Inundațiile au pus din nou autoritățile în alertă ieri, după ce a fost instituit cod roșu pe un sector al râului Jiu, prelungit ulterior până ieri-noapte, existând și astăzi coduri pe Desnățui și pe Jiu, zona Filiași – Podari. Sute de hectare de teren au fost inundate în zona drumului 606F Răcari – Braloștița, dintre care aproximativ jumătate sunt terenuri cu culturi agricole. Din fericire, pe această rază nu a fost afectată nici o gospodărie. Ieri, ABA Jiu și ISU „Oltenia“ au intervenit în mai multe zone pentru evacuarea apei, pentru blocarea acesteia și pentru monitorizare.
O porțiune de zeci de metri din drumul 606F Răcari – Braloștița și sute de hectare de teren din preajma acestuia au fost inundate în urma fenomenelor meteorologice din ultimele zile. Situația a fost monitorizată încă din noaptea de marți spre miercuri de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu. Aceștia au intervenit ieri în zona podului Răcari, acționând pentru dirijarea apelor revărsate din râul Jiu spre aval, astfel încât să se evite întreruperea circulației în zonă și să se asigure protecția gospodăriilor.
Braloștița: Sute de hectare de teren inundate
Pe suprafața comunei Braloștița, ieri în jurul orei 10.00, când apa se situa la cota de pericol în Răcari (485 cm), fuseseră inundate peste 200 de hectare de teren. Totuși, gospodăriile au scăpat neatinse datorită unui dig realizat în urmă cu câțiva ani în comună. „Drumul către noi este așa de vreo șapte-opt ore. Acum ne aflăm pe zona cea mai periculoasă, dar avem un dig realizat în urmă cu vreo trei-patru ani. Apa nu a trecut în ultimii ani de acest dig, sper să nu treacă nici acum și să nu fie probleme deosebite. Cel mai important este să nu fie inundate casele oamenilor. Sunt vreo 200 de hectare de teren și cred că vor ajunge la 300 de hectare inundate. Cam jumătate sunt cu culturi agricole. Dacă va crește apa, să sperăm că nu trece peste dig. Atunci, casele care sunt în zonele joase vor avea probleme“, a explicat primarul comunei Braloștița, Ioan Sîrbu. Acesta a menționat că persoanele care au terenurile asigurate vor primi despăgubiri, dar decizia aparține guvernului.
Codul roșu, prelungit la ora 14.00
Conform reprezentan-ților ABA Jiu aflați la fața locului, ieri în jurul orei 12.00, nivelul apei crescuse față de 10.00, dar era în staționare. „Deocamdată, nivelul este staționar, la 490 de centimetri. Există doar terenuri inundate. În rest, nu este nimic afectat, casele oamenilor nu sunt în pericol. Ne așteptăm la o tendință de scădere. În cursul zilei, în zonă am intervenit cu formația Scaiești, în număr de zece oameni, două autoutilitare, un buldoexcavator și în continuare le avem trase pe dreapta, în cazul în care este nevoie să mai intervenim“, a explicat Daniel Dumitrașcu, șef formație Scaiești din cadrul ABA Jiu.
Ulterior, codul roșu a fost prelungit pentru râul Jiu (Răcari – amonte Podari), până ieri-noapte, la ora 24.00. Cod portocaliu mai există încă, pe sectorul aval Filiași – Podari de pe Jiu, până astăzi, la ora 18.00, până la aceeași oră existând și cod galben pe Desnățui.
Ce s-a mai întâmplat în județ și în Craiova
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“, cu sprijinul Companiei de Apă „Oltenia“, a intervenit în 16 curți din Craiova (Brestei, Romanești și strada Fermierului) pentru evacuarea apei. Au fost afectate DJ 641 din comuna Pielești (zona pod cale ferată) și DJ 641, pe un segment de drum pe o lungime de circa 300 de metri (între satele Robăneștii de Jos și Bojoiu). Drumul comunal 61 Carpen – Orodel a fost și el afectat, iar primarul comunei Sopot a evacuat preventiv, la sediul primăriei, patru persoane.