3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii anticorupţie fac valuri la Water Park

Procurorii anticorupţie fac valuri la Water Park

Proiectul parcului acvatic de 15 milioane de euro din Craiova a intrat în vizorul DNA. Procurorii anticorupție din Craiova au anunțat ieri că efectuează cercetări într-un dosar penal privind comiterea unor infracțiuni de corupție, dar și o serie de infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, ce ar fi fost săvârșite în perioada 2013 – 2014. Concret, procurorii susțin că mai multe lucrări sau servicii fictive ar fi fost introduse pentru decontare, valoarea totală fiind de 2,3 milioane de lei.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunța ieri, într-un comunicat de presă emis în jurul prânzului, că efectuează percheziții în mai multe locuri din Craiova. „În cursul zilei de 27 noiembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 6 locații situate în municipiul Craiova, din care una este o instituție publică, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice“, se arăta în comunicatul emis de procurorii DNA.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru Gazeta de Sud că Primăria Municipiului Craiova este instituția publică vizată de procurorii anticorupție, care fac cercetări în legătură cu construcția Water Park Craiova, complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului.
Ulterior, la presă a „scăpat“ un document în care se explică felul în care a fost păgubit bugetul Uniunii Europene. Astfel, potrivit evz.ro, „Luis Guilherme Gomes de Almeida, în calitate de director executiv al SC Polystart Impex SRL (societate care construiește Water Park Craiova în asociere cu SC Delta și SC Uti – n.r.), cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie, pe care le corupe, desfăşoară acţiuni în direcţia fraudării fondurilor europene angajate în execuţia proiectului «Craiova-Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova», prin înregistrarea în situaţiile de plată aferente cererilor de rambursare a unor lucrări/servicii fictive“.
Potrivit sursei citate, cu ocazia întocmirii situaţiilor de plată pentru lucrările realizate între lunile iulie – decembrie 2013, în cadrul Obiectivului nr. 3 – „Bazine Acoperite“, din dispoziţia lui Luis Guilherme Gomes de Almeida au fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate și lucrări care nu au fost executate în fapt, valoarea acestora fiind facturată la suma de aproximativ 2.350.000 de lei.
Pentru crearea aparenţei de legalitate a decontării contravalorii materialelor și lucrărilor care nu au fost utilizate ori executate, în respectivele situaţii de plată s-au inclus cantităţi de materiale neutilizate și lucrări neexecutate prin raportare la specificaţiile prevăzute în proiectul tehnic. În continuare, evz.ro scrie că, în urma cercetărilor făcute până la această dată de procurorii anticorupție, „există suspiciunea că în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, solicitate la decontare, precum şi în baza înţelegerilor anterioare, dirigintele de şantier, Romanescu Cezar-Răzvan (administratorul SC PROJECT THC SRL, firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier la Water Park), a impus directorului executiv Luis Guilherme Gomes de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuţie, acordarea unui «comision» în cuantum de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată“.
Astfel, din dispoziţia directorului Luis Guilherme Gomes de Almeida, ar fi fost scoasă suma de 20.000 de lei din casieria SC POLYSTART IMPEX SRL, sumă care „a fost remisă în data de 18.09.2013, ora 15.30, lui Romanescu Cezar-Răzvan pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situaţia de plată aferentă lunii iulie 2013“, mai scria evz.ro. De asemenea, sursa citată mai arată că, tot pe 18 septembrie 2013, ar fi fost „remisă suma de 1.500 de lei şi lui Romanescu Marius Florin, tatăl numitului Romanescu Cezar-Răzvan şi angajat al SC PROJECT THC SRL, cu atribuţii efective pe linia verificării în teren a conformităţii lucrărilor efectuate şi solicitate la decontare, în schimbul sprijinului acordat de acesta în solicitarea la plată a unor cheltuieli fictive“.
De o manieră similară s-a procedat şi în cazul lucrărilor efectuate în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 2013, numitul Luis Guilherme Gomes de Almeida efectuând demersuri pentru mascarea modalităţii de remitere a comisionului solicitat de Romanescu Cezar-Răzvan.
În acest dosar se fac cercetări privind comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, luare de mită în formă continuată, dare de mită și spălare de bani.

Parcul acvatic, pe scurt

Pentru a înțelege mai bine implicațiile financiare în acest dosar trebuie să dăm puțin timpul înapoi. Nu cu mult, ci până în februarie 2013, atunci când Primăria Craiova atribuia contractul pentru execuția obiectivului „CRAIOVA WATER PARK“ – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Municipiul Craiova. Suma din contract: 65.080.000 de lei plus TVA. Câștigător: asocierea de firme SC DELTA ACM 93 SRL – SC POLYSTART IMPEX SRL – SC UTI GRUP SA, cu DELTA ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII ȘI MONTAJ 93 SRL – lider al asocierii. Dacă firmele câștigătoare au fost desemnate de actuala administrație condusă de Lia Olguța Vasilescu, licitația a fost lansată pe mandatul lui Antonie Solomon, în luna februarie 2012. Din cele șase firme care au depus oferte, doar două au mai rămas în cursă, iar dintre ele câștigătoare a ieșit asocierea de mai sus. Câteva zile mai târziu, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, semna contractul de execuţie. Potrivit datelor financiare, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Din suma totală de 80,6 milioane de lei cu TVA inclus, 41.192.584,21 lei reprezintă cofinanţare de la bugetul local (bani pe care municipiul Craiova i-a împrumutat de la o bancă austriacă), 30.320.010,23 lei sunt contribuţia Uniunii Europene, iar 14.553.604,91 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional. Legat de oferta câștigătoare trebuie spus faptul că ea a fost cu puțin mai mică decât suma estimată de 65.959.244 de lei. Diferența între valoarea estimată și suma din contract a fost de doar 800.000 de lei.
Potrivit anunțului de atribuire, din suma totală a contractului, maximum 1% putea fi subcontractată, lucru care s-a și întâmplat. Este vorba de 0,7% acordați SC GARDEN CENTER GRUP SRL pentru lucrări de arhitectură peisagistică a spațiilor verzi.

Prea optimiști

Water Parkul Craiovei a fost subiect de dispută și în privința termenului de finalizare. Autoritățile locale și constructorii dădeau ca sigură terminarea proiectului luna august 2014, lună avansată în cadrul unei vizite pe şantier a unei delegaţii a Primăriei Craiova în frunte cu primarul Lia Olguţa Vasilescu, în decembrie 2013. Într-o discuţie, în faţa jurnaliştilor, cu managerul de proiect Mihnea Geantă, Olguţa Vasilescu a declarat următoarele: „Eu cred că puteţi să terminaţi înainte de luna iulie anul viitor“. „Cu siguranţă, o să terminăm“, i-a răspuns Mihnea Geantă, care a precizat: „În nouă luni am reuşit să ajungem undeva la 48% cu lucrările. În proporţie de 50% avem clădirea gata şi toate obiectivele cu probleme sunt rezolvate. Bazinul olimpic este gata, camerele de tratare sunt gata, la lazy river mai avem pereţii exteriori, cam toate obiectivele sunt atacate, toată partea de infrastructură este terminată. Echipamentele sunt comandate toate, suntem pregătiţi, cum ne lasă vremea le punem pe poziţie (…) 150 de persoane lucrează zilnic şi, pentru la anul (2014 – n.r.), preconizăm să creăm încă 100 de locuri de muncă. Ne-am propus ca undeva la 250 de persoane să lucreze zilnic“, spunea Mihnea Geantă în decembrie 2013. La finalul dialogului s-a stabilit că luna august 2014 este bună pentru ca oamenii să se bucure de bazinele şi piscinele din Water Park.
Realitatea a stricat optimismul constructorilor. Aceștia supralicitaseră viteza cu care vor lucra. În anunţul de participare la licitaţie, primăria a trecut o durată a lucrărilor de execuţie de „32 de luni, începând de la data atribuirii contractului“, dar, potrivit managerului de proiect, Mihnea Geantă, termenul de 32 de luni a fost redus la 26 de luni la solicitarea consorţiului de firme care a considerat că este timp suficient pentru finalizarea lucrărilor. „Aceasta este o lucrare de 20, maximum 26 de luni“, a explicat Mihnea Geantă motivul pentru care firmele au plusat din proprie iniţiativă reducerea termenului limită. Cele 26 de luni s-au transformat iar în 32 de luni și asta dacă vremea ține cu constructorii. Mergând pe acest termen, parcul acvatic ar trebui să fie dat în folosință în vara lui 2015.

Dirigintele de șantier: „Nu este nici o lucrare fictivă“

Firma care asigură dirigenția pe șantierul Water Park, SC Project THC SRL, este din Craiova și a fost angajată de Primăria Craiova fără publicarea unui anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ci prin publicarea unui anunț pe site-ul propriu. Avându-l administrator pe Cezar-Răzvan Romanescu, Project THC a obținut majoritatea contractelor de profil la proiectele finanțate din fonduri europene, după cum scrie chiar pe site-ul firmei. Este vorba despre consultanță în construcții la ridicarea Centrului Multifuncțional, la Muzeul de Artă, consolidarea, restaurarea și modernizarea secției de istorie-arheologie a Muzeului Olteniei, la consolidarea și restaurarea Palatului „Jean Mihail“ (Muzeul de Artă), la amenajarea Centrului Istoric al Craiovei și la realizarea parcării subterane de lângă Teatrul Național. Însumată, valoarea proiectelor la care a participat SC Project THC SRL se apropie de o sută de milioane de euro. Contactat de GdS, Cezar-Răzvan Romanescu a declarat că nu se află în oraș, dar că a văzut despre ce este vorba. „Acum sunt în drum către Craiova. Nu este vorba despre nici o lucrare fictivă. Noi nu avem relații cu Polystart. Eu semnez cu liderul asocierii de firme care este Delta. Lucrările există, le poate vedea oricine vrea. Cum să fie lucrări fictive, când noi i-am pus să demonteze și jumătate din lucrări ca să iasă bine?“, a spus el. Managerul de proiect, Mihnea Geantă, a precizat ieri că mai multe persoane au ridicat documente de la șantier, dar că acest lucru nu afectează lucrările. „Nu se poate să decontezi nici măcar 200.000 de lei lucrări fictive, darămite 2,3 milioane de lei. Sunt o serie de oameni implicați în acest proiect. Cum să deconteze fictiv dacă noi avem clădirea în picioare? Suntem cu 15% peste programul de lucrări. Decontarea se face în felul următor: Pe baza cantităților se verifică dacă ele corespund cu ce s-a licitat, apoi se transmite situația la primărie, care verifică acest lucru prin SC Project THC, cu care are contract, iar firma le dă mai departe la verificare la ADR Sud-Vest Oltenia. Tehnic vorbind, nu se pot declara lucrări fictive, pentru că pașii în lucrări sunt legați unul de altul. Iar în cazul acestor bazine acoperite ele sunt executate în proporție de 80%. Cei de la DNA au venit, au ridicat documente cu situațiile de lucrări și cărți tehnice, dar clădirile sunt acolo și hârtiile la ei. Oamenii de pe șantier au lucrat în tot acest timp. 100% este exclus să poată fi furate 2.000.000 de lei. Cine vrea să vină să le arăt documentele“, a spus Mihnea Geantă.
Reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia au precizat că vor furniza un punct de vedere documentat la solicitarea GdS în cursul zilei de astăzi.

Comunicat Polystart

Azi, 27 noiembrie 2014, sediul POLYSTART IMPEX a fost obiectul unei verificări din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la proiectul Water Park Craiova, executat de asocierea de firme Delta ACM, POLYSTART şi UTI.
Precizăm că nu a fost adusă nici o acuzație oficială firmei noastre și nici unuia dintre angajații sau reprezentanții săi legali. În consecință, informațiile apărute în presă nu se confirmă.
Am fost transparenți cu autoritățile și le-am oferit acces la toate documentele pentru a le sprijini în investigație.
În aşteptarea finalizării anchetei şi cu scopul de a proteja investigația și actul de justiție, la acest moment, nu vă putem oferi mai multe informaţii.
Compania POLYSTART are 20 de ani de experienţă pe piaţă şi sute de proiecte implementate cu succes la nivel naţional și internațional, cu un număr mare de angajați și cu o puternică implicare în viața comunității, respectând întotdeauna standardele etice și profesionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS