4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn copil de cinci ani şi jumătate are nevoie de sprijinul nostru

Un copil de cinci ani şi jumătate are nevoie de sprijinul nostru

În urmă cu doi ani, medicii au operat-o pe Cristina Denisa pentru problemele renale - FOTO: Arhiva GdS
În urmă cu doi ani, medicii au operat-o pe Cristina Denisa pentru problemele renale – FOTO: Arhiva GdS

Până la vârsta de cinci ani şi jumătate a suferit deja 15 intervenţii chirurgicale. Problemele medicale ale acestui copil, din comuna doljeană Sopot, nu au fost rezolvate în totalitate. Urmează alt şir de operaţii, şedinţe de recuperare pentru care părinţii au nevoie de sprijin financiar.
Despre Cristina Denisa Pârvu aţi mai citit în paginile Gazetei de Sud în urmă cu aproximativ doi ani în articolul „Medicii luptă să-i ofere unei fetițe o viaţă normală“ 

Fetiţa suferă de o plurimalformaţie care îi afectează membrele inferioare. A fost diagnosticată cu atrogripoză cu multiple localizări, luxaţie congenitală de şold stâng, picior talus valgus bilateral, ureterohidronefroză gradul cinci bilateral, reflux vezico-ureteral gradul cinci bilateral operat. „Au fost ani grei pentru acest copil, internări, intervenţii chirurgicale extrem de complicate, perioade critice. A reuşit însă să treacă peste toate. Pe lângă problemele grave de la picioare, fetiţei noastre i-au fost descoperite probleme renale. A avut nevoie de intervenţii chirurgicale la rinichi. A fost la un pas de a-şi pierde rinichiul stâng. Practic, vezica nu mai ţinea urina pentru a fi eliminată normal, iar aceasta se întorcea prin ureterul stâng din nou în rinichi, lucru care îi afectase serios ambele organe. A avut nevoie de ureterostomie şi reimplantarea ureterului stâng în vezica urinară“, a povestit Marian Tănasie, tatăl copilei.

Fiecare şedinţă de recuperare costă 60 de lei

Părinţii sunt cei care au luptat pentru a-şi salva copilul, care au stat săptămâni în şir în spital, deşi acasă mai aveau doi copii care aveau nevoie de sprijin. Sunt oameni simpli. Tatăl lucrează ca taximetrist, iar mama este însoţitor permanent al Cristinei care a fost încadrată în gradul de handicap grav de Comisia de Evaluare Complexă a Copilului, din cadrul DGASPC Dolj. Nu au ţinut fetiţa acasă, au înscris-o la grădiniţa din localitate. „Este un copil extrem de inteligent. Chiar şi educatoarea ne-a spus că s-a remarcat din primele zile cu isteţimea ei. Este foarte greu în acest moment. O ducem în braţe la grădiniţă, iar cel mai dureros este că nu ştim ce să îi răspundem atunci când ne întreabă de ce nu poate să meargă, de ce nu poate fi la fel ca și ceilalţi copii. Permanent îi spunem că într-o zi va fi bine, va merge, va avea o viaţă normală. Am avut norocul să dăm de o echipă de medici extraordinari în Clinica de Chirurgie-Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Urgență din Craiova care au făcut tot ce a fost posibil pentru copilul nostru. Ne-au recomandat şedinţe de recuperare şi kinetoterapie şi achiziţionarea unor orteze şi proteze speciale. Am depus deja dosarul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Ei decontează însă doar o parte din preţul ortezelor de care Cristina are nevoie. Restul de bani trebuie să îi punem din buzunar. În plus, pentru fiecare şedinţă de fizioterapie trebuie să plătim 60 de lei, iar copilul nostru are nevoie permanent de recuperare“, a adăugat Marian Tănasie.

Părinţii nu au bani pentru ortezele Cristinei

Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, nu există listă de aşteptare pentru aprobarea dispozitivelor adresate copiilor, dispozitive pentru incontinenţa urinară, pentru aparatele de administrare continuă de oxigen şi pentru urgenţele medico-chirurgicale. Chiar ieri, dosarul Cristinei a fost aprobat pentru achiziţionarea unor orteze articulate coapsă, gambă, picior bilateral. Reprezentanţii CAS Dolj decontează fiecărei persoane preţul de referinţă al dispozitivului medical, însă în momentul în care părinţii sau medicii decid un dispozitiv special, dintr-un material anume, diferenţa trebuie plătită de familie. „Ne-am interesat deja la mai multe firme şi am aflat că ortezele de care Cristina are nevoie costă aproximativ 5.000 de lei. Nu dispunem de aceşti bani şi ne aflăm practic în imposibilitatea de a-i cumpăra copilului nostru aceste dispozitive“, a mai spus tatăl fetiţei.

Intervenţia chirurgicală la picioare va avea loc anul viitor

Medicii Clinicii de Chirurgie-Ortopedie Pediatrică cunosc foarte bine problemele fetiţei. „Problemele medicale ale acestui copil au fost foarte grave. A fost la un pas de a-şi pierde viaţa. A trebuit să rezolvăm iniţial problemele renale. Apoi, le-am recomandat părinţilor şedinţe de recuperare, kinetoterapie. În acest moment, ar avea nevoie de orteze speciale, de la bazin până la tălpi. Anul viitor, ne propunem să intervenim chirurgical la picioare. Nu este vorba de o singură operaţie. Cu siguranţă vor fi mai multe, însă acest copil are şanse de recuperare“, a spus dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică.

Cei care doresc să ofere sprijin financiar acestui copil, îl pot contacta telefonic pe tatăl Cristinei, Marian Tănasie, la numărul de telefon 0762.19.64.33.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS