0.1 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Trei severineni, înşelaţi cu 25.000 de lei prin metoda "Accidentul"

Mehedinţi: Trei severineni, înşelaţi cu 25.000 de lei prin metoda „Accidentul”

De la începutul anului 2015, alte trei persoane cu vârste cuprinse între 50 și 63 de ani, din municipiul Drobeta Turnu Severin, au căzut victime unor indivizi care și-au declinat anumite calități oficiale (procuror, avocat, polițist, etc.) și au solicitat sume de bani ce reprezentau despăgubiri în cazul unor evenimente rutiere. Prejudiciul adus victimelor este de 25.000 de lei.
Persoanele care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună, au găsit o metodă ilegală de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi la necaz. Familii păcălite sau care să spună „NU” în ultima clipă s-au găsit şi în judeţul Mehedinți.
646x404
Popular, e numită metoda „Accidentul”

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea celor care o practică. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei iar apelurile se fac de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.
O persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.
Persoanele bănuite acţionează pe baza unor informaţii minime, cum ar fi, dacă victimele au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Apelanții își declină identități precum avocaţi, procurori, polițiști etc şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin poșta electronic.

Sfaturi utile de la Poliţie pentru a nu cădea victime metodei “accidentul”

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că Poliţia nu reţine telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
Poliţia îndeamnă ca în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul.

Pentru a împiedica „documentarea” despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul locuinței, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini”.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.

Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

În toate aceste cazuri victimele sunt ,,avertizate” să nu răspundă la alte apeluri, întrucât poate interveni mass-media şi, făcându-se publice evenimentele rutiere, în mod obligatoriu poliţia întocmeşte dosare penale pe numele fiilor, respectiv părinților, lucru ce nu este adevărat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS