4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLoc de joacă de 220.000 de euro, motiv de ceartă în consiliul local

Loc de joacă de 220.000 de euro, motiv de ceartă în consiliul local

Locul de joacă face parte dintr-un acord-cadru de achiziție și montaj locuri de joacă atribuit anul trecut firmei King Industrial Enterprises SRL Bucureşti Foto: Traian Mitrache
Locul de joacă face parte dintr-un acord-cadru de achiziție și montaj locuri de joacă atribuit anul trecut firmei King Industrial Enterprises SRL Bucureşti
Foto: Traian Mitrache

Discuții aprinse în ședința Consiliului Local Craiova de ieri pe tema locurilor de joacă achiziționate de primărie. La punctul 50 de pe ordinea de zi a fost adus în discuție prețul unui loc de joacă din zona Colegiului Național „Frații Buzești“, care s-a ridicat la aproximativ 220.000 de euro. Consilierul local Dan Cherciu a spus că acest preț este un motiv suficient pentru anularea licitației, iar primarul a spus că va verifica documentația de atribuire, în speță caietul de sarcini.

Primăria Craiova a cheltuit peste 950.000 de lei pentru achizița și montajul unuia dintre locurile de joacă realizate în ultima perioadă în municipiu. Este vorba despre cel din zona Colegiului Național „Frații Buzești“, din apropierea Catedralei „Sf. Dumitru“. Costul ridicat a fost adus în discuție în plenul ultimei ședințe ordinare a consiliului local de ieri de către consilierul Dan Cherciu. „Nu se trece prin consiliu rezultatul unei licitații publice și rar avem ocazia să aflăm valorile la care sunt achiziționate anumite bunuri. Întâmplarea a făcut ca, parcurgând conținutul acestui punct de pe ordinea de zi (privind modificarea inventarului bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului – n.r.), care avea o denumire neutră, să constat niște lucruri care mi se par strigătoare la cer. Este vorba despre predarea în inventar a unor locuri de joacă care au fost amenajate pe raza municipiului Craiova. Valorile, vă spun – sunt incredibile. (…) Valoarea locului de joacă din zona «Frații Buzești», cu o suprafață de 300 și ceva de metri pătrați, este de 1.000.000 de lei, 220.000 de euro. O vilă luxoasă cu un nivel sau două costă undeva la 100.000 de euro. Noi am cheltuit pe un loc de joacă în care sunt câteva leagăne, tiribombe și tobogane, suma de 220.000 de euro. În raport se precizează că durata de exploatare este de opt ani. Pot să dau scris că peste doi sau trei ani acel loc nu va mai exista“, a spus Dan Cherciu.

Paviment elastic cu 915 lei/mp

Acesta a făcut o comparație între prețul cu care a cumpărat primăria anumite produse și prețul de vânzare din magazine. „Am luat câteva articole dintre cele care compun acest loc. În componența locului de joacă intră paviment elastic din cauciuc. Sunt niște pătrate de jumătate de metru latura care au costat 915 lei/mp, 210 euro/mp. Dacă puneam parchet de stejar nu costa atât. Dacă avem curiozitatea să verificăm pe internet, prețul maxim pe care îl găsim este 142 lei/mp. Un metru de bordură a fost plătit cu 95 de lei. Cel mai mare preț al unei borduri la un magazin costă 30 de lei. Noi am plătit de trei ori prețul. Ca să nu mai spunem că există și borduri cu 10-15 lei metrul“, a mai precizat Cherciu.

„Montajul poate să reprezinte până la 30-40% din preț“

Prezent în plen, directorul Direcţiei de Elaborare şi Implementare Proiecte din cadrul primăriei, Monica Năstasă, a încercat să explice aceste costuri ridicate. „Obiectul acestui acord-cadru este achiziție cu montaj. Intră și montajul, care poate să reprezinte până la 30-40% din prețul echipamentului. La cele care au structură portantă din oțel, montaj înseamnă săpătură, amenajare în vederea sudării țevilor, aducere la nivel, așezare suprafață arie de siguranță, adică acel paviment elastic. Sunt incluse transportul, manopera, mai multe valori. S-a ținut o licitație on-line, ceea ce înseamnă că nu vezi oferta financiară a nici unuia dintre ofertanți decât după ce ai stabilit dacă a trecut. Unul dintre ofertanți a fost declarat neconform și automat a fost atribuit acordul-cadru celui care a rămas în competiție“, a explicat Năstasă.

„Mi se pare un motiv pentru anularea licitației. Aici lucrăm pe bani publici“

Răspunsul oferit nu a fost pe placul consilierului Dan Cherciu. „Sunt total nemulțumit. Aici nu discutăm de diferență de 30%. Eu vorbesc de obiecte care sunt la preț de achiziție de șapte ori mai mari. Credeți că o bordură poate fi montată cu un preț de șapte ori mai mare decât cheltuielile materiale? Nu are rost să discut. Mai spun un sigur lucru. În opinia mea, pentru o administrație responsabilă – chiar în situația în care ar fi de bună credință și licitația s-a organizat corect -, astfel de valori pe care le-ar atinge o investiție mi se par un motiv suficient de bun pentru anularea licitației respective. Aici lucrăm pe bani publici“, a mai precizat consilierul local.

Vasilescu: „Voi face o verificare“

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a intervenit și el în discuție. „Nu e nici un fel de problemă. Vom analiza din nou situația, dar, nu vă supărați, trebuie să vină firme care să liciteze la anumite prețuri. Sigur că nu ne-am dorit locuri de joacă din lemn pe care să le schimbăm într-un an. Nu ne-am dorit locuri de joacă așa cum erau până acum, din acele țevi care rugineau și care deveneau un pericol la un moment dat pentru copii“, a spus primarul. „Eu nu intenționez să aduc acuzații, însă consider că în astfel de situații chiar elaborarea caietului de sarcini poate fi una care să creeze anumite avantaje (…). Sunt convins că se poate face un caiet de sarcini care să permită înscrierea a cât mai multor firme“, a punctat Cherciu. Primarul a încheiat, asigurând un control amănunțit: „Voi face o verificare. Nu fac eu caietele de sarcini, după cum știți foarte bine“.
Reamintim că achiziția și montajul acestui loc de joacă face parte dintr-un acord-cadru cu firma King Industrial Enterprises SRL Bucureşti, care are o valoare de circa 30 de milioane de lei (6,7 milioane de euro) fără TVA. Durata acordului-cadru este de patru ani, iar firma are aproape un an de când se ocupă de locurile de joacă din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS