Ședința Colegiului Prefectural al județului Dolj de luna aceasta a avut ca temă principală pregătirile pentru iarnă şi s-a adresat tuturor primarilor. Aceștia au fost atenționați să trimită situațiile privind dotările pe care le au pentru deszăpezire, au fost rugați să-și întocmească dosarele pentru autorizarea târgurilor de animale, fiind totodată instruiți în ceea ce privește depozitarea alimentelor pentru persoanele defavorizate, produse achiziționate de guvern pe fonduri europene.
Primarii din județul Dolj au participat ieri la ședința lărgită a Colegiului Prefectural, în care au fost informați despre ce trebuie să facă în perioada sărbătorilor de iarnă. Ședința a început cu sfaturile colonelului Alexandru Păsărică de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia“, care a atenționat că încă există localități care nu au în stoc utilaje pentru deszăpezire, materiale antiderapante, dar, mai ales, spații de cazare pentru cetățeni în caz de urgențe.
Comuna Almăj, fără spațiu de cazare în caz de urgență
„Vă rugăm să dotați Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență cu cele necesare pentru deszăpezire, să asigurați material antiderapant și să luați măsuri pentru pregătirea locurilor de cazare, astfel încât să putem asigura protecția oamenilor. Vă rugăm să vorbiți cu cetățenii care au utilaje ce pot fi folosite la deszăpezire. V-am solicitat să ne transmiteți situația din localitățile dumneavoastră. Până la această dată, am primit răspuns de la 104 localități din 111. Șapte localități nu ne-au comunicat dacă dispun de utilaje de deszăpezire și material antiderapant: Braloștița, Galiciuica, Lipovu, Malu Mare, Melinești, Robănești și Sopot. Rugăm primarii să ne transmită situațiile“, a spus reprezentantul ISU „Oltenia“.
În Dolj există trei localități care nu dețin utilaje de deszăpezire (Botoșești-Paia, Gogoșu și Secu), 22 de localități care nu dețin materiale antiderapante și una care nu are un spațiu de cazare în caz de urgență. Este vorba despre comuna Almăj. „Putem amenaja într-un cămin, poate chiar și în sediul primăriei. Nu putem să lăsăm cetățenii să stea în drum, e imposibil ca într-o comună să nu găsim un astfel de loc“, a atenționat Păsărică.
Nici un târg de animale autorizat în Dolj
Primarii au mai fost atenționați de către reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj în ceea ce privește programul medicilor veterinari în perioada următoare și rugați să-și autorizeze târgurile de animale din comune. „O să începem controalele în piețele agroalimentare, la toate sacrificările de animale din abatoare și târgurile unde se vând animale vii. La toate cabinetele medical-veterinare de pe teritoriul județului se va prelungi programul, acesta va fi afișat împreună cu numărul de telefon al persoanelor responsabile, în vederea efectuării tuturor examenelor trichineloscopice la porcii sacrificați de cetățeni în mod tradițional. De pe 2 decembrie, începem controalele în trafic și în târguri, pentru a evita sacrificarea clandestină și a stopa acest flagel. Domnilor primari, vă rog să vă îndreptați către medicii veterinari și să faceți dosare pentru autorizarea târgurilor de animale! În acest moment nu există nici un târg autorizat în județul Dolj“, a spus Costică Retea, director adjunct și purtător de cuvânt al DSVSA Dolj. Pentru examenul trichineloscopic, cetățenii trebuie să știe că la analiză sunt necesare mostre din mușchii pilieri diafragmatici, din cei intercostali și crotalia.
Controale vor desfășura în perioada următoare Direcția pentru Sănătate Publică și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Dolj.
Avem firme pentru deszăpezirea drumurilor naționale
În ceea ce privește deszăpezirea drumurilor naționale din județul Dolj, Secția Drumuri Naționale Craiova a anunțat că a doua licitație pentru aceste servicii a fost realizată cu succes, după ce la prima nu se prezentase nici un ofertant. De îngrijirea drumurilor se vor ocupa, prin contract, SC CLEAN PREST ACTIV SRL București, existând, totodată, și protocoale cu firmele SC DELTA ACM 93 SRL și MOCHLOS SA ATENA – SUCURSALA CUJMIR. Acestea au mai multe baze de lucru, în localități precum Galicea Mare, Podari, Radovan, totalizând zece baze și patru puncte de sprijin.
Primarii, atenționați să pregătească locuri pentru ajutoarele UE
Primarii prezenți la ședința lărgită a Colegiului Prefectural Dolj au fost atenționați de prefectul Sorin Răducan să identifice locurile pentru recepția și depozitarea alimentelor pentru persoanele defavorizate, produse achiziționate de guvern prin fonduri europene. „Rog, totodată, să fie organizate grupuri de lucru, persoane abilitate să semneze documentele de gestiune, dar să se facă și liste suplimentare cu persoanele care au apărut între data constituirii bazei de date și data distribuirii alimentelor“, le-a spus Răducan primarilor. Aceștia trebuie să trimită datele până pe 26 noiembrie la Ministerul Fondurilor Europene și la Instituția Prefectului Județului Dolj.
Banii pe Legea 165, primiți în funcție de guvern
La începutul lunii martie, guvernul a aprobat un act normativ prin care se acordă bani unităților administrativ-teritoriale, dar numai la nivelul comunelor, pentru plata experților cadastrali. Suma de 6 lei/ha pe care ar urma să o primească unitățile administrativ-teritoriale depinde, conform directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, Mihai Cilibiu, de o hotărâre de guvern. Întrebat de primari, acesta a specificat că banii sunt la OCPI Dolj. „Noi avem banii în cont. Prioritizarea va fi făcută în funcție de solicitările făcute de primari. Dacă guvernul va da o hotărâre în cursul acestei săptămâni, banii vor putea fi primiți începând cu 1 decembrie“.