nu este adevărat, că au băgat canalizare pe un drum agricol, unde nu este nici o casă“, explică Silvia Brabete, localnică.
Oamenii se plâng că și cu rețeaua de apă este o problemă, fiindcă jumătate din case au rămas în afara proiectului.
„Pe stradă sunt în jur de 20 de imobile, au venit și nici nu au introdus rețeaua la toate casele. Până la casa noastră mai sunt zece metri și nu au băgat apă. Au rămas zece imobile fără rețea de apă. În privința canalizării….“, ridică din umeri Mariana Mirescu, în semn că oamenii nu au un răspuns.

Canalizarea a ajuns pe altă stradă

Craiovenii din această zonă periferică se plâng că au fost de-a dreptul păcăliți și ocoliți de administrația locală și furnizorul de apă al orașului. „Noi știm că pentru canalizare s-a făcut un proiect, dar când a fost să se introducă rețeaua de canal nu au mai făcut lucrările. Ne-au ocolit. S-a introdus canalizarea pe o alee nelocuită“, spune Lenuța Goșu, localnică pe Aleea III Bariera Vâlcii.
În urmă cu câțiva ani, când s-a făcut proiectul pentru introducere apă și canal pe aleea lor, li s-a spus că vor beneficia de un sistem nou. Numai că, la finalizarea lucrărilor, unii dintre ei nu au nici apă, iar canal nu are nici unul dintre imobilele de aici. „Acum doi ani au făcut măsurători, au spus că sunt pentru apă și canalizare. Acum, nimic“, spune Alexandra Vijulie, de pe Aleea III Bariera Vâlcii.
Localnicii nu pot să își explice cum ei au rămas fără canalizare, iar o alee învecinată, dar pe care nu se găsește nici măcar o construcție, beneficiază de sistem de canalizare.
„Și eu știu că aleea noastră a fost inclusă în planul de apă și canalizare, iar acum la noi nu mai ajung. Eu locuiesc aici din anii ’70, aceasta este aleea III și nu înțeleg cum au încurcat aleile și au pus canalizare pe o stradă fără case. Am auzit că acolo vine un parlamentar să-și facă hotel, pentru că are ieșire la Centură“, spune Piță Florian, localnic.

Sunt sau nu prinși în proiect?

Reprezentantul SC MITLIV, firma care s-a ocupat de lucrări, spune că beneficiarul lucrării – Compania de Apă Oltenia – le-a dat proiectul, iar constructorul a respectat planul dat. „Știu că pe această alee au mai fost probleme, fiindcă aici s-a reabilitat și sistemul de apă și erau prinse doar o parte din imobile. Ulterior am făcut demersuri către beneficiar și am continuat introducerea apei pe toată aleea. În privința canalizării, noi așa am primit proiectul de la Compania de Apă Oltenia. Am respectat planul care ne-a fost dat“, spune Marius Sorescu, reprezentant SC MITLIV.
La rândul ei, CAO are o altă variantă: „Strada menționată nu este inclusă pentru execuție lucrări în cadrul contractului CL1- Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Craiova, contract ce face parte din proiectul Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, finanțat prin Programul POS Mediu etapa I“, se arată în comunicatul transmis de CAO și care este semnat de directorul companiei, Constantin Mitriță, și șeful Unităţii de Implementare Fonduri Europene, Ștefan Iulian Niculescu.
De neînțeles este faptul că pe site-ul CAO apare postat Proiectul cu privire la Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Craiova, unde la capitolul Contracte lucrări – CL1 Rețele de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Craiova apar tabele cu străzile pe care se propun lucrări de reabilitare a conductelor de distribuție a apei și extinderea colectoarelor de canalizare menajeră. În tabelul cu străzile din cartierul Bariera Vâlcii, la poziția 91 figurează Aleea III Bariera Vâlcii. Întrebați de acest lucru, nici reprezentanții CAO, nici cei ai Unităţii de Implementare Fonduri Europene nu au putut da mai multe lămuriri.

Așa vă faceți voi treaba, din birou!

Vineri, 21 noiembrie, Silvia Brabete, localnică pe Aleea III Bariera Vâlcii, a mers în audiență la primarul Craiovei. „Am mers în audiență și era acolo un domn Roșu, am înțeles că este de la companie. Dumnealui mi-a zis că așa au crezut, că strada aceea, fără case, este Aleea III Bariera Vâlcii. Atunci a intervenit doamna primar și i-a zis: «Roșule, te duci și vezi care este situația acolo. Așa vă faceți voi treaba, din birou!»“, a declarat Silvia Brabete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS