De la Dottore Victor Ponta la Dottoressa Olguţa Vasilescu? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei sesizat de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, care bănuieşte că Lia Olguţa Vasilescu a plagiat lucrarea de doctorat din 2007. Vasilescu a spus că se încearcă să i se distrugă imaginea şi s-a apărat cu o aplicaţie de pe un site care ar detecta plagiatele.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este suspectată că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, susținută în 2007 la Universitatea din București (UB). Comisia de Etică (CE) a universității a sesizat joi Consiliul Național de Etică (CEN) din subordinea Ministerului Educației Naționale (MEN), cerând expertizarea tezei de doctorat a primarului, care poartă titlul „Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“. În sesizarea trimisă CNE, comisia arată că referatul întocmit de conf. univ. dr. Cosima Rughiniș, de la Facultatea de Sociologie (FS), „demonstrează existența mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei“. Mai mult decât atât, „un capitol întreg, al șaptelea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor“, se subliniază în sesizarea semnată de către președintele CE, prof. dr. Marian Popescu. Comisia a trimis o adresă și către Primăria Craiova, în care o înștiințează pe Olguța Vasilescu despre suspiciunile care planează asupra tezei sale de doctorat.
„Multe site-uri pretind că detectează plagiatul“
Primarul Olguța Vasilescu a organizat vineri o conferință de presă pe această temă, în care și-a susținut nevinovăția.
„Îmi voi apăra imaginea publică, dând-o în judecată pe Cosima Rughiniș. Sigur că voi merge și la comisia de etică, îmi voi prezenta lucrarea“, a afirmat Olguța Vasilescu, care a ținut să facă „o demonstrație în direct“. A intrat pe site-ul www.detectareplagiat.ro, încărcând capitolul incriminat (VII). „Am accesat acest program și ce am constatat? Raport de originalitate pe teza mea de doctorat: 7% plagiat. Numai că acest 7% te duce la un link. Ce credeți că este acest link? Este rezumatul tezei mele de doctorat. Deci, accesați acest program și o să vedeți că cei 7% despre care se spune că ar fi plagiat trimite la un link referitor tot la teza mea de doctorat. Dacă cei 7% nu sunt plagiați pentru că duc tot la o lucrare a mea, înseamnă că 100% este originală“, a afirmat primarul. GdS a stat de vorbă cu președintele Comisiei de Etică din cadrul Universității București, prof. dr. Marian Popescu , care a precizat următoarele: „Sunt mai multe site-uri care pretind că detectează plagiatul, dar, dacă nu sunt tehnic performante, apare un semn de întrebare. Expertiza legată de suspiciunile pe care le-a avut comisia de etică aparține din acest moment Consiliului Național de Etică. Pe internet există foarte multe site-uri care pretind că fac expertiză antiplagiat. Presupun că doamna Vasilescu a intrat pe un astfel de site. Numai CNE poate cere trecerea lucrării printr-un soft antiplagiat acreditat de universitate sau de MEN“.
„Mă vreți la închisoare?“
Primarul Olguța Vasilescu susține că la teza de doctorat a lucrat patru ani, iar la traducerea lucrării lui Pareto („Tratat de sociologie generală“) încă mai lucrează: „Dacă veți citi lucrarea mea, veți vedea cum la 1916 acest om a gândit tipologia politicianului. Și o să îi găsiți acolo pe Dinu Patriciu, pe Hrebenciuc, pe absolut toți cei din clasa noastră politică. Cum a gândit tipologia partidelor și o să vedeți că se regăsesc partide gen România Mare etc.“. Întrebată dacă este la curent cu o inițiativă legislativă pentru pedepsirea plagiatului cu închisoare de la șase luni la trei ani și dacă este de acord cu ea, Olguța Vasilescu a spus: „Mă vreți la închisoare? Ghinion! Ghinion că tocmai v-am demonstrat că este originală. Nu mă întrebați de această propunere legislativă pentru că eu sunt primar al Craiovei. Și probabil că atacul acesta este îndreptat asupra mea nu pentru că sunt Olguța Vasilescu, cercetător în sociologie, ci pentru că sunt primarul Craiovei. Și au încercat să-mi distrugă imaginea publică. Nu vreau să comentez această lege, nu știu despre ea“. Întrebată care este, totuși, părerea sa pe acest subiect, în calitate de cetățean și de doctor, Olguța Vasilescu a ocolit răspunsul, după un moment de pauză: „V-am spus: când voi fi parlamentar, dacă voi mai fi vreodată, voi decide în funcție de proiectul de lege. Deocamdată, lucrarea mea de doctorat este 100% originală. Asta în condițiile în care scoatem de acolo citatele pe care
le-am pus între ghilimele și am menționat autorul“.
Încheind, Olguța Vasilescu a explicat care este originalitatea tezei sale de doctorat: „Vă spun că merg cu fruntea sus în această teză de doctorat. Nu știu câte lucrări atât de originale există în România. Nu am avut surse de inspirație. Practic, nu am făcut altceva decât să traduc această carte („Tratat de sociologie generală“ – Vilfredo Pareto) și să scriu despre ea, să o prezint“.
Ce verifică site-ul antiplagiat
Site-ul detecteazaplagiat.ro are și un număr de telefon la care răspunde un robot. Site-ul susține că deține „singurul soft de verificare și detectare a plagiatului special conceput pentru documente word în limba română (…) primul și singurul soft de detectare a plagiatului, 100% românesc dezvoltat pentru verificarea și detectarea plagiatului din documente în limba română (…) scanează fișiere word.doc“.
Plagiatorul este „hoț“
Potrivit art. 310 din Legea nr.1/2011 a educației naționale, plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori constituie o abatere gravă de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară. Potrivit dexonline.ro, termenul plagiat se referă la „operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală“. Și Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJSC) a Universității București arată că „termenul de plagiat este folosit pentru a numi furtul de cuvinte sau idei, dincolo de limitele a ceea ce, în mod general, s-ar referi la bagajul general de cunoștințe (Park, 2003, p. 472). De altfel, cuvântul derivă din latinul plagarus, care înseamnă hoț“. Plagiatul este sancționat prin blamare publică, excluderea din mediul academic, retragerea unor titluri sau a unor drepturi obținute în mod fraudulos, plata daunelor morale și materiale către autorii prejudiciați.
Pedeapsă cu închisoarea?
Art. 4 din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare definește plagiatul ca „însușirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obținute, prezentându-le drept creație personală“. Conform art. 14, alin. 2, pentru abateri de la etică se pot aplica sancțiunile prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, potrivit căreia (art. 141) „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amendă de la 2.500 de lei la 50.000 de lei fapta persoanei care își însușește, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoștința publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor“. O inițiativă legislativă recentă intenționează să introducă în Codul Penal pedepsirea plagiatului cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.