Unii gorjeni, şi nu numai, vor avea pe masa de Sărbători porc mistreţ. Zeci de solicitări au fost primite în ultima perioadă de către Asociația Județeană de Vânători și Pescari Sportivi Gorj din partea vânătorilor care doresc să beneficieze de un meniu special de Crăciun sau de Anul Nou. Potrivit lui Nicolae Tonca, până în prezent, de la deschiderea sezonului, au fost vânaţi 75 de porci mistreţi, iar solicitările continuă să vină. Potrivit aceleiaşi surse, taxa pentru fiecare mistreţ vânat în parcurile autorizate din judeţul Gorj este de 650 de lei. Indiferent de mărimea animalului vânat, beneficiarul pleacă acasă cu trofeul. Pasionaţii de carne de vânat au posibilitatea, contra sumei de 600 de lei, să aibă parte de friptură de căprioară pe masa de Sărbători. Cota de vânat alocată în acest sezon este de 49 de exemplare. „Sunt multe persoane care obişnuiesc să aibă vânat pe masă de Sărbători, mai ales că au tradiţia vânatului în familie. Este vorba de iepuri, fazan, căprior, mistreţ. Se caută şi căprioarele. Avem cota pe sezon de 49 de căprioare. Până în prezent, au fost vânate 16, dar în ultima săptămână am eliberat deja zece autorizaţii şi vin în continuare solicitări“, a declarat Vasile Tonca, directorul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj.
Vânatul e uneori mai ieftin decât porcul de crescătorie
În funcţie de greutatea mistreţului vânat şi raportat la taxa plătită de către beneficiar, respectiv 650 de lei, porcul mistreţ devine chiar mai ieftin decât porcul vândut în târguri. Potrivit preţurilor practicate în gospodării şi târguri, porcii în viu se vând cu aproximativ zece lei kilogramul. Există însă şi reduceri, în funcţie de negocierile care se poartă. De exemplu, un crescător din Turceni vinde un porc de 120 de kilograme cu 1.000 de lei. Un porc şi mai mare ajunge la 1.700 de lei. În comuna Turcineşti, kilogramul de carne de porc a ajuns la opt lei. De asemenea, un grăsun se vinde şi cu 700 de lei. Cine preferă carnea de curcan trebuie să scoată din buzunar între 100 şi 200 de lei. Totodată, un iepure se vinde cu aproximativ 50 de lei bucata, iar un iepure uriaş trece de 100 de lei. Carnea de viţel, în viu, se poate cumpăra şi la nouă-zece lei kilogramul.