Reprezentanţii aeroportului informează că există, în medie, un zbor privat pe zi la Craiova, în special pentru afaceri. Tot pentru business vin și aeronave care practică servicii de taxi aerian atât în țară, cât și în străinătate.
Dezvoltarea serviciilor aeroportuare din Craiova a permis, în ultima perioadă, ca tot mai mulți oameni de afaceri străini, care au legături de business cu companii locale, să aterizeze și să decoleze de pe aeroportul local cu avioanele sau elicopterele proprii.
Un magnat olandez cu afaceri importante la nivel mondial în domeniul componentelor pentru calculatoare a venit la Craiova zilele trecute cu avionul particular, pentru o întâlnire de afaceri la o companie locală. Milionarul în euro a venit în Bănie pentru o relație de afaceri cu firma Netrom Software, cu acționariat olandez. „A venit un important om de afaceri din Olanda cu avionul particular și a plecat de aici, de pe aeroport. În două ore și jumătate a fost la el acasă în Rotterdam (Olanda – n.r.). Deci, pentru el timpul petrecut pe drum s-a scurtat la jumătate, pentru că a venit și a plecat de pe aeroportul de aici“, a spus, pentru GdS, directorul general al companiei Netrom Software, Han In ‘T Veld, cetățean de origine olandeză.
Avantaj pentru afacerile locale cu clienți în străinătate
El a precizat că de când s-au intensificat zborurile către Europa, dar mai ales către Dortmund (Germania) de pe Aeroportul din Craiova, clienții de business ai companiei ajung mult mai rapid în Bănie și înapoi în Germania, iar unii pleacă mai departe către Olanda. „De când s-a deschis mai ales zborul către Dortmund, cred că 60% dintre musafirii care vin la NetRom vin pe Aeroportul din Craiova. Noi îi cazăm la un hotel din oraş și cred că în 2014 am avut peste 500 de nopți rezervate la acel hotel. Sunt două-trei grupuri care vin pe săptămână aici și numai datorită faptului că s-a deschis acest zbor către Dortmund s-a înjumătățit timpul de zbor pentru clienții noștri. E o mare deschidere pentru Netrom și pentru Craiova. În general, oamenii de afaceri străini care vin aici nu știu prea multe despre Craiova, despre România, dar când ajung și văd ce este aici și ce putem oferi, sunt foarte încântați. Aceste zboruri facilitează venirea partenerilor noștri de afaceri, dar și pentru business-ul nostru e mai bine“, a mai precizat Han In ‘T Veld. El a adăugat că olandezii care vin pe ruta Amsterdam – Dortmund – Craiova și retur fac acum în jur de șase ore până în Bănie, iar când aterizau pe Otopeni, în București, călătoria dura 11-12 ore. „Eu aproape că fac naveta cu avionul de la Craiova spre Dortmund în fiecare weekend. Fac cinci ore de aici și până la mine în Olanda“, a mai spus omul de afaceri olandez, care conduce o afacere IT din Craiova. Veld a povestit că o doamnă a venit tocmai din Olanda pentru a-și face o lucrare dentară la un cabinet stomatologic din Bănie, pe motiv că aceasta ar fi costat-o mult mai puțin decât în țara sa, cu tot cu biletele de avion și cazarea în România.
Un zbor privat pe zi la Craiova
În ultima perioadă, zborurile private pe și de pe Aeroportul Craiova sunt din ce în ce mai dese. În medie, s-a ajuns la un zbor pe zi cu avioane sau cu elicoptere private, spun reprezentanții aeroportului. „Majoritatea celor care aterizează cu avioane private sau cu elicoptere pe Aeroportul din Craiova vin în interes de afaceri aici. În medie, este un astfel de zbor pe zi, dar ieri (joi – n.r.) au fost patru zboruri private, dintre care unul a fost cu elicopterul“, a declarat pentru GdS directorul Aeroportului din Craiova, Mircea Dumitru. „Aeronavele private sunt și ale unor oameni de afaceri, dar și ale unor companii care desfășoară activități economice în zona Craiovei și a județului Dolj“, a precizat și Mirel Jianu, șef de serviciu în cadrul Aeroportului din Craiova.
Destinația finală a întreprinzătorilor privați care aterizează cu avioanele lor la Craiova nu este numai la firmele din oraș și din județ, ci și la companii din Slatina, Târgu Jiu și Drobeta Turnu Severin. Potrivit reprezentanților aeroportului, cei cu avioane private vin din Germania, Italia și din alte state, dar în general sunt din Europa. Destinatarii din Oltenia sunt fie companii mari ca Ford, Pirelli, Alro și firme din IT, dar și din alte domenii de activitate.
Serviciile de taxi aerian, și la Craiova
În plus, există și companii care prestează servicii de taxi aerian și astfel de aeronave și elicoptere aterizează și decolează și de la Craiova. Operatorii aerieni care pot să practice servicii de taxi aerian se găsesc pe site-ul Autorității Aeronautice Române (www.caa.ro) și acolo se pot vedea și autorizațiile acestora și detalii de contact.
Dar cum află oamenii de afaceri din străinătate de faptul că ei pot să aterizeze în siguranță într-un colț de lume, numit Craiova? „Există o publicație internațională cu toate aeroporturile care sunt deschise traficului internațional. Și în acea publicație figurează și Aeroportul din Craiova. Străinii sunt deschiși către acest aeroport de când oferim servicii 24 de ore din 24. Pentru zborurile de business cu aeronave particulare trebuie obținută autorizația de survol de la Romatsa și la noi anunță orarul de zbor“, a spus directorul Mircea Dumitru, care a mai precizat că tarifele pentru utilizarea aeroportului craiovean de către aeronave din aviația generală sunt modice (3 euro/tonă/oră).
Există și doljeni care dețin avioane în proprietate, dar de mici dimensiuni, chiar cu două locuri. Unii dintre aceștia efectuează zboruri de amuzament sau de afaceri. Într-o oră sau două se poate ajunge pe orice alt aeroport din țară, iar cu avionul timpul în care un om de afaceri ajunge la destinație se reduce considerabil față de o călătorie cu mașina sau cu trenul.
Un milionar în euro olandez a venit cu avionul propriu la Craiova
Un olandez – milionar în euro – a venit cu avionul particular și a aterizat inițial în București, deși avea de discutat afaceri cu o companie IT din Craiova. Apoi, când a aflat de existența Aeroportului din Craiova, el și-a adus aici aeronava privată, după care a decolat de la Craiova, când s-a întors în Olanda. Este vorba despre Michel Perridon, care este deținătorul companiei Trust din Olanda, specializată în producerea de componente electronice, după cum a precizat directorul NetRom. Perridon nu are doar avion particular. El este și pasionat de automobile de lux. Potrivit datelor de pe site-ul www.quotenet.nl, milionarul are câteva mașini Bugatti Veyron. Un singur autovehicul din marca respectivă ajunge să coste 1,8 – 2 milioane de euro.