-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei persoane trimise în judecată în dosarul lăcătuşului-proxenet

Trei persoane trimise în judecată în dosarul lăcătuşului-proxenet

Aristică Bejinaru încearcă să scape de arestul preventiv
Aristică Bejinaru încearcă să scape de arestul preventiv

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Gorj au dispus trimiterea în judecată a trei persoane, în dosarul lăcătuşului-proxenet, fost angajat al Complexului Energetic Oltenia. Astfel, vor fi judecaţi în stare de arest preventiv Aristică Benoni Bejinaru, lăcătuşul-proxenet, fost angajat al Carierei Roşiuţa, precum şi complicele acestuia, Casian Bejat. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a tinerei Delia Georgeta Stoiceanu. Acuzaţiile din rechizitoriu sunt proxenetism, trafic de persoane şi trafic de minori. Aristică Benoni Bejinaru este acuzat că, în timp ce figura ca pontat la locul de muncă din cadrul Carierei Roşiuţa, ducea fete pe litoral să se prostitueze. Inculpatul era pontat de şefi la carieră, iar unii dintre aceştia beneficiau de pe urma serviciilor sexuale ale fetelor care se aflau sub supravegherea lăcătuşului-mecanic.

Acoperit timp de patru ani

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Gorj, principalul acuzat din dosarul de proxenetism şi trafic de persoane a beneficiat ani de zile de acoperirea şefilor. Mai mult decât atât, a încasat şi prime, deşi nu a trecut pe la carieră. În faţa anchetatorilor, Bejinaru şi-a motivat lipsa de la locul de muncă prin faptul că era plecat să aprovizioneze cu piese şi materiale cariera la care lucra. „Inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni, din anul 2010 şi până la data de 31 iulie 2014, a avut ca principală preocupare comiterea de fapte de trafic de persoane şi proxenetism, fără să excludă infracţiuni de trafic de minori. Deşi este angajat la UMC Roşiuţa din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pe postul de lăcătuş mecanic, cu program zilnic de opt ore, inculpatul a făcut în aşa fel încât să intre în graţiile unor şefi şi persoane influente, prin acte de corupere ori plasarea de tinere pentru a întreţine raporturi sexuale cu aceştia, situaţie în care a fost favorizat să nu se prezinte mai deloc la serviciu (…) În perioada de comitere a faptelor, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a implicat un număr mare de tinere, multe aproape de vârsta minoratului şi aflate în continuarea studiilor, aşa încât a profitat la recrutarea acestora de un pretins sprijin că le ajută la promovarea unor testări sau examenul de bacalaureat ori acordarea anticipată de sprijin material care să creeze o stare de dependenţă sau chiar de supunere necondiţionată în faţa sa, cât şi a persoanelor de legătură. În unele cazuri, precum în situaţia persoanelor vătămate BED (14 ani) şi BEC (19 ani), inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni le-a adresat ameninţări şi a lansat acte de intimidare pentru a nu se plânge organelor de anchetă şi nici să dezvăluie către persoane de încredere faptele exercitate asupra acestora. Adusă în stare de dependenţă şi sub controlul direct sau intermediat, persoana vătămată BEC (transferată în Italia sau Austria) a fost avertizată că în caz de nesupunere riscă să fie vândută la alţi traficanţi de persoane de naţionalitate străină“, potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Gorj.

Salariaţi concediaţi

În urma izbucnirii scandalului de proxenetism la Cariera Roşiuţa, conducerea Complexului Energetic Oltenia a dispus concedierea a trei salariaţi, inclusiv a lui Aristică Benoni Bejinaru, dar şi sancţionarea prin reducerea salariului de bază pentru mai mulţi angajaţi şi acordarea de avertismente. Au primit sancţiuni zece angajaţi ai Carierei Roşiuţa. Pe lângă lăcătuşul Aristică Bejinaru au mai fost daţi afară şi Constantin Berescu şi Stelian Vintilă. „Ca urmare a finalizării cercetării disciplinare privind întocmirea pontajelor de prezenţă la Secţia Electrică a Unităţii Miniere de Carieră Roşiuţa, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, pentru constatarea unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii, conducerea CE Oltenia a aprobat următoarele sancţiuni disciplinare: Vintilă Stelian – şeful Secţiei Electrice a Unităţii Miniere de Carieră Roşiuţa, şeful direct al salariatului Berescu Constantin – sancţionat cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, pentru întocmire de pontaje fictive; Berescu Constantin – conducător formaţie de lucru la Secţia Electrică a Unităţii Miniere de Carieră Roşiuţa – sancţionat cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Dosar disjuns din cel de proxenetism

Din dosarul de proxenetism instrumentat de DIICOT Gorj a fost disjuns un alt dosar, în care sunt anchetaţi chiar Stelian Vintilă şi Constantin Berescu. În ceea ce îl priveşte pe Stelian Vintilă, procurorii gorjeni au stabilit că acesta a fost implicat în pontarea fictivă a mai multor subalterni din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Vintilă a şi fost reţinut la un moment dat sub acuzaţiile de fals, uz de fals, înşelăciune şi abuz în serviciu. În prezent, fostul angajat al CEO este anchetat sub control judiciar. De asemenea, Constantin Berescu a fost pontat ani de zile, deşi nu venea la Cariera Roşiuţa. Şi Berescu a fost reţinut de poliţişti la un moment dat. Fostul salariat al CEO este acuzat de comiterea infracţiunii de înşelăciune, încasând pe nedrept 110.000 de lei, drepturi salariale, fiind pontat fictiv. Bărbatul a fost plătit ilegal în perioada 2012 – 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS