Autorităţile judeţului Gorj caută soluţii pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea învăţământulu tehnic şi profesional. Reprezentanţi din Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), ai Patronatului IMM-urilor, Camerei de Comerţ şi Industrie Gorj, ai asociaţiilor profesionale, agenţilor economici şi oficiilor de turism au participat, astăzi, la un simpozion cu tema „Parteneriatul social – vector pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic din judeţ”. Scopul dezbaterilor a fost corelarea programelor şcolare cu piaţa muncii.
Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, din acest an şcolar va fi reînfiinţat după clasa a VIII-a învăţământul profesional cu o durată de trei ani. Işfan a declarat că părinţii trebuie informaţi în legătură cu avantajele învăţământului profesional, având în vedere nu numai calificarea într-o meserie, dar şi acordarea unei burse de 200 de lei lunar pentru fiecare copil înscris la şcoala profesională.
Şedinţe cu părinţii
Directorii de unităţi de învăţământ cu profil tehnic vor trebuie să aibă cât mai multe întâlniri cu părinţii viitorilor elevi de la şcolile profesionale, să îi convingă să opteze pentru o astfel de şcolarizare. „Am vrut să aducem sub orice formă în faţa opiniei publice faptul că din 15 septembrie se reînfiinţează învăţământul profesional după clasa a VIII- a cu o durată de trei ani, sunt convins că tema discuţiilor de azi va ajunge la părinţi, principalii beneficiari ai activităţii noastre. Până la urmă nu putem să creăm un învăţământ profesional şi sănătos fără aportul părinţilor. Practic, învăţământul profesional se bazează şi pe alte facilităţi pe care Ministerul Educaţiei le oferă copiilor care se vor regăsi în aceste clase începând cu 15 septembrie 2015, cum ar fi 200 de lei pentru fiecare copil înscris la învăţământul profesional. Avem personal calificat, practic clasele pe care le vom înfiinţa pe învăţământ profesional nu au nici o legătură cu normele colegilor titulari. Avem cereri în anumite zone ale judeţului. Ne preocupă ca acele clase pe care le vom forma să fie utile, iar copiii care vor absolvi aceste clase să îşi găsească un loc de muncă”, a spus Ion Işfan.
Au fost consultaţi agenţii economici
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că sunt necesare consultările periodice între autorităţi, şcoală şi agenţii economici pentru a vedea care sunt nevoile pieţei. Întâlnirile dintre cei amintiţi vor continua şi la nivelul altor localităţi, urmând să fie invitaţi şi factori locali. „Eu sunt adeptul învăţământului de profil tehnic (…) nu e suficientă baza de date a AJOFM pentru a ştii de ce avem nevoie, trebuie să vedem pulsul real al agenţilor economici de la nivelul judeţului din toate domeniile de activitate. Nu se poate vorbi de educarea tineretului fără relaţia dascăl-părinte şi mediul economic. Următoarea întrunire eu o văd pe zone unde trebuie să fie prezenţi dascălii, părinţii şi autorităţile locale”, a menţionat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Editor: Mariana Butnariu