1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA scos crucea Bobotezei din apa îngheţată a Gilortului

A scos crucea Bobotezei din apa îngheţată a Gilortului

Marian Ciungu

Boboteaza a fost sărbătorită de tinerii din satul Bălceşti, comuna gorjeană Bengeşti-Ciocadia, pe malul râului Gilort. Ca în fiecare an, preoţii comunei au venit la râu pentru a sfinţi apa şi pentru a participa, alături de zeci de localnici, la tradiţia scoaterii crucii Bobotezei din apele aproape îngheţate ale râului Gilort. Acesta traversează satul Bălceşti, iar an de an o parte din flăcăii localităţii se încumetă să intre în apa rece pentru a aduce la mal crucea aruncată de unul dintre preoţii care oficiază slujba specifică sărbătorii. Şi în acest an sătenii au participat cu bucurie la eveniment şi au trăit intens clipele în care cinci tineri au înfruntat gerul şi s-au aruncat în râu pentru a scoate din apă crucea. Din confruntare a avut de câştigat doar un singur bărbat, care ieri a sărit în apa rece cu gândul că va avea câştig de cauză.

Erou de şase ori

În ciuda faptului că a avut mai mulţi adversari şi a fost nevoit să îndure temperaturi la care apa îngheaţă, în acest an cel care a scos crucea din apa Gilortului a fost Marian Ciungu (foto), de 28 de ani. Bărbatul este unul dintre eroii locali, care anul acesta a scos pentru a şasea oară crucea din apă: „Am sărit de opt ori şi am câştigat de şase. Sper ca anul viitor să am mai mulţi concurenţi și să fie ger mai puternic. Îmi poartă noroc, sper să fie din ce în ce mai bine şi să am cât mai multe realizări. Norocos am fost mereu, nu m-am îmbolnăvit niciodată. Am avut noroc şi cu serviciul, şi cu familia, şi cu casa. Ne-a mers bine tot timpul şi de aceea a devenit o tradiţie în casă să nu lipsesc de la nici o Bobotează care are loc la râul Gilort. Este o încercare pe care am trecut-o aproape an de an şi parcă îmi dă putere şi curaj să înfrunt anul care tocmai începe“.

Câştigătorul va avea noroc

Cel care a aruncat crucea în apă este preotul Dumitru Niţă. Acesta susţine că tânărul care a câştigat întrecerea va avea noroc pe tot parcursul anului şi este şi un exemplu de dăruire şi curaj pentru ceilalţi locuitori ai satului şi ai comunei. „Este bine să consumăm apă sfinţită în prima săptămână după Bobotează până pe 14 ianuarie, când are loc Odovania Praznicului, iar, în cursul anului, în zilele de post. Tradiţia noastră de la Bălceşti este foarte veche, noi o respectăm cu sfinţenie pentru că atâta timp cât o tradiţie nu este distrugătoare de suflet, trebuie să dăinuie peste veacuri. Câştigătorul este un voinic al satului, a fost binecuvântat şi va avea noroc“, a declarat Dumitru Niţă, preot Parohia Bălceşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS