Peste 600 de femei din toată ţara au participat ieri la Bursa locurilor de muncă pentru Spania, organizată la Târgu Jiu. Interviurile de angajare au început la ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. În prima zi a acţiunii, reprezentanţii angajatorului spaniol, care caută românce pentru cules de căpşune, au intervievat peste 600 de candidate. Majoritatea au semnat contractele. Nu au fost selectate numai cele care au mai fost la cules de căpşune în Spania, ci toate candidatele au avut şi au şanse la un loc de muncă peste hotare. Numai din judeţul Gorj au primit invitaţii la Bursă peste 300 de femei. „Am mai fost plecată la muncă în străinătate și pot să spun că este mai greu la noi în țară. Se muncește, e adevărat, dar măcar suntem plătite. Sunt din Turceni și las acasă doi copii. Nu mi-am găsit un loc de muncă aici. Nu putem trăi fără bani. Soțul meu este șomer“, a afirmat o tânără de 27 de ani. „Este prima dată când plec la muncă în Spania, am mai fost în Italia la îngrijire bătrâni. Sunt foarte bucuroasă că m-au acceptat. Am 37 de ani și voi lăsa acasă copilul cu soțul“, a spus o femeie din Vâlcea.
Peste 800 de locuri disponibile
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, principalul organizator al Bursei locurilor de muncă pentru Spania, alături de Serviciul Eures, a declarat că sunt disponibile peste 800 de locuri. Bursa va continua şi astăzi, când vor fi intervievate şi ultimele candidate, respectiv peste 300 de femei din toată ţara. „Avem peste 800 de locuri de muncă vacante. Au venit foarte multe femei, organizarea este ireproșabilă, intră câte 20 la angajatorul spaniol. Au venit femei din Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Timiş, Alba, Gorj, Argeș, Buzău, Constanța, Dolj, Maramureș, Hunedoara. Plecarea este la jumătatea lunii februarie. Vor plăti un euro pe zi cazare. Programul va fi de 6 ore pe zi şi vor fi plătite cu 39,48 euro brut. Vor lucra maximum 39 de ore pe săptămână. În Gorj am trimis 333 de invitații și sperăm să plece cât mai multe dintre ele“, a spus Romeo Chiriac, șeful AJOFM Gorj.
Femeile prezente la Târgu Jiu pentru a prinde un loc de muncă în Spania au declarat că speră să se întoarcă acasă măcar cu 3.000 de euro. „Eu ştiu ce am de făcut. Am mai fost la muncă în Spania şi e nevoie să fii serios. Nu ştiu ce să spun de câştiguri. Poţi rămâne cu 3.000, cu 4.000 de euro. Este şi cazarea asigurată mai ieftin de spanioli. Cine se duce să câştige bani nu se apucă să rămână fără ei pe acolo, ci să facă treabă. Se munceşte din greu şi nu îşi permite nimeni să arunce în stânga şi în dreapta cu banii pe care îi câştigă, ci îi aduce acasă“, a spus o candidată din Olt, familiarizată cu munca în agricultură.