Numărul copiilor și adulților din Oltenia care suferă de leucemie este în creștere. Cel al copiilor bolnavi aproape s-a dublat în ultimii ani, iar Secția de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență Craiova este mică. În plus, nici medici nu sunt de ajuns. Așa se face că mulți dintre copii ajung să fie tratați la Institutul Oncologic din București, dar asta înseamnă costuri mai mari pentru părinți.
Secția de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova este plină de copii bolnavi de diferite forme de leucemie. În aceeași situație este și Clinica de hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, unde sunt tratați tinerii care au peste 18 ani și vârstnicii. Secția de Oncopediatrie este prea mică pentru numărul din ce în ce mai mare de copii care suferă de această maladie, iar la Clinica de Hematologie există o solicitare pentru creșterea numărului de paturi. În Oltenia, numărul copiilor care suferă de leucemie, dar și al tinerilor și adulților este din ce în ce mai mare, după cum susțin medicii. Datele Direcției de Sănătate Publică Dolj arată că în evidenţă există 3.040 de bolnavi cu afecţiuni maligne ale sângelui, majoritate leucemii, 36 dintre aceștia fiind copii.
Mulți copii bolnavi de leucemie sunt trimiși la București
Situația este îngrijorătoare având în vedere că leucemia este responsabilă pentru aproximativ 35% din cazurile de cancer la copii. 1 din 1.000 de copii este diagnosticat cu leucemie înainte de a împlini 19 ani, deşi această boală este mai des întâlnită la copiii mai mici de zece ani. Pentru că Secția de Oncopediatrie a SJU se confruntă cu un deficit de medici, conducerea spitalului a scos la concurs un post. Sunt însă puțini tineri studenți la medicină care aleg această specializare și tot mai puțini medici oncopediatri în țară. Șefa clinicii respective se află de ceva timp în concediu medical, fiind înlocuită de un medic de la Secția de Oncologie a spitalului. Între timp, unii dintre copii sunt trimiși la tratament în București. Asta înseamnă cheltuieli în plus pentru părinții și așa împovărați de probleme și suferință. GdS a prezentat și în edițiile trecute situațiile grele prin care trec aceste familii „Suferințele şi speranţele copiilor din Secţia de Oncopediatrie a SJU“ din 8.10.2014 şi „Copiii cu leucemie, victimele nepăsării“ din 23.01.2015.
Clinica de Hematologie are nevoie de un aparat nou
În timp ce o mare parte din copii sunt trimiși la București pentru tratament, cei care au împlinit 18 ani și vârstnicii ajung în Clinica de Hematologie a Spitalului „Filantropia“. Dr. Luminița Ocroteală, medic primar hematolog în cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“, spune că numărul pacienților este în creștere. „A crescut incidența persoanelor tinere cu afecțiuni hematologice grave și chiar a acelor afecțiuni care înainte erau considerate apanajul persoanelor vârstnice. Media de vârstă este mai mică în ultimul timp. Tratamentul acestor pacienți este suportat integral de Casa de Asigurări de Sănătate. Și este același în România ca în alte țări europene. S-au făcut eforturi în clinică astfel încât să fie asigurată și medicamentația adjuvantă. Pentru că numărul bolnavilor este din ce în ce mare, există o solicitare pentru creșterea numărului de paturi din clinică“, a explicat medicul.
Din păcate, în Craiova lipsește un flow-citometru, aparat care permite realizarea unor analize speciale pentru leucemii. „Investiția este foarte mare, aparatul costă în jur de 70.000 de euro, s-au făcut demersuri de către spital pentru achiziționare, dar nu s-a reușit încă. În prezent, probele se trimit gratuit prin curier special către centrele care pot face analizele necesare pentru diagnosticul corect al acestor afecțiuni. Din păcate, mulți pacienți se prezintă foarte târziu la medic şi sunt necesare măsuri mai active de prevenție în rândul populației“, a mai spus dr. Luminița Ocroteală.
„De obicei se îmbolnăvesc oamenii care au o imunitate scăzută“
Medicii nu cunosc motivul cert al creșterii numărului de bolnavi. Apariţia bolii poate fi oarecum explicată printr-o asociere între anumiţi factori. „Iradierea, expunerea la substanțe toxice care se întâlnesc din ce în ce mai mult… În apropiere de zona în care locuim există Centrala de la Kozlodui, care iradiază. Acum câțiva ani am avut un număr foarte mare de pacienți din sudul Dunării, și au mai fost făcute în acest sens studii care arătau că la pacienții din zonă apar de obicei forme agresive de leucemie, cu evoluție rapidă și răspuns greu la terapie. Noi toți avem o apărare antitumorală în organism care ne împiedică să facem cancer. Toți avem celule canceroase în corp, dar nu toți ajungem să facem boala. De obicei se îmbolnăvesc oamenii care au o imunitate scăzută“, a explicat dr. Doriana Duță, medic primar hematolog în cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“.
Asociația „Pavel“ sprijină copiii bolnavi
Cel mai greu suportă o astfel de boală copiii. Mulți dintre ei provin din familii sărace, care cu greu fac față cheltuielilor. Deși tratamentul este decontat de CAS, părinții trebuie să suporte drumurile până la București, în cazul în care sunt trimiși acolo la tratament cu micuții, dar și alimentația specifică unui copil care suferă de această afecțiune. Pentru ajutorarea acestor familii a fost înființată, în incinta Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ din București, Asociația „Pavel“. Părinții veniți cu copiii la tratament din toate colțurile țării și care nu își permit să suporte cheltuielile sunt găzduiți aici gratuit. Asociația a fost înființată în 1995, când un grup de părinți cu copii bolnavi de cancer s-au hotărât, la sugestia unui călugăr francez – Fr. Jean Dominique, să înființeze o asociație prin care să fie susținuți cei care trec prin această situație. Aici au ajuns și copii din Dolj. În 2014, 24 de copii bolnavi de leucemie din județul nostru, cu vârste cuprinse între patru și 17 ani, au fost găzduiți și susținuți de Asociația „Pavel“. „Ajung foarte mulți copii aici. Noi avem mai multe programe, unul fiind cel de găzduire gratuită a celor care vin cu copiii la tratament, iar în spital avem mai multe tipuri de servicii pentru copii și părinți. Avem centru educațional de tip școală și oameni care ajută copiii să își continue studiile. Avem și persoane care oferă consiliere psihologică pentru părinți și copii, terapie prin joc pentru micuți, iar pentru cei mai mari terapii ocupaționale. Le oferim și consiliere juridică. Problema principală a celor care ajung la noi este sărăcia. Majoritatea oamenilor cu care lucrăm au probleme materiale. În plus, se întâmplă de multe ori ca diagnosticul să fie pus târziu copilului, în stadiile trei și patru ale bolii, și atunci șansele lui de vindecare sunt mult mai mici. Multă vreme au lipsit unele medicamente din țară, acum s-au mai remediat lucrurile. Mai sunt situații în care copilul mic are nevoie de sedare, pe care trebuie să o plătească părintele, și costă cam 400 de lei. Noi încercăm să îi susținem. Au nevoie de bani și pentru transport, alimente, având în vedere că un copil bolnav necesită o alimentație specială“, a explicat Iuliana Ghidu, director executiv și responsabil cu strângerea de fonduri în cadrul Asociației „Pavel“.
„În alte țări, copiii sunt diagnosticați mult mai devreme”
Dacă la noi în țară copiii sunt trimiși de la un spital la altul, iar din cauza salariilor mici părinții abia își permit să le asigure tot ce au nevoie, în străinătate autoritățile se ocupă de susținerea psihologică a acestora. „În alte țări, copiii sunt diagnosticați mult mai devreme și susținuți intens. Spre exemplu, în Marea Britanie se fac tabere și tot felul de activități pentru copiii bolnavi și părinți, se lucrează cu unchii și bunicii pentru că boala distruge nu numai la nivel biologic, ci și la nivel relațional. Există echipe pluridisciplinare care lucrează și în comunitate, și în spital. Diferențele sunt foarte mari“, a adăugat Iuliana Ghidu.