Criza donatorilor de sânge afectează și Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova. Medicii care lucrează în această unitate spitalicească au inițiat o campanie de donare de sânge și speră că în perioada următoare cât mai mulți doljeni să se alăture acestei inițiative.
Viața unui pacient depinde de cele mai multe ori de o doză de sânge. În ultima perioadă, tot mai mulți oameni au sesizat faptul că în unitățile spitalicești doljene nu se mai găsește sângele de care au nevoie acută mulți bolnavi. „Donează sânge în spitalele CF“ este sloganul campaniei inițiate de Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova. Campania este susținută de Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor și se desfășoară la nivelul mai multor spitale CF din țară. Managerul spitalului, dr. Gabriel Mogoș, spune că zilnic pacienții au nevoie de sânge, care se găsește cu greu pentru că numărul donatorilor nu este foarte mare. „Începem această campanie pentru că zilnic sunt probleme din cauza lipsei sângelui. Este o inițiativă la care sperăm să se alăture cât mai mulți oameni pentru că este nevoie de sânge în toate spitalele“, a precizat dr. Gabriel Mogoș.
„Am fost nevoiți să amânăm anumite intervenții din cauza lipsei de sânge“
Centrul Regional de Transfuzie Dolj face parte din această campanie și va ajuta la recoltarea sângelui. „Campania va avea loc pe 9 și 10 decembrie în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Căi Ferate Craiova și sperăm să vină cât mai mulți oameni. Și la noi au fost cazuri în care am fost nevoiți să amânăm anumite intervenții din cauza lipsei de sânge. Donatorii trebuie să știe că o singură persoană care alege să doneze sânge poate salva cel puțin trei vieți“, a adăugat managerul Spitalului CF Craiova.
Medicii care lucrează în Spitalul CF Craiova spun că oamenii nu au de ce să se teamă și să meargă să doneze sânge pentru că nu există riscuri. Dr. Radu Lucrețiu, directorul medical al Spitalului CF, se ocupă de organizarea internă a campaniei. „Oamenii nu trebuie să aibă nici un motiv de îngrijorare. Sângele va fi recoltat de personal calificat din spital și de la Centrul de Transfuzie Craiova. Oamenii trebuie să vină la etajul trei al spitalului, acolo unde se află laboratorul de analize medicale“, a precizat dr. Radu Lucrețiu.
Donarea de sânge aduce beneficii și donatorului
Donarea de sânge salvează vieți, dar aduce beneficii și donatorului, spun medicii. După donarea de sânge, corpul produce la loc tot volumul de sânge pierdut, iar într-o perioadă cuprinsă între patru și opt săptămâni se refac toate celulele albe pierdute. De asemenea, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. Un alt beneficiu este faptul că rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, atunci când suferi un accident, organismul va depăşi mai ușor situația pentru că este deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
România, ultima în Europa la donarea de sânge
România se situează pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește donarea de sânge. Statisticile Institutului de Hematologie arată că doar 1,7% dintre români se află pe lista donatorilor, în comparație cu alte state europene, unde procentul ajunge la 6,8% din populație în Danemarca, 5,5% în Germania și 4,2% în Ungaria.