2 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru Cultural Românesc, la Kladovo

Centru Cultural Românesc, la Kladovo

Centrul Cultural a fost inaugurat în prezența autorităților și a membrilor comunității  de români din Kladovo
Centrul Cultural a fost inaugurat în prezența autorităților și a membrilor comunității
de români din Kladovo

Primul Centru Cultural Românesc a fost inaugurat miercuri în Serbia, în oraşul Kladovo. Aici urmează să funcţioneze o bibliotecă românească şi să se desfăşoare activităţi culturale româneşti, printr-un proiect al Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea“ din Kladovo, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Realizarea unui centru cultural românesc a pornit ca o idee a asociației românești din Kladovo, conduse de Tihan Matasarevici, şi din dorința etnicilor români din Serbia de a avea acces la o bibliotecă de carte românească pentru copii și de a participa la cursuri de limba română cu elemente de cultură națională.
„Copiii, dar și părinții lor aveau nevoie de o bibliotecă de carte românească, în care să fie educați în spiritul culturii și tradițiilor poporului român și în care să efectueze cursuri suplimentare de limba română cu elemente de cultură românească. Doar pregătindu-se temeinic și descoperind cultura impresionantă a mândrului și neînfricatului popor român, acești copii vor ajunge într-o zi să nu se mai scindeze în români și vlahi și să fie românii adevărați de mâine“, a declarat Tihan Matasarevici.
La evenimentul desfăşurat miercuri, în Kladovo, au fost prezenţi consulul general la Zajecear, Iulian Nițu, Radu Cosma, din partea Departamentulului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene din Craiova, care recent au făcut o donaţie importantă de carte pentru centrul cultural din Kladovo şi, bineînţeles, membrii comunităţii de români din Kladovo.
„Centrul cultural pentru români din Kladovo înseamnă extrem de mult, dacă ne gândim că în urmă cu câţiva ani acest lucru părea imposibil de realizat pentru foarte mulţi, pentru că nu vor putea să obţină aprobările. Înseamnă un pas foarte mare înainte. Practic, înseamnă că uşor-uşor românii din Valea Timocului încep să-şi recapete drepturile, drepturi de care au beneficiat numai românii din Voievodina. Vă mulţumesc frumos pentru ceea ce aţi realizat pentru dumneavoastră şi pentru comunitatea românilor din Serbia de Est, să folosiţi cu drag acest centru, să vă adunaţi copiii, să-i învăţaţi şi să le spuneţi ce sunt şi să vă menţineţi identitatea şi cultura naţională pentru că este cel mai important lucru pe care îl aveţi“, a spus consulul general al României, la Kladovo.
Despre importanţa acestui centru a vorbit şi Radu Cosma, consilier la DPRRP, cel care a coordonat, de altfel, acest proiect finanţat de departament.
„Este o bucurie pentru mine să particip la deschiderea Centrului Cultural Românesc din Kladovo, mai ales că am fost de la început alături de domnul Matasarevici în ceea ce priveşte creionarea unei idei. Era nevoie să se adune românii într-un loc şi să-şi dea copiii să înveţe limba română, să înveţe obiceiurile, tradiţiile şi istoria românească, dar nu se găseau oameni care să-i strângă pe aceşti români pentru că din experienţă vă spun că mulţi lideri nu numai din Serbia, ci şi din Bulgaria, din Ucraina, Republica Moldova încearcă să tragă spuza pe turta lor şi să nu coaguleze comunitatea“, a spus, la rândul său, Radu Cosma.
De asemenea, Cosma a subliniat faptul că deschiderea acestui centru a fost posibilă datorită implicării lui Tihan Matasarevici, preşedintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea“ din Kladovo.
„Multă vreme s-a vehiculat în presa românească faptul că statul român nu a susţinut deloc românii din Valea Timocului, că 200 de ani românii de aici au fost uitaţi. Ei bine, ei nu au fost uitaţi, susţinerea a fost începând cu 1990, şi a fost foarte multă, numai că trebuia găsiţi oameni care să poată strânge în jurul lor alţi oameni, cum este domnul Matasarevici, oameni care să fie stâlpi în comunitate, care să nu-i dezbine pe români, care să aibă un mesaj corect şi coerent tot timpul, nu una să spună la Belgrad, alta să spună la Bucureşti, nu una să spună în faţa românilor şi alta să spună în faţa sârbilor şi tocmai de aceea cred că timpul poeziei, timpul romantic în care veneau câţiva ziarişti în Serbia şi li se spunea că <<noi aici suntem asupriţi, nimeni nu ne înţelege pe noi, trebuie să fiţi mai mult printre noi>> a trecut. Acum sunt din ce în ce mai mulţi lideri, aveţi reprezentanţi în Consiliul Naţional al Românilor din Serbia, vă puteţi spune foarte bine doleanţele şi asta e calea. România este o ţară prietenă cu Serbia, împreună vor reuşi să parcurgă toţi paşii pentru ca Serbia să se integreze în Uniunea Europeană“, a mai declarat consilierul Radu Cosma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS