6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Pompierii i-au învăţat pe colindători cum să prevină incendiile

Mehedinţi: Pompierii i-au învăţat pe colindători cum să prevină incendiile

Înainte de a lua vacanţă, 25 de elevi de la Şcoala Generală „Alice Voinescu” au sosit la sediul ISU „DROBETA”, pentru a-i colinda pe pompieri. Cei mici au dovedit că sunt extrem de talentaţi şi după ce i-au încântat pe pompieri cu colindele pe care aceştia le-au pregătit, au avut parte de o surpriză. Având în vedere că ne aflăm în prag de sărbători, şi fiecare dintre noi împodobeşte bradul de Crăciun, copiii aflaţi în jurul bradului au înţeles ce reguli trebuie să aplice atunci când îl vor împodobi alături de părinţii lor. Ca dar pentru colindul făcut, micuţii au primit de la pompieri, dulciuri, suc, fructe, dar şi pliante cu reguli de prevenire a incendiilor şi comportare în situaţii de urgenţă. Pompierii nu numai că au pregătit daruri pentru fiecare, ci le-au explicat copiilor cum să prevină izbucnirea unor incendii, mai ales în perioada sărbătorilor.

Înainte de plecare, copiii au fost surprinşi să vadă că o autospecială de intervenţie îi aştepta în curtea inspectoratului, pentru ca aceştia să poată urca în ea. Toţi elevii au avut ocazia să se bucure de autospeciala de intervenţie şi de accesoriile din dotarea acesteia.

Atmosfera de sărbătoare s-a încheiat cu colindul jandarmilor din cadrul IJJ Mehedinţi, care ne-au trecut pragul şi în acest an şi ne-au făcut să simţim sărbătorile mai aproape.

Pentru ca sfintele sărbători să nu fie perturbate de evenimente neplăcute, pompierii recomandă respectarea următoarelor reguli la împodobirea bradului de Crăciun:
– În bradul de Crăciun nu se aprind lumânări sau artificii. Pentru a-l împodobi, folosiţi beteală, globuri şi beculeţe frumos colorate, dar, atenţie! Înainte de a monta instalaţia electrică cu beculeţe, verificaţi dacă funcţionează corect ! Şi nu uitaţi! Înainte de a adormi, scoateţi din priză toate instalaţiile electrice care luminează sau asigură căldura în timpul sărbătorilor de Crăciun.
– Atenţie la artificii, petarde sau pocnitori! În ultimii ani, mii de copii şi-au rănit ochii sau chiar au orbit, ca urmare a jocului cu artificii. Începând cu anul 2006, utilizarea artificiilor şi pocnitorilor de peste 3 grame de către persoane fizice, constituie infracţiune şi se poate pedepsi chiar şi cu închisoarea.
– Păstraţi elementele de decor şi felicitările confecţionate din hârtie, carton sau materiale plastice, la distanţă de reşouri, becuri cu incandescenţă, artificii sau lumânări! Decoraţiunile confecţionate din hârtie creponată, carton sau materiale plastice se aprind şi ard foarte uşor.
– Folosiţi pentru lumânări numai suporturi din sticlă, ceramică sau metal, având grijă ca flacăra să nu ia contact cu materialele combustibile ( beteală, ornament, perdele, brad, flori, etc) şi să fie permanent supravegheată. Înainte de culcare, lumânările se sting obligatoriu.
– Verificaţi instalaţiile electrice! Instalaţiile pentru Pomul de Crăciun şi alte elemente electrice decorative, nefiind utilizate des (doar câteva săptămâni pe an), necesită o atenţie sporită pentru a ne obişnui cu ele, acestea trebuie să fie alimentate de la o priză electrică sau baterie al cărui voltaj să nu prezinte pericol de incendiu, iar legăturile să fie bine izolate şi ghirlandele luminoase să aibă contacte perfecte cu sursa de energie care exclude producerea unor scurtcircuite sau scântei;
– Supravegheaţi cu atenţie colindătorii, pentru că o ţigară aruncată la întâmplare de către aceştia, uneori chiar intenţionat, poate provoca o adevărată tragedie ;
– Persoanele care fumează nu se vor apropia de pomul de iarnă cu ţigara aprinsă, nu se vor arunca resturi de ţigări lângă suportul pomului, se va evita plasarea de scrumiere sub pomul de iarnă sau în apropierea  acestuia ;
– Faceţi o verificare de rutină înainte de culcare, întrucât probabilitatea de deces în timpul unui incendiu izbucnit noaptea, este de trei ori mai mare decât în timpul zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS