2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCâți bani primește noul „Oblemenco“?

Câți bani primește noul „Oblemenco“?

Noul „Oblemenco“ ar înghiți o treime din bugetul Dezvoltării pentru investiții publice
Noul „Oblemenco“ ar înghiți o treime din bugetul Dezvoltării pentru investiții publice

Prin proiectul de buget pe 2015, trimis pentru aprobare în parlament, capitolul din care se finanțează complexurile sportive, printre care și noul stadion de 31.000 de locuri de la Craiova, a primit o alocație financiară de 150 de milioane de euro. Banii vor fi împărțiți către ANL și CNI, companiile de stat din subordinea Ministerului Dezvoltării care derulează investiții publice. Beneficiază de finanțare și noul „Oblemenco“, arena estimată la 52,5 milioane de euro care ar înghiți o treime din bugetul alocat Dezvoltării? Vedeți mai jos care sunt calculele.

Proiectul de buget pe 2015 a fost aprobat de guvern și va intra în dezbaterea parlamentului pe 19 decembrie. Printre investițiile care vor primi finanțare anul viitor se numără Autostrada Sudului București – Craiova – Timișoara și DN 56 Craiova – Calafat. Marea promisiune pentru 2015 a fost însă noul stadion „Ion Oblemenco“ din Craiova, estimat la 52,5 milioane de euro. Noul „Oblemenco“ este un proiect derulat prin Compania Națională de Investiții (CNI), cu fonduri de la bugetul local și cel de stat. Prin HG nr. 1133/2013 privind aprobarea și derularea Programului „Complexuri sportive“ prin CNI SA, guvernul a reglementat modul de finanțare a acestor investiții. Potrivit actului menționat, finanțarea programului se asigură din alocații de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) la capitolul 7 „Locuințe, servicii și dezvoltare publică“, titlul 55 „Alte transferuri“, alineatul cu titlul „Investiții ale agenților economici cu capital de stat“ (art. 2). Ulterior, actul de înființare și funcționare a CNI (OG nr. 25/2001) a fost modificat (OG nr. 16/2014), astfel încât (art. 7) printre sursele de finanțare a investițiilor publice derulate prin companie se numără „bugetul local al unităților administrativ-teritoriale beneficiare“ (lit. b). În consecință, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat (pe 11 septembrie) în alb o cofinanțare cu 10% a lucrărilor la noul stadion. Contractul de proiectare și execuție a fost scos la licitație (18 noiembrie) de CNI, data-limită pentru depunerea ofertelor fiind 22 decembrie. Execuția este estimată la 17 luni.

Bugetul Dezvoltării pentru investiții publice

În 2013, capitolul bugetar din care se finanțează complexurile sportive a avut o alocație financiară inițială de 241 de milioane de lei (53,5 milioane de euro), din care doar 3,5 milioane de euro au fost destinate stadioanelor. Ulterior, rectificările au crescut alocarea financiară la 319,6 milioane de lei (71,3 milioane de euro). Prin proiectul de buget pe 2015, capitolul respectiv primește 685,75 milioane de lei (153 de milioane de euro). Care este finanțarea pentru stadionul de la Craiova? În primul rând, trebuie spus că agenții economici cu capital de stat din subordinea MDRAP care derulează investiții cu fonduri publice sunt Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și CNI SA. Bugetul acestor companii va fi aprobat după bugetul de stat. HG nr. 1133/2013 reglementează modul în care se repartizează fondurile. Pentru început, trebuie făcută o precizare: amplasamentele destinate construcțiilor de complexuri sportive se predau de către beneficiari către CNI libere de orice sarcini (art. 2 alin. 1) și se viabilizează de către beneficiari (alin. 2). CL Craiova a aprobat în ședința extraordinară din 11 decembrie alocarea a 1,5 milioane de lei (340.000 de euro) pentru demolarea actualului stadion, lucrare care va fi scoasă la licitație de municipalitate.

Etapele derulării investițiilor

HG nr . 1133/2013 stabilește și etapele care trebuie parcurse în cadrul programului privind complexurile sportive. În baza documentațiilor de solicitare motivate transmise de către beneficiari (primărie), CNI întocmește lista-sinteză a complexurilor sportive propuse spre finanțare și o transmite MDRAP, pentru a fi aprobată prin ordin de ministru. Această listă-sinteză este documentul care stă la baza întocmirii listei obiectivelor de investiții privind construcția/finalizarea/reabilitarea de complexuri sportive și a fundamentării alocațiilor bugetare necesare finanțării acestora (art. 3). Pentru complexurile sportive, construcții noi „propuse a fi finanțate anual“, beneficiarii predau amplasamentele conform unui protocol (art. 5 alin. 1). Pentru asigurarea optimă a finanțării, CNI întocmește lista obiectivelor de investiții, care sunt defalcate pe surse de finanțare, eșalonate pe fiecare obiectiv în parte, listă pe care compania o înaintează MDRAP pentru aprobare. Ulterior, CNI comunică beneficiarilor obiectivele care urmează să fie finanțate „în anul în curs“ și „solicită predarea amplasamentelor, conform protocoalelor încheiate“ (art. 6 alin. 2). Articolul următor (art. 7) prevede că CNI „declanșează procedurile de atribuire a contractelor de prestări servicii, de execuție de lucrări“. Potrivit legislației în vigoare, procedurile de atribuire sunt ultima etapă înaintea demarării lucrărilor. În cazul nostru însă, CNI a lansat licitația pentru proiectarea și execuția noului „Oblemenco“ înainte de aceste etape. După aprobarea bugetului de stat, un singur om va decide cum va împărți cele 150 de milioane de euro: ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea, sau succesorul în funcție al acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS