De câteva zile, pensiunile şi cabanele din Rânca primesc apă cu porţia sau deloc. Problemele au început încă de la sfârşitul săptămânii trecute, când presiunea apei a început să scadă. Prevăzători, administratorii de pensiuni şi-au făcut rezerve, însă acestea nu sunt suficiente pentru a asigura necesităţile turiştilor la finalul acestei săptămâni, mai ales că urmează o nouă vacanţă pentru elevi.
În bazinele Primăriei Baia de Fier, din zona Corneşu Mare, este foarte puţină apă, iar autorităţile locale din Novaci şi din Baia de Fier au făcut mai multe verificări în ultimele zile. Nu a fost găsită o explicaţie oficială pentru lipsa apei, mai ales că, în această perioadă, nu se înregistrează un număr mare de turişti sau un consum ridicat la cabane. Dacă la începutul sezonului de schi la Rânca, respectiv în luna decembrie, problemele presiunii la apă au fost cauzate de o conductă spartă, de data aceasta cauza este în curs de identificare.
Cabanierii susţin că problemele au început de joi şi au continuat până ieri. Interesant este că, în anumite zone, apa a început să vină, iar în altele nu. „Nu ştie nimeni de ce nu e apă. Ni se spune că nu este apă la sursă, de unde se face captarea, că a scăzut puterea izvoarelor. A fost de sărbători un consum uriaş, cu mii de turişti şi de Crăciun, şi de Anul Nou, şi nu am avut probleme. Atunci chiar s-a consumat multă apă, fiind foarte multă lume cazată în Rânca. Acum, când, teoretic, ar trebui să nu fie probleme, sunt. La unii am înţeles că ar fi apă şi nu îmi dau seama cum, dacă în bazine nu este. Nu ştiu ce se întâmplă, dar cineva trebuie să ofere o explicaţie pentru că noi plătim apă, avem rezervări, cazări. Cum să dispară apa, din senin, fără să fie consum? Cine administrează sistemul de alimentare cu apă trebuie să ia măsuri, să nu se mai întâmple astfel de lucruri. Facem turism, până la urmă, şi vrem să oferim servicii de calitate“, a spus administratorul unei pensiuni din Rânca.
Primăria Baia de Fier, în verificări
Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, nu are un răspuns la întrebările celor care au probleme cu apa în Rânca. Edilul este de părere că un dop de gheaţă ar fi putut să scadă presiunea, însă asta nu justifică faptul că în anumite zone este apă.
„Nu ştiu care este cauza. Am făcut controale pe toată reţeaua şi până la sursă. Avem oameni care ne informează permanent ce se întâmplă. Poate e un dop de gheaţă pe undeva şi s-a blocat apa. Nu ştiu care e explicaţia. Nu mai este apă la izvoare. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva de când sunt eu primar. Lucrăm la suplimentarea apei în reţea. Vom continua contorizarea anul acesta. Sunt surse folosite în comun şi de Baia de Fier, şi de Novaci. Nu e o explicaţie la ce se întâmplă. Dumnezeu ne va ajuta să rezolvăm această problemă“, a spus Dumitru Turbăceanu, care înainte de a veni la primărie a fost preot.
Comandament de urgenţă la Novaci
Gheorghe Oaie, reprezentant al Primăriei Novaci, a precizat că ieri la nivelul instituţiei a fost constituit un comandament de urgenţă. Soluţia durabilă este amenajarea unui lac sau a unei acumulări la sursă. „Am căutat să vedem ce s-a întâmplat. Nu este nimic pe reţea. Am studiat problema şi iarna se cam întâmplă acest lucru. Scade puterea izvoarelor, după consumul intens din perioada sărbătorilor. E specific surselor de suprafaţă. Iarna e şi totul îngheţat, se acumulează mai greu apa la izvoare. Acum trei ani am mers cu un specialist în Rânca şi mi-a spus că avem nevoie de o acumulare din care să tragem apa la bazine. Ideal ar fi un lac. Vor mai fi astfel de incidente dacă nu se atacă problema la cauză. O să mergem şi marţi, şi miercuri la Rânca să le spunem cabanierilor să îşi facă rezerve de apă în bazinele pensiunilor, dacă va veni şi apă la izvoare. Sperăm să vină. Dacă nu va veni, vor fi probleme şi în acest weekend. Unii au apă acum pentru că s-au conectat la conductă înainte de bazine. Aşa a fost la început. Acum, cine se mai apucă să sape să vadă ce s-a făcut. Oricum, problema principală e lipsa unei acumulări, care să asigure un volum constant de apă şi vara, şi iarna. Sper să se înţeleagă la un moment dat acest lucru“, a declarat Gheorghe Oaie, fost şef al Serviciului de Apă Canal din Novaci. În Rânca sunt peste 800 de pensiuni, cabane şi hoteluri.