4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn craiovean, la un pas să-și piardă apartamentul

Un craiovean, la un pas să-și piardă apartamentul

Apartamentul familiei Cioroianu urma să fie vândut la licitaţie
Apartamentul familiei Cioroianu urma să fie vândut la licitaţie

Un craiovean a fost la un pas să rămână fără locuință din cauza unei greșeli a asociației de proprietari. Aceasta l-a dat în judecată pentru datoria la întreținere, a câștigat și a angajat un executor judecătoresc care i-a blocat contul în care primea salariul și i-a scos apartamentul la vânzare. Craioveanul a plătit datoria, dar executorul a continuat procedura de executare pe motiv că acesta ar mai fi avut o restanță neachitată într-un alt dosar. În realitate, cele două dosare se refereau la aceeași sumă, plătită deja, dar nici asociația, nici executorul nu-și făceau timp să lămurească situația. Disperat, craioveanul a sesizat Gazeta de Sud, iar în urma discuției cu redactorii GdS, executorul i-a făcut acestuia dreptate.

Craioveanul A.C. a trăit aproape două săptămâni cu teama că îşi va pierde locuinţa şi nu și-a putut folosi veniturile salariale fiindcă a avut contul bancar blocat. Acesta a fost executat silit de asociaţia de proprietari, unde avea o datorie la întreţinere de peste 20.000 de lei. Proprietarul a depus pe 27 şi 28 ianuarie 2015, în conturile executorului judecătoresc Adriana Budără, suma de 23.853 de lei şi a solicitat ulterior să i se ridice poprirea de pe conturile bancare şi să fie oprită procedura de scoatere la licitaţie a apartamentului. Numai că executorul judecătoresc susţinea că mai exista şi al doilea dosar de executare. „Am achitat debitul pentru care am fost trimis la executare. Am achitat 23.853 de lei și am solicitat executorului, printr-o cerere, să mi se ridice popririle de pe conturile bancare, inclusiv de pe cel de salariu, și să-mi spună că am fost exclus de la licitație pentru că am plătit. Eu am nevoie să îmi primesc salariul, fiindcă plătesc pentru această datorie o treime din veniturile mele. Am achitat prin bancă pe 27 și 28 ianuarie 2015 și de la acel moment nu știu dacă s-au trimis banii la asociaţie. Nu pot să iau legătura cu doamna executor Adriana Budără, cea care s-a ocupat de executare. Am fost înştiinţat că pe 25 februarie va avea loc licitaţia de vânzare. Nu ştiu ce să mai fac… Merg la biroul executorului şi nimeni nu vorbeşte cu mine, nu-mi dă lămuriri. Ei îmi spun că mai este un dosar și că au cerut explicaţii de la asociaţie și pentru celălalt dosar. Dar este o greșeală, în acel dosar apare aceeași sumă, aceeași perioadă și cei de la asociație le-au dus pe amândouă la executor. Dacă erau două dosare, mă executau pentru suma din cele două dosare. Eu nu cred că este corect ce fac. Nu am niciun răspuns, niciun indiciu. Mie mi-au dat o explicaţie, în sensul că au cerut la asociaţie lămuriri despre acest dosar. Din ce mi-au arătat mie, este vorba de aceeaşi perioadă şi aceeaşi sumă. Or nu se poate executa de două ori aceeaşi sumă şi aceeaşi perioadă. Mie asta mi-au spus, că urmează să ceară lămuriri de la asociaţie, de ce a trimis cele două dosare. Dosarul de executare este dosarul cu numărul 578 pentru care am achitat. Pentru celălalt dosar nici măcar nu am fost somat“, declara A.C. redactorului GdS.
Problemele familiei au început cu mulţi ani în urmă, când tatăl a decedat, iar mama  a rămas singură, fără un loc de muncă şi cu trei copii de crescut. Din acel moment au început să se acumuleze şi datoriile la întreţinere şi s-au tot adunat până au ajuns la peste 20.000 de lei. Restanţierii au fost trimişi în judecată şi daţi pe mâna executorului, care a stabilit vânzarea la licitaţie a imobilului în această lună. În cele din urmă, cel care a încercat să rezolve situaţia dramatică a familiei şi să stingă datoriile către asociaţie este unul dintre fiii familiei, după ce şi-a găsit un loc de muncă.

Preşedinta asociaţiei a mai scos un dosar

GdS a încercat să afle de la președinta Asociaţiei de proprietari C14, Mariana Montegazza, care este problema cu cel de-al doilea dosar. Două zile, aceasta nu a fost de găsit la sediul asociaţiei de proprietari, deşi în acel moment la asociaţie era program de lucru, şi nici telefonic nu a vrut să fie contactată. Singura care a vorbit despre „cel de-al doilea dosar“ a fost administratoarea asociaţiei, Silvia Iordache: „Am înţeles de la doamna preşedintă că a plătit într-un singur dosar, pentru că sunt două dosare de executare. Banii nu au ajuns la noi. Știm că pe 25 februarie este licitaţia. Chiar dacă a plătit într-un dosar, va fi executat în celălalt dosar“.
Pentru că nimeni nu ştia exact care este situaţia cu cel de-al doilea dosar, GdS a încercat să discute și cu executorul judecătoresc Adriana Budără. Nici aceasta însă nu a fost găsită la birou, dar lămuriri a oferit un coleg care avea cunoştinţă despre situaţia cu pricina. „Executarea a început în acest dosar în anul 2012. S-au depus sumele de bani la ultima fază, după ce s-a procedat la scoaterea la vânzare. Debitorul a depus suma pentru dosarul aflat în procedură de executare, în contul biroului. Ulterior, se încheie un proces-verbal de eliberare a sumelor. Fiind vorba de un dosar început pe vechiul cod, trebuie să eliberăm sumele în termen de 15 zile de la data depunerii. Se face procedura, se comunică procesele-verbale, pentru că și ele pot fi contestate. Orice contestație duce la o suspendare de drept a eliberării. După ce se închide procedura, se eliberează sumele, se radiază somația. Problema acestui debitor este că mai are un dosar care este tot din 2012 și pe acela nu l-a achitat. Având de plată în continuare, nu putem închide dosarul. El trebuie să facă dovada achitării tuturor sumelor către debitorul său, dar până la achitarea integrală a debitelor mai este. Executorul judecătoresc urmează procedura prevăzută în Codul de Procedură Civilă“, a precizat executorul judecătoresc.

Executorul s-a convins de greșeală

În realitate, este vorba despre o gafă a celor de la asociaţia de proprietari. Iniţial, asociaţia a dat în judecată pentru întreaga restanţă un singur membru al familiei, în speţă mama. Au înţeles ulterior că au greşit, au revenit şi i-au dat în judecată pe toţi cei patru membri ai familiei. În final, au adus la executor amândouă hotărârile judecătoreşti pentru aceeaşi sumă şi pentru aceeaşi perioadă. Lucru de care s-a convins în cele din urmă și executorul judecătoresc. Acesta a decis vineri, 6 februarie, după discuţia avută cu redactorii GdS, să ridice poprirea de pe conturile craioveanului A.C. şi să oprească procedura de scoatere la licitaţie a imobilului acestuia. „Am rezolvat, mi-au scos apartamentul de la licitaţie şi mi-au dat acceptul pentru deblocarea conturilor. În sfârşit, lucrurile s-au mişcat, probabil s-au convins şi dumnealor că este o greşeală cu privire la cel de-al doilea dosar“, a spus A.C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS