5.9 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Veteranul de război Titu Stoicheci a fost sărbătorit de jandarmi la împlinirea vârstei de 104 ani

Craiova: Veteranul de război Titu Stoicheci a fost sărbătorit de jandarmi la împlinirea vârstei de 104 ani

În cursul acestei zile, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj a avut loc un moment  emoţionant pentru generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, prilejuit de împlinirea venerabilei vârste de 104 ani, ocazie cu care a fost sărbătorit de familie, rude, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi generaţia mai tânără de jandarmi.

Odată cu înmânarea diplomei de onoare, a plachetei omagiale pentru meritele obţinute în instituţia ,,Oamenilor de Arme” şi a tortului aniversar, jandarmii doljeni şi toţi invitaţii la această activitate au ţinut să-i transmită bravului jandarm urări de sănătate, viaţă lungă şi multe bucurii alături de cei dragi sufletului. Cu această ocazie jandarmii doljeni, păstrători și continuatori ai tradițiilor Legiunii de  Jandarmi Dolj, avându-l pentru prima oară în mijlocul lor pe veteranul de război, domnul general de brigadă în retragere Titu Stoicheci, au avut onoarea să-i acorde salutul lor și să-i prezinte un omagial ONOR cu prilejul celei de a 104 – a aniversare a zilei de naștere. Generalul de brigadă în retragere Titu  Stoicheci, s-a născut în comuna Husnicioara, județul Mehedinți,  la  data de 9 ianuarie 1911. A urmat cursurile Școlii primare din comuna natală și ale Şcolii Normale de Invăţători “Domnul Tudor”din Drobeta Turnu Severin,  pe care le-a absolvit în anul 1930. Din toamna anului 1930 a pus condeiul în mâna copiilor basarabeni din comuna Reveca, județul Lăpușia până în anul 1932 când  a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie, de rezervă de la Ploieşti pe care a absolvit-o în anul 1933 fiind avansat la gradul de sublocotenent.  Între anii 1933-1939  și-a desfășurat activitatea ca învățător la Şcoala Generală din Zegaia, judeţul Mehedinţi. La data de 1 septembrie 1941, fiind mobilizat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj a fost trimis pe frontul Est, în cadrul Jandarmeriei de Campanie în sprijinul Armatei a 4 Română, îndeplinind funcția de comandant de pluton în cadrul Companiei a 2-a poliție din Divizia a 2-a Infanterie. În perioada 1941-1943 a participat la luptele sângeroase duse în bazinul Volgăi până la culoarul Odessa – Stalingrad unde a avut loc cea mai crâncenă încleştare din cel de-al doilea război mondial, în care Armata a 6-a germană având alături Armata a 4-a română au suferit cele mai grele pierderi în vieți omenești și materiale.  După spargerea Blocadei de la Stalingrad de către armata rusă, a urmat calvarul retragerii printre liniile inamice, soldații români, înfruntând pe lângă setea de răzbunare bolșevică, foamea, frigul, lipsa de uniforme, încălțăminte, hrană, armament și muniție. Armata română avea epuizate toate resursele, iar soldații ajunseseră la capătul puterilor. În aceste condiții, supraviețuitorii Companiei a 2- a poliție, printre care și sublocotenentul Titu Stoicheci au ajuns în data de 5 mai 1943 la reședința din Craiova a Legiunii de Jandarmi Dolj.

Pentru profesionalismul, măiestria, curajul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în conducerea subunității și ducerea luptei, sublocotenentul Titu Stoicheci a fost avansat la gradul de locotenent și decorat cu Ordinul Steaua României cu spade. În semn de respect și considerație, după anul 1990 a fost avansat succesiv la gradele de maior, locotenent colonel și colonel, în rezervă, iar prin Decretul Prezidenţial nr. 943 din 28 noiembrie 2013, începând cu la data de 1 Decembrie, 2013 a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere primind astfel, recunoașterea națională, onoruri și prinosul de recunoștință al generațiilor actuale de jandarmi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS