„Dacă m-a sfătuit bine, așa cum cred, doamna Eliza Peța merită această funcție pe o perioadă de interimat“. Aceasta este explicația oferită de primarul Craiovei în plenul ședinței ordinare a consiliului local de ieri, legată de experiența și expertiza noii directoare a Salubrității, Eliza Peța. În ședință s-a discutat aprins și despre toaletele din zona centrală, și despre traficul îngreunat de punerea în funcțiune a semafoarelor.
Beculețe, colinde și un brad imens în sala de ședințe. Așa a arătat, la prima vedere, ultima ședință ordinară a Consiliului Local Craiova de ieri. Când a început votul punctelor de pe ordinea de zi, însă, lucrurile nu au mai fost feerice. Una dintre principalele discuții făcute în plen a fost legată de numirea Elizei Peța, șeful consilierilor primarului Craiovei, ca director al Salubrității în locul lui Cristian Ștefan Popescu.
Olguța Vasilescu: Dacă m-a sfătuit prost, asta rămâne să decidă craiovenii
Consilierul Dan Cherciu a ținut să remarce experiența celui ce pleacă și să încerce să o găsească pe cea a Elizei Peţa. „Domnul Popescu a dovedit că este un profesionist, că știe foarte bine ce trebuie făcut în privința Salubrității. Spun asta în ciuda faptului că aș putea fi bănuit de faptul că sunt în opoziție și, automat, resping orice propunere a actualei puteri. Îmi pare rău că a avut această opțiune, poate pentru dânsul va fi bine, dar îmi pare rău pentru locuitorii Craiovei. Îi urez mult succes în continuare. (…) Am citit proiectul de hotărâre prin care este numită doamna Peța. Acesta este foarte sec, însă am fost convins că în raport voi găsi motivația. Din nefericire, raportul este foarte arid, în afara faptului că înșiră niște norme și niște legi. Sunt curios – poate ne va spune doamna primar – în ce domenii a fost specialistă doamna consilier și în ce domenii o consiliază ca atare. CV-ul doamnei mi se pare insuficient. Mi se pare că facem un experiment pe banii noștri. Aș vrea ca doamna primar, în răspunsul dumneaei, să ne spună dacă și-ar asuma riscul ca pe banii dânsei să numească un director fără nici un fel de experiență și expertiză“, a comentat Cherciu. Acesta a adus în discuție și o scenă dintr-un film. „Probabil vă amintiți scena din «BD la munte», «ce o recomandă?». Am văzut pe youtube și îi recomand doamnei primar, pentru că știu că este fană facebook, să vadă acel clip în care Dem Rădulescu pune întrebarea «Ce vă recomandă?», iar preopinenta răspunde «familia». Noi nominalizăm o persoană care va avea în grijă 37 de milioane de lei sau opt milioane de euro. Mă întreb dacă nu riscăm făcând la Craiova experimentul pe care domnul Ponta l-a făcut la Ministerul de Finanțe și despre care știm ce rezultat a avut“, a încheiat consilierul intervenția sa.
Răspunsul a venit din partea primarului, care consideră că locuitorii orașului trebuie să decidă dacă Eliza Peța a fost un consilier bun sau unul rău. „Mi-am asumat de fiecare dată aceste numiri și nu am greșit până acum nici una. Doamna Peța este numită interimar, există o ordonanță în vigoare în care este precizat că toți managerii de regii trebuie recrutați de o firmă anume. Acest lucru se va întâmpla și la Salubritate. Am lucrat cu doamna Peța la cabinetul meu parlamentar și, de asemenea, este șeful consilierilor mei. Dacă m-a sfătuit prost, asta rămâne să decidă craiovenii. Dacă m-a sfătuit bine, așa cum cred, doamna Eliza Peța merită această funcție pe o perioadă de interimat, și să-i acordăm girul așa cum l-am acordat celorlalți directori de regii, care au făcut performanță“, a explicat primarul.
„Este un sistem inteligent, așa cum ne-am dori să fie și toaletele acelea“
La ultimul punct, „Întrebări și interpelări“, consilierii au adus în discuție nemulțumirile legate de ceea ce se întâmplă în oraș. Așa cum a promis, consilierul Pavel Badea a adus din nou în discuție problema toaletelor publice. „Am spus asta și în cadrul ședinței trecute, avem nevoie de toalete în zona ultracentrală. Nu se poate așa ceva. Am primit un răspuns după ultima ședință, în care mi s-a spus că au fost montate trei toalete ecologice. Eu nu vorbeam despre astfel de toalete“, a spus Badea. „O toaletă care se spală singură costă cam 30.000 de euro, cam cât un apartament în cartierul chinezesc. Eu am zis să vă informez“, i-a răspuns primarul Lia Olguța Vasilescu.
Alte probleme au fost ridicate de Teodor Sas, care a întrebat când se vor asfalta Brestei, Frații Golești sau Vasile Alecsandri și care este situația semaforizării pe Calea București, care pare să facă mai mult rău decât bine, sugerând să se revină la sensurile giratorii.
„Așa cum știți, proiectele europene odată începute, dacă nu se finalizează din vina consiliului local care a demarat aceste proiecte, fac pasibile ca orașul Craiova să fie sancționt cu o bilă neagră și cu interzicerea accesării proiectelor pe o perioadă de trei ani. Eu am găsit acest proiect în derulare și nici în situația asta eu nu aș fi luat hotărârea să îl desființăm. El nu este foarte funcțional. Este un sistem inteligent, așa cum ne-am dori să fie și toaletele acelea. S-a preluat în mod eronat în presă faptul că ar exista o undă verde. Așa ceva nu poate să existe decât în momentul în care și celelalte străzi și intersecții preiau traficul de pe zone modernizate. El fiind individual, este un sistem inteligent, dar nu este o undă verde“, a precizat viceprimarul.