Centrul Istoric din Craiova intră în ultima fază de reabilitare. Începând cu data de 14 ianuarie, strada C. Nicolaescu-Plopșor se va închide definitiv pentru începerea lucrărilor, după care va deveni pietonală. Constructorul Recon SA cere înțelegere din partea riveranilor și a celor care tranzitează zona. În paralel, vor fi demarate alte lucrări în zona English Park, de coborâre a telecomunicațiilor în subteran, dar și de reabilitare a toaletelor publice aflate în zonă.
Centrul Istoric al Băniei se apropie de ultima etapă a reamenajării și revitalizării. Așa cum a anunțat încă de acum câteva luni, constructorul a așteptat trecerea Crăciunului și a Anului Nou pentru a ataca și cea de-a zecea stradă din proiect, C. Nicolaescu-Plopșor (cea dintre English Park și BCR). Acest lucru se va întâmpla începând de miercuri (mâine – n.r.). „Începând cu data de 14 ianuarie, o să închidem și strada Nicolaescu-Plopșor, pentru că a rămas ultima neatacată. O să închidem strada la capete, așa cum am făcut cu toate, o să lăsăm un punct de acces pentru riverani, salvare, poliție, dar și pentru mașinile noastre. Sperăm să nu avem probleme cu riveranii, cu banca. O să începem să spargem strada de la jumătate și să cărăm ce avem de cărat pe cele două intrări“, a explicat ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea constructorului Recon SA.
„Îi rugăm pe oameni să nu staționeze în fața Bisericii «Sf. Ilie»“
Constructorul roagă riveranii, dar și pe cei care tranzitează zona, să nu parcheze în anumite locuri. „Îi rugăm pe cei din zonă să fie înțelegători, să nu insiste. Cu siguranță, noi ne gândim la ei și o să îi lăsăm cel puțin în parcările din spatele blocurilor. Am observat că parcarea este destul de mare în zona Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară și la Banca Comercială Română. Îi rugăm pe oameni să nu staționeze în fața Bisericii «Sf. Ilie», și nici de o parte și de alta a străzii”, a mai precizat Golfiță.
Lucrarea de pe ultima stradă din proiect va fi, oarecum, suprapusă cu cea de la English Park, unde se va lucra la reabilitarea toaletelor publice, dar și la coborârea în subteran a telecomunicațiilor. „Peste două săptămâni o să începem și acolo. Este necesar să se închidă și o parte de la English Park, pentru a putea lucra la grupul sanitar, cel puțin în prima etapă, până evacuăm tot molozul. Însă am observat că trotuarul este destul de lat și sperăm să nu închidem banda de circulație, pentru că deja este o problemă cu circulația în zonă. Apoi, vom intra de jur împrejur la English Park pe telecomuncații. Încercăm să le poziționăm pe trotuar și nu pe axul străzii. Dacă spargem strada, se creează o mare problemă în zonă. Miercuri (astăzi – n.r.) avem o întâlnire cu deținătorii de utilități și sperăm să rezolvăm asta“, a spus șeful de șantier.
Primăria vrea cinci puncte de acces în loc de trei
Primăria Craiova dorește și mărirea numărului de puncte de acces auto în zona istorică. Dacă, inițial, era vorba de trei puncte în care să fie amplasați bolarzi retractabili, operabili prin telecomandă de către riverani și nu numai, municipalitatea dorește cinci puncte de acces. Astfel, pe lângă cele din străzile Theodor Aman, Nicolaescu-Plopșor și Panait Moșoiu, ar mai urma să existe două intrări din străzile Olteț și Traian Demetrescu, au explicat surse oficiale din primărie. În plus, conform unui regulament care urmează să fie supus votului consilierilor locali într-una dintre ședințele următoare, se va stabili și programul de acces auto în zonă. Spre exemplu, pentru aprovizionarea magazinelor se va propune intervalul orar 4.00-7.00.
Au mai rămas 22 de case cu fațadele nereabilitate
În ceea ce privește casele din zona Centrului Istoric, din zecile de proprietăți existente, doar 22 au rămas cu fațadele nerefăcute. „Mai sunt 22 de case cu fațadele nereabilitate, însă jumătate dintre proprietari ne-au solicitat sprijinul. Ne-a prins iarna, dar o să lucrăm cu proprietarii să le realizăm și pe acestea. Le-am făcut oferte și așteptăm doar vremea frumoasă“, a explicat Golfiță. Dintre cei care nu și-au reabilitat fațadele până acum fac parte și doi proprietari din București cu care nu a fost posibilă, cel puțin până acum, comunicarea.
În prezent, muncitorii lucrează la așezarea pe poziție a bolarzilor, pentru a se termina și strada Theodor Aman și a se racorda cu strada Kogălniceanu. Totodată, se mai lucrează și la spațiile verzi, iar RAADPFL Craiova urmează să intre în spatele blocurilor de pe Theodor Aman pentru a se apuca de lucru la piațeta care urmează să fie realizată acolo. Toate lucrările trebuie să fie finalizate până la data de 15 mai.