3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrinși cu țigara la școală chiar de Ziua Națională fără Tutun

Prinși cu țigara la școală chiar de Ziua Națională fără Tutun

Chiar în Ziua Națională fără Tutun, unii elevi au fumat fără nici un stres în fața școlilor la care învață. Fumatul a devenit deja un ritual în curțile unităților de învățământ, în toaletele acestora, dar și în fața porților instituțiilor. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj încearcă, prin activitățile pe care le întreprinde, să îi sensibilizeze pe adolescenți și să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se expun fumătorii.

Fumatul nu mai este de mult timp un subiect tabu printre elevii de liceu. Adolescenții așteaptă pauza cu sufletul la gură ca să iasă în curtea școlii sau în afara acesteia să poată trage măcar un fum dintr-o țigară. Chiar de Ziua Națională fără Tutun, în jurul orei 11.00, am găsit elevi ai Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova care fumau vizavi de școală, fără să se teamă că pot fi văzuți de cadrele didactice. „Fumez de trei ani câte un pachet de țigări pe zi. Mă simt mult mai bine când fumez. Am încercat să mă și las, dar nu pot. Mereu mă reapuc“, spune Mihai Nicola. Tânărul susține că, dacă fumează în fața școlii, nu are ce să i se întâmple. „Nu fumez în școală că ne dau amendă“, adaugă tânărul.

„Fumez și în școală, și în curte, și afară“

Reprezentanții Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși“ s-au văzut nevoiți să îi sancționeze pe cei care nu respectă regulamentul și fumează în interiorul școlii. Însă nici aceste sancțiuni nu îi sperie prea mult pe elevi, din moment ce în curtea școlii sunt la tot pasul chiștoace aruncate. „Prima sancțiune pe care o primește un elev dacă are tentativa de a fuma în școală este o observație în fața clasei. Dacă este prins din nou că fumează vom anunța părinții că elevul a primit sancțiunea să ia mătura și fărașul pentru a face curățenie acolo unde a făcut mizerie. Dacă este prins și a treia oară că fumează în școală, după terminarea orelor acesta trebuie să rămână 30-40 de minute pentru a face curățenie în întregul sector în care a fumat“, explică Mihail Stan, consilierul de educație permanentă.
Chiar dacă elevilor prinși cu țigara în interiorul școlii li se aplică sancțiuni, mai sunt totuși tineri care spun că fumează atât în curtea instituției, cât și în afara acesteia. „Fumez și în școală, și în curte, și afară. Nu avem voie să fumăm în școală, dar în general se fumează“, spune Simona, elevă a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși“.

Tinerii imită comportamentul adulților

Tot mai mulți adolescenți ajung să fumeze de la cele mai fragede vârste, fiind influențați de prieteni și chiar de membrii familiei. Majoritatea părinților le țin predici copiilor despre fumat, însă ceea ce le scapă acestora din vedere este chiar faptul că adolescentul nu va face niciodată ceea ce i se spune, ci tot timpul va reproduce ceea ce se întâmplă în familia sa. Psihoterapeutul Irina Gruia susține că adolescentul va încerca tot timpul să imite comportamentul adulților. „Atâta timp cât părintele îi spune copilului să nu mai fumeze, dar acesta îi dă sfaturi în calitate de fumător, tânărul va imita exact comportamentul părintelui fără să țină cont de spusele acestuia. De cele mai multe ori, tinerii ajung să fumeze pentru că în familiile lor acest viciu este perfect normal“, susține psihoterapeutul. Faptul că adolescenții imită din comportamentul părinților este susținut de câțiva elevii ai Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“. „La mine în familie se fumează. Mama a fumat și când a fost însărcinată cu mine și când a fost cu sora mea. Fumează câte un pachet de țigări pe zi, dar sunt țigări slabe“, spune un elev din clasa a IX-a.

Elevii au fost informați despre efectele țigărilor asupra sănătății

Joi, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun în Craiova, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj a organizat o serie de activități prin care elevii și tinerii din penitenciare au fost informați cu privire la efectele consumului de tutun asupra sănătăţii fizice, dar şi în plan social. Activitățile de acest gen își propun să îi ajute pe tineri să conștientizeze cât de dăunător este tutunul în viețile lor, dar nu garantează că în urma acestor activități tinerii vor renunța la aceste vicii. Florin Nicolăiță, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, susține că prin activitățile prin care tinerii sunt informați despre efectele negative ale tutunului în viața oamenilor, aceștia nu pot fi determinați să renunțe la acest viciu. „Nu cred că o întâlnire are efectul de a-l convinge pe tânăr să renunțe la fumat. Însă, o întâlnire are darul de a-i sensibiliza pe adolescenți, de a-i face mult mai atenți atunci când decid să se apuce de fumat sau când acceptă să rămână într-un grup în care se practică acest viciu“, afirmă Florin Nicolăiță.
Un aspect important pe care coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj nu îl scapă din vedere este faptul că minorilor le sunt vândute țigări, deși această practică este interzisă prin lege. „Știm cu toții că fumatul este o practică foarte uzitată de tinerii din ziua de astăzi. Însă, vreau să fac un apel la magazinele de la colțul străzii. Am discutat cu elevi care mi-au spus că își pot cumpăra țigări, deși au numai 14-15 ani. Este extrem de riscant, nociv și, desigur, împotriva legii. Avem o legislație în România care prevede sancțiuni în astfel de cazuri și atunci când comercianții sunt prinși că încalcă legea, aceștia ar trebui să fie sancționați corespunzător“, declară Florin Nicolăiță.

„Pentru orice formă de cancer, consumul de tutun constituie un risc“

Pentru a le demonstra tinerilor și din punct de vedere medical că tutunul este nociv pentru organismul lor, președintele Asociației Europrotector, Oana Mateescu, a venit în ajutorul acestora. Adolescenții nu conștientizează riscurile la care se expun atunci când fumează, însă acestea sunt extrem de importante. Fumătorii pot avea probleme de respirație, probleme psihice, dentare, pot avea imunitatea mult mai scăzută decât un nefumător și multe altele. „Efectele sunt devastatoare pe termen lung pentru că în fumul de tutun există foarte multe substanțe nocive. Fumatul este o cauză foarte des incriminată în cancerul pulmonar, dar și în alte forme de cancer. Deci pentru orice formă de cancer, consumul de tutun constituie un risc“, susține medicul.
Nimic nu îi sperie pe tinerii craioveni care susțin că nu se pot lăsa de fumat. Laria Cătălina are 15 ani și fumează de patru ani. „M-am apucat de fumat din cauza anturajului. Știu că poți să faci cancer și să mori, dar nu mă pot lăsa. Am reușit să stau o zi fără țigări, dar mai mult, nu“, spune eleva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS