Câinii fără stăpân continuă să facă probleme autorităţilor şi cetăţenilor din Târgu Jiu. Potrivit conducerii Adăpostului canin din subordinea Primăriei Târgu Jiu, în prezent numărul câinilor fără stăpân este în continuă creştere. Din cauza obligativității microcipării animalelor, mulţi cetăţeni din mediul rural îi aduc în Târgu Jiu şi îi abandonează. Medicul veterinar Cristian Petcu, şeful Centrului de ecarisaj din Târgu Jiu, a declarat că de trei-patru ori pe săptămână angajaţii adăpostului găsesc căței în cutii de carton. Locuitorii din mediul rural preferă să îi abandoneze decât să achite taxa cerută de medicii veterinari pentru a-i microcipa. Nici legislaţia nu este de ajutor autorităţilor, având în vedere că dispoziţia legală privind eutanasierea maidanezilor care nu sunt adoptaţi a fost suspendată. O soluţie este adopţia, însă sunt cazuri în care animalele adoptate ajung tot pe stradă.
A scăzut numărul cetăţenilor muşcaţi de câini
Medicul veterinar Cristian Petcu a declarat că, în ultimii trei ani, numărul celor muşcaţi de câini a continuat să scadă. Potrivit Secţiei de Boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, cei mai mulţi cetăţeni au venit la unitatea medicală după ce au fost muşcaţi de câini din gospodării şi nu de cei fără stăpân.
„În cadrul Serviciului Ecarisaj avem un adăpost cu 400 de locuri. Avem la capturare șapte angajaţi care lucrează pe două schimburi. Singurii câini pe care avem voie să îi eutanasiem sunt cei grav bolnavi şi cei foarte agresivi. Anul trecut nu am avut vreun câine eutanasiat pentru că toţi au fost adoptaţi de asociaţia de protecţie a animalelor care îşi are sediul lângă adăpostul nostru. Am capturat 351, din care au fost oferiţi spre adopţie 229. Am mai sterilizat 128 şi pe 99 i-am microcipat. Numărul cetăţenilor care au trecut pe la Secţia Boli Infecţioase a scăzut, dar a crescut rata abandonului. În 2012, am avut 935 de cetăţeni muşcaţi de câini, în 2013 – 757, iar în 2014 – 643“, a precizat medicul veterinar Cristian Petcu.
Sterilizare cu ajutorul elveţienilor
Potrivit aceleiaşi surse, statistica ultimelor şase luni arată că 53 de persoane care au trecut pe la spital au fost muşcate de câini fără stăpân, iar 183 – de câini cu stăpân. Pentru a limita înmulţirea câinilor comunitari, autorităţile pregătesc pentru primăvară, alături de o asociaţie de protecţie a animalelor din Elveţia, o amplă campanie de sterilizare a câinilor din municipiu. „Sperăm să avem succes cu această campanie. Am mai făcut şi noi, şi alte asociaţii, dar nu a fost o participare care să ne mulţumească. Avem acum sprijin de la o asociaţie de profil din Elveţia. Vom avea şi puncte mobile de sterilizare pentru a veni mai aproape de proprietarii de animale. În momentul acesta avem în padocul din Târgu Jiu 380 de câini fără stăpân“, a precizat şeful Centrului de ecarisaj din Târgu Jiu. Bugetul pentru întreţinerea câinilor aflaţi în padocul primăriei este de 500.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă costuri ridicate cu întreţinerea unui singur câine. În adăpostul Asociaţiei „Pro Animals“ din Târgu Jiu se află 800 de câini fără stăpân.