5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOraşul Bechet în 2015: Tinerii pleacă de acasă, iar bătrânii mor prin spital

Oraşul Bechet în 2015: Tinerii pleacă de acasă, iar bătrânii mor prin spital

Drumurile şi lipsa locurilor de muncă sunt principalele nemulţumiri ale locuitorilor oraşului Bechet la acest început de an. Mulţi au părăsit locul natal şi şi-au căutat un rost departe de casă. Unitatea Medico-Socială din localitate a devenit adăpost pentru mulţi dintre părinţii celor stabiliţi peste hotare. Aici primesc tratament, îngrijire şi hrană caldă în schimbul unei taxe. Sunt oameni care stau chiar şi de un an în acest centru, iar alţii şi-au petrecut aici ultimele clipe de viaţă.

Se lucrează intens la campusul şcolar care va fi construit în Bechet. În două luni s-au ridicat două niveluri, dar şi scheletul unei noi clădiri în care va fi internatul. În decembrie 2015, acesta trebuie să fie, în sfârşit, gata. Povestea campusului şcolar din Bechet este veche şi au fost de-a lungul anilor numeroase obstacole din cauza lipsei finanţării. „Încă din perioada 2007-2008, judeţul Dolj a fost inclus într-un program naţional privind construirea de campusuri şcolare, Liceul Teoretic Bechet numărându-se printre acestea. În 2010 s-au executat, în baza unui ordin al guvernului de la acea dată, lucrări ce trebuia să fie decontate ulterior. În acei ani, firmele de construcţii fuseseră încurajate de guvern să facă lucrări în avans şi să îşi primească banii în anul care urma. Apoi, banii au fost sistaţi şi aşa ne-am ales cu datorii foarte mari. Din fericire, în 2014 am reuşit să transferăm acest proiect pe o linie de finanţare europeană, iar pe 25 septembrie am semnat contractul, în valoare de aproximativ 4,2 milioane de euro. Aceste lucrări sunt extrem de importante, deoarece, aşa cum am mai spus, este ruşinos ca astăzi copiii din Bechet să nu beneficieze de condiţii optime la şcoală, să meargă la toalete construite în curtea şcolii, în care s-au investit sute de mii de lei… Tot în acest an, la şcoala din Vale avem un proiect pentru construirea unui grup de anexe pentru ca grupurile sanitare să nu mai fie afară, în curte. Este inadmisibil, avem copii de vârstă preşcolară şi o clasă zero care sunt nevoiţi să iasă afară în frig pentru a merge la toaletă“, a precizat primarul Gheorghe Ionele. Investiţia este mare, sunt prevăzute garsoniere pentru cadrele didactice, spaţiu de cazare pentru 100 de elevi, cantină, club, ateliere-şcoală, laboratoare, dar şi trei terenuri de sport.

460 de noi branşamente la reţeaua de canalizare

Ca şi în alte localităţi doljene, şi în Bechet, drumurile sunt o problemă. Pentru primăvara lui 2015, cei din conducerea primăriei şi-au propus să asfalteze noi străzi. „Ne dorim să înceapă lucrările pe străzile Nisipului şi Jieţului, iar apoi, în funcţie de bugetul de care vom dispune, vom continua reabilitarea şi pe alte străzi. Vrem să terminăm cât mai repede racordurile la reţeaua de canalizare, un proiect în valoare de 5.340.000 de lei, care cuprinde peste 30 de kilometri, dintre care jumătate deja au fost predaţi către Compania de Apă. Am semnat un proiect cu Compania de Apă pentru 460 de branşamente, licitaţia a avut deja loc, iar dacă lucrurile decurg normal, în februarie va începe şi branşarea. Avem în derulare şi extinderea sistemului centralizat de alimentare cu apă, cu o valoare estimată de 3.300.000 de lei. 70% din canalizare este deja gata. Din cauza vremii nefavorabile, s-au sistat lucrările la centura ocolitoare, însă vor continua imediat ce vremea va permite, pentru că până la jumătatea lunii iunie vrem să fie gata“, a adăugat primarul oraşului Bechet.
Pentru dezvoltarea zonei şi atragerea investitorilor, există un proiect printr-un parteneriat public-privat pentru realizarea unui pod peste Dunăre destinat exclusiv autoturismelor. „Ni s-a prezentat deja proiectul acestui pod şi sperăm să se concretizeze deoarece ar aduce beneficii pentru întreaga zonă: Bechet, Dăbuleni, Călăraşi, Ostroveni, Sadova. Este păcat să nu dezvoltăm zona portuară, avem acest port în Bechet care ne poate aduce foarte multe beneficii“, a completat Ionele.

„Tot mai mulţi tineri îşi iau lumea în cap şi pleacă“

Nivelul de trai din Bechet este scăzut, tot mai mulţi oameni nu îşi găsesc un loc de muncă. Singurele şanse de angajare în ultima perioadă au fost la firmele de construcţii care au câştigat licitaţiile şi au venit să desfăşoare lucrări în localitate. 90 de dosare de ajutor social se află în plată. Cu venituri extrem de mici sunt mulţi, însă nu se mai încadrează pentru primirea ajutorului deoarece au pământ. Odată cu schimbarea normelor pentru acordarea ajutorului social, de la peste 300 de dosare, au rămas doar 90. Din păcate, mulţi dintre aceşti oameni sunt vârstnici, persoane cărora sănătatea nu le mai permite să muncească.
Ana Samoilă este doar una dintre persoanele din Bechet ai căror copii şi nepoţi au plecat de mult de acasă. „Am o singură fată care locuieşte împreună cu copiii ei în Germania. A plecat de mult, de aproape 20 de ani. Este foarte greu, pe zi ce trece tot mai mulţi tineri îşi iau lumea în cap şi pleacă văzând cu ochii, doar cu gândul că peste hotare pot câştiga bani. Vai de noi, cei care rămânem acasă, care trăim cu dorul lor… Nu mi-am văzut fata de patru ani şi cred că nici în acest an nu va veni deoarece are probleme de sănătate. Durerea unei mame este mare, i-am spus că aş spăla-o şi pe picioare, numai să se întoarcă acasă…“, a povestit femeia.

Sunt vârstnici internaţi de peste un an

Oraşul Bechet dispune de un Centru Medico-Social cu o capacitate de cazare de 45 de paturi. Tot mai mulţi locuitori din mediul rural au început să-şi aducă părinţii pentru îngrijire în acest centru. Astfel, 21 dintre cei internaţi în acest moment sunt cazuri sociale, persoane care nu mai au pe nimeni să le îngrijească sau vârstnici care au copiii plecaţi departe de casă, în special peste hotare. Pe timpuri Centru de Sănătate, Unitatea Medico-Socială acordă îngrijire bolnavilor cronici, cu afecţiuni care se tratează pe tot parcursul vieţii, dar şi cazurilor sociale. Cei mai mulţi dintre cei internaţi au afecţiuni cardio-vasculare, digestive, pulmonare, neurologice. „Sunt perioade în care oamenii nu îşi iau tratamentul pentru problemele cardiace şi imediat starea de sănătate se deteriorează. Avem însă şi vârstnici cu hemiplegii, zece dintre cei internaţi sunt imobilizaţi la pat. Avem alte două persoane cu Alzeihmer. Cei mai mulţi internaţi însă sunt vârstnici care au copiii plecaţi la muncă în străinătate. Avem pacienţi din Bechet, Ostroveni, Călăraşi, Gângiova, Dăbuleni şi chiar din Craiova. În urmă cu doi ani, am avut chiar un pacient din Bucureşti“, a povestit dr. Luiza Tulitu, directoarea Unităţii Medico-Sociale.

„Aşa de mult s-a supărat bătrânul că l-au dus de acasă, că a intrat în greva foamei“

Opt dintre bătrânii din Centrul Medico-Social Bechet sunt internaţi de peste un an. „Este foarte trist atunci când vedem că starea de sănătate a acestor oameni se deteriorează grav şi nimeni nu vine să îi vadă. Pentru o parte din ei sunt poate ultimele clipe de viaţă. Le anunţăm familiile, aşa cum este normal, şi primim drept răspuns să îi sunăm după ce părinţii lor au decedat. Ca să vă dau doar un exemplu. Tocmai ce au trecut Sărbătorile. Am întrebat zilele acestea angajaţii dacă vârstnicii noştri au fost vizitaţi de cei dragi şi am primit răspuns că foarte puţini au avut această bucurie. Sunt zile când copiii vin cu doar doi crenvurşti în pungă sau cu o pulpă să îşi vadă părinţii. Nu că ar avea nevoie de mâncare, însă gestul ne şochează… Am mai avut un pacient din Ostroveni cu ceva timp în urmă pe care l-a adus familia la noi. Aşa de mult s-a supărat bătrânul că l-au dus de acasă, că timp de câteva săptămâni a refuzat să mai mănânce, a intrat practic în greva foamei. Am sunat familia să o rugăm să vină să îl ia de la noi, însă ne-au reclamat că ei plătesc şi în consecinţă să le ţinem părintele. În scurt timp a murit… Avem acum un pacient trimis de medicii de la Spitalul Judeţean din Craiova. Nu avea nici documente bătrânul, nu primea pensie… I-am făcut documente şi pentru că era trecut de 65 de ani l-am oprit la noi. La început, pe timp de primăvară a plecat, obişnuit fiind pe străzi, însă după aceea a revenit şi nu a mai plecat de aici“, a adăugat dr. Luiza Tulitu.

Unitatea Medico-Socială Bechet are nevoie de încă un medic neurolog   

Directoarea Unităţii Medico-Sociale, Luiza Tulitu, este singurul medic al centrului. Infirmiere şi îngrijitori sunt suficienţi, iar în acest an s-a scos la concurs un post de bucătăr pentru că în prezent există un singur angajat. Unitatea medicală dispune de un ecograf, un EKG, iar pentru analize medicale, conducerea a încheiat un contract cu Spitalul din Dăbuleni. Bolnavii cronici care ajung în acest centru nu plătesc nimic, ei pot să beneficieze de servicii medicale pe o perioadă de 7 – 14 zile, cu condiţia să fie asiguraţi. Cazurile sociale însă care stau mai mult de o lună trebuie să plătească jumătate din pensie, indiferent care ar fi valoarea acesteia. „În ceea ce priveşte taxa pe care o percepem, există de multe ori discuţii. Sunt vârstnici care plătesc până în 200 de lei pe lună, în timp ce alţii sunt obligaţi să dea 600-700 de lei. Unitatea dispune de farmacie şi bucătărie proprii, iar saloanele sunt pe două niveluri. Mi-aduc aminte că aici exista o singură clădire, veche, nereabilitată. La spălătorie căzuse tavanul, iar pe jos spălau cu nişte mopuri din lemn uriaşe pe care erau aşezate pături. Unitatea noastră a fost iniţial în subordinea consiliului local, apoi a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, care acordă salariile personalului auxiliar, mai puţin ale personalului medical, care sunt acordate de Direcţia de Sănătate Publică. Acum dispunem de suficient spaţiu şi chiar am lansat propunerea să fie concesionate unor medici câteva încăperi. Astfel am face rost de bani pentru unitatea noastră. Am avea însă nevoie de un medic neurolog pentru că avem tot mai multe persoane cu probleme neurologice“, a mai spus directorul unităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS