Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat că în acest an nu vor fi posibile creşteri salariale pentru mineri şi energeticieni. Motivul neindexării salariilor vizează situaţia grea în care se află producătorii de energie electrică pe cărbune şi dificultăţile întâmpinate în ceea ce priveşte accesul pe piaţa de energie şi pe cea a exporturilor. Anunţul directorului Complexului Energetic Oltenia este făcut public înainte de începerea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă. Managerul companiei susţine că, deşi nu are datorii şi are în conturi 70 – 80 de milioane de lei, CEO a încheiat contracte de vânzare de energie electrică doar până în luna martie. „Nu se poate să avem creşteri salariale. Poate vom căuta să identificăm anumite beneficii la contracte. Să ne uităm în ce context ne aflăm şi cum se pune problema cu cărbunele la nivel european. Suntem într-un sistem interconectat. Intră energie de mii de megawaţi în Cehia şi Slovacia prin Ungaria. Este o energie foarte ieftină, o energie nucleară. Peste tot sunt probleme cu cărbunele. Vecinii noştri de la Hunedoara au mari probleme şi pot să intre în insolvenţă. Trebuie să termine cei de la sindicate cu solicitările astea“, a precizat Laurenţiu Ciurel.
Angajaţii au deja patru salarii în plus
Potrivit directorului general al CEO, în prezent, angajaţii au deja patru salarii în plus faţă de cele 12 de peste an. Ciurel susţine că administraţia trebuie să rămână prudentă în ceea ce priveşte politica salariilor: „Noi dăm aproape două salarii cu prima de vacanţă. Mai este un salariu cu cele trei prime din timpul anului. Mai dăm un salariu cu acele cote de energie şi cărbune. Suntem ca în Grecia, unde se dădeau 14 salarii şi se produceau şase. Este greu de renunţat la nişte drepturi câştigate pe vremea când se producea terawattul la preţuri mari. Erau alte timpuri, alte preţuri! Noi trebuie să fim extrem de prudenţi în legătură cu ce se întâmplă. Acum nu avem datorii la nimeni. Nici la stat, nici la furnizori, bănci. Problema este de acoperire a veniturilor pe anul în curs pentru că, din păcate, se fac contracte de vânzare a energiei pe durată scurtă, de la 24 de ore până la maximum o săptămână. De la 1 aprilie nu ştim ce facem. Este o companie foarte mare, care depinde de multe variabile“, a menţionat managerul CEO.
Işalniţa şi Craiova II nu vor fi externalizate
În ceea ce priveşte politica de disponibilizare de personal şi de reorganizare a sucursalelor, Laurenţiu Ciurel a precizat nu vor exista disponibilizări colective. Cu toate acestea, compania va avea cu 2.000 de salariaţi mai puţin. Este vorba de externalizarea a 1.000 de mineri de la carierele din Vâlcea, prin alipire la CET Govora, precum şi de renunţarea la Sucursala de la Brăila, unde sunt 300 de angajaţi. De asemenea, 500-600 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor ieşi din sistem prin prepensionare, cu primirea de salarii compensatorii. Laurenţiu Ciurel a mai spus că nu se pune problema externalizării sucursalelor din Dolj: Işalniţa şi Craiova II: „În 2015, numărul salariaţilor va scădea cu 2.000. Vom rămâne fără unele cariere periferice care stau fără să producă. Este vorba de Berbeşti, care va trece la Govora şi vor prelua 1.000 de salariaţi. Vom avea cărbunele lor şi vor asigura lefurile pentru cei peste 1.000 de mineri. Va urma Brăila, unde este un grup de gaz, dar gazul este foarte scump şi nu mai este o investiţie rentabilă. În ceea ce priveşte Craiova II şi Işalniţa, nu putem să le scoatem din CEO. Sunt împrumuturi bancare. Sunt investiţiile de mediu realizate. Noi suntem singurii din ţară care avem autorizaţie de mediu. Este vorba de trecerea în conservare a Termocentralei de la Brăila şi a carierei de la Berbeşti. Aici există decizii de directorat. Nu se pune problema externalizării pentru Işalniţa şi Craiova II. În ceea ce priveşte Husnicioara, nu vorbim de externalizare. Cariera Husnicioara s-ar putea să aibă șanse frumoase. Este cel mai aproape de graniță“, a adăugat directorul Complexului Energetic Oltenia.