4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDintre cerințele la dezbaterea pe buget: Referendum pentru Kozlodui și mai multe străzi asfaltate

Dintre cerințele la dezbaterea pe buget: Referendum pentru Kozlodui și mai multe străzi asfaltate

Autoritățile, împreună cu mai mulți craioveni, au dezbătut ieri proiectul de buget  pentru anul 2015 (Foto: Anca Ungurenuș)
Autoritățile, împreună cu mai mulți craioveni, au dezbătut ieri proiectul de buget
pentru anul 2015 (Foto: Anca Ungurenuș)

Craiovenii au participat ieri la o dezbatere publică organizată de Primăria Craiova, ce a vizat bugetul local de venituri și cheltuieli pentru anul 2015. Aceștia au venit cu mai multe propuneri legate de cum ar trebui cheltuiți banii publici, la care și ei au o contribuție semnificativă. La dezbatere au participat primarul Lia Olguța Vasilescu, directorul Direcției Economico-Financiare, Nicolae Pascu, dar și viceprimarul Mihail Genoiu, precum și directorii instituțiilor subordonate municipalității.
Cetățenilor le-au fost prezentate, în primă fază, proiectul de buget pentru anul 2015, felul în care se împart veniturile și cheltuielile, dar și lista de investiții și cea cu străzile care urmează să intre la asfaltare în cursul acestui an, pe acordul- cadru semnat cu firma Delta ACM ‘93. După mai bine de o oră de prezentare a felului în care se vor distribui banii, craiovenii s-au înscris la cuvânt și și-au spus doleanțele.

Străzile neasfaltate, cea mai arzătoare problemă

Cei mai mulți dintre craioveni au făcut referire la asfaltarea străzilor, la refacerea trotuarelor sau a stațiilor de autobuz. „Nu am văzut strada Izvorului introdusă pe lista de asfaltări. Se va reface și aceasta? Sunt mari probleme pe această stradă“, a spus Ion Radu. „Am făcut mai multe informări la Primăria Craiova, am anunțat că avem o stradă, Elena Farago, care ar trebui cuprinsă în planul de reabilitare pe toată lungimea ei. Mai avem și strada Victor Paleologu și am vrea să se modernizeze și stația de autobuz 30“, a spus Liviu Marinescu, locatar în cartierul Craiovița Nouă. Totodată, Marian Trifan, reprezentantul Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazu“, a explicat că se dorește, de către locatarii din zona Parcului „Pușkin“, reabilitarea acestuia. „Aleile au început să se crape, cei mici se împiedică și cad. Am mai vrea să introduceți la buget realizarea unei copertine sub care doritorii să joace șah sau table. Aș vrea, totodată, să întreb cât costă o bancă. Nu cred că sunt miliarde de cheltuit. Dacă nu aveți bani, le cumpărăm noi, dar am vrea să ne ajutați cu montajul. Nu se mai poate sta pe unele bănci“, a spus Trifan. Legat de cartiere, au mai fost făcute și solicitări pentru realizarea unor foișoare.

Pericolul de la Kozlodui, în atenția societății civile

Craioveanca Luminița Simoiu a propus ca municipalitatea să acorde bani pentru realizarea unui referendum privind construirea unui nou reactor nuclear la Kozlodui (Foto: Anca Ungurenuș)
Craioveanca Luminița Simoiu a propus ca municipalitatea să acorde bani pentru realizarea unui referendum privind construirea unui nou reactor nuclear la Kozlodui (Foto: Anca Ungurenuș)

O propunere interesantă a venit din partea craiovencei Luminița Simoiu. Aceasta a solicitat primăriei, mai ales în numele participanților la dezbaterea de acum câteva zile legată de construirea unui reactor nuclear la Kozlodui, organizarea unui referendum la nivel local pentru ca populația să-și spună punctul de vedere vizavi de această chestiune. Asta fiindcă investiția din Bulgaria ar reprezenta un pericol pentru sănătatea cetățenilor din zonele afectate. „Solicităm primăriei să acorde fondurile necesare pentru organizarea unui referendum, dar și introducerea pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu local a unui punct referitor la organizarea referendumului“, a spus aceasta. Pe de altă parte, Marcel Seliște, reprezentantul Asociației „Pro Democrația“, a spus că un referendum local nu ar fi suficient, fiind nevoie de unul la nivel de regiune.
Cetățenii au mai vorbit despre Aleea II Ana Ipătescu și neintroducerea acesteia în prima etapă a masterplanului de apă, dar și despre alocarea de bani pentru realizarea Planului Urbanistic General și a Planurilor Urbanistice Zonale. Totodată, au mai fost aduse în discuție promovarea culturii la nivel național și internațional, precum și sistemele de supraveghere video care ar trebui să fie instalate la locurile de joacă. Unul dintre cetățenii prezenți și-ar dori ca acestea să conțină și sisteme audio, pe modelul folosit în Slatina.
Reamintim că, până pe 10 februarie, cei care doresc să aducă sugestii privind bugetul pot trimite solicitările la Centrul de Informații pentru Cetățeni al Primăriei, la numărul de telefon 0251.411.561 prin fax, sau prin e-mail, la adresa [email protected]. Proiectul și actele atașate pot fi consultate la adresa www.primariacraiova.ro (Informații publice – Comunicate).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS