Discuții aprinse pe bugetul anual al Craiovei în ședința de consiliu local de ieri. Consilierii din opoziție au avut mai multe amendamente la actualul buget, pe care l-au numit „dezmăț pe bani publici“, sugerând că anumite cheltuieli, în special cele din zona de cultură, să fie redirecționate pentru alte dotări către instituții subordonate primăriei. Lia Olguța Vasilescu s-a răstit un pic la consilieri, numind afirmațiile lor „minciuni“ și explicându-le de ce banii au fost împărțiți așa, apoi s-a ridicat și a plecat la București. La fel a făcut și Pavel Badea, care a părăsit sala ca formă de protest pentru că nici un amendament al consilierilor PNL nu a fost luat în considerare.
Consilierii locali și primarul Craiovei s-au contrazis, ieri-dimineață, pe bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pentru acest an, ajungându-se la cuvinte grele precum „dezmăț pe bani publici“ și „minciuni“. Mai mulți consilieri au atras atenția asupra unor dezechilibre pe care le-au constatat în capitolele bugetului de 846 de milioane de lei.
„La secția de cardiologie nu au defibrilator, stație de oxigen“
Primul a fost Pavel Badea, consilier local PNL. Acesta a avut de făcut mai multe remarce în legătură cu distribuirea banilor. „În ultimele luni am cerut cu insistență ca în zona centrală să alocăm bani pentru construcția a două sau trei toalete publice inteligente. Mă uitam la investițiile pe învățământ și nu am văzut nici un teren de sport prins pentru reamenajare. La segmentul de sănătate avem o sumă extrem de mică, 568.000 de lei. Este vorba despre o sumă atribuită Spitalului «Filantropia» pentru un pavilion. Am fost cu mama mea la secția de cardiologie și acolo nu au un defibrilator, o stație de oxigen“, a spus Badea. Consilierul independent Dan Dașoveanu, în același timp consilier al primarului și președintele de ședință, i-a tăiat-o lui Badea. „Aș vrea, cu rugămintea și cu respectul pentru dumneavoastră, să ne limităm. Deja vorbiți de cinci minute. Cât se poate de scurt, vă rog“, a atenționat Dașoveanu. Badea a continuat. „Mă gândeam că suma amenajării de sub pasajul suprateran, adică 559.000 de lei, este extrem de mare și nu este eficientă. Propunerea noastră de amendament ar fi să ducem această sumă către sănătate“, a solicitat Badea.
„Spuneți-le celor din Veterani că nu alocăm 100.000 de euro ca să le punem lumină“
Cu Badea a rezonat și colegul său, Marian Vasile. „Bugetul este departe de a fi echilibrat, ca să nu spun că este un dezmăț pe bani publici. Începând cu suma de aproape un milion de dolari pentru un sens giratoriu, continuând cu acea sufragerie urbană, care reprezintă aproape tot bugetul pe anul acesta pentru dezvoltare în sănătate. Spuneți-le cetățenilor din Veterani, care nu-și doresc decât să aibă lumină, că nu le alocăm 100.000 de euro pentru asta într-un cartier pe care noi l-am creat. Mai avem suma de 400.000 de lei pentru asociația culturală, care la dezbaterea publică nu a existat. Am cerut de mai multe ori să ni se explice ce s-a întâmplat cu sumele alocate de noi de către această asociație. Alocăm 200.000 de lei pentru plimbarea unor păpuși în centrul orașului. Eu nu voi vota punctele care țin de buget, nu pentru că nu sunt de acord cu ele, ci pentru că îmi doresc să aibă bugete mai mari. Nu e normal ca două instituții de cultură să aibă cheltuieli de funcționare ca toate spitalele din orașul nostru“, a spus, mai în glumă, mai în serios, Vasile. O problemă arzătoare a cetățenilor, asfaltarea de străzi, a fost ridicată de consilierul independent Ionel Pană. „Țin să precizez că este foarte importantă stabilirea de priorități. Ar fi normal și logic să facem o listă cu prioritățile de asfaltare a străzilor, unul dintre lucrurile de interes pentru mulți oameni, astfel ca fiecare să știe când îi vine rândul. Și aici vorbim și despre apă și canalizare“, a precizat Pană.
„Trebuie să investim în cultură, cu tot respectul pentru mama domnului Pavel“
Pe de altă parte, consilierul PSD Bianca Predescu n-a fost de acord cu cuvintele folosite de colegii săi. „Am citit toți proiectul de buget și cred că am analizat modul în care sunt cheltuiți banii publici. Cuvântul «dezmăț» este în afara realității în totalitate. Este un buget echilibrat pe toate categoriile de cheltuieli și de finanțări. Banii nu sunt atât de mulți și se alocă pe cât se poate“, a ținut să precizeze aceasta. Viceprimarul Cristina Calangiu, care coordonează activitatea spitalelor, a explicat că sumele pentru instituțiile de sănătate vor fi rectificate. „Este normal ca prioritățile să fie stabilite de cel care conduce primăria. Este an decisiv pentru Craiova Capitală Culturală și nu putem să îl ratăm. Trebuie să investim în cultură, cu tot respectul pentru mama domnului Pavel. Pentru spitale, sumele care se vor investi anul acesta vor fi cu siguranță rectificate. Nu putem să investim în clădiri pe care ne propunem să le dezafectăm“, a precizat Calangiu.
Giratoriul nu e o „chichineață“
Primarul Lia Olguța Vasilescu, prezent pentru aproximativ o oră la ședință, a vorbit pe un ton acid despre toate intervențiile consilierilor. „Dincolo de populismul colegilor de opoziție, eu cred că ar trebui să se accepte faptul că este cel mai mare buget din istoria Craiovei, ceea ce este o performanță. Suntem pe primul loc dintre orașele din România ca absorbție de fonduri europene. Domnule consilier Badea, ați intrat și în celelalte spitale? Aproape toate spitalele craiovene sunt terminate în proporție de 80% pentru că s-au făcut investiții masive în sănătate. Nu trebuie să comparăm bugetul de la operă cu cel al unui spital, în condițiile în care salarizarea intră pe bugetul local la operă și nu la fel se întâmplă la spitale, unde salariile vin de la stat. Am dat spitalelor 80% din cât au cerut, pe considerentul că 20% îi vom da la rectificare“, a spus primarul despre spitale. Aceasta a precizat că pe sănătate se va intra și cu investiții pentru echipamente.
În ceea ce privește giratoriul de un milion de dolari, care ar urma să fie amenajat în zona Podului Electro, primarul a explicat că acesta include și o pasarelă. „Când am făcut studiul de fezabilitate, am avut obligația să trecem și pasarela în acest buget. Între timp, firma Popeci a anunțat că vrea să sponsorizeze construirea ei. Haideți să nu mai aruncăm minciuni pe piață, lumea o să își imagineze că este o chichineață de un milion de dolari“, a explicat Vasilescu. Asta, în ciuda faptului că în planul de investiții nu se vorbește despre o pasarelă, ci despre „amenajare sens giratoriu“.
Pentru toaletele consilierului Badea, aduse în discuție de nenumărate ori în ultimele luni, primarul a spus că există așa ceva în zona centrală, iar prioritatea a fost să aloce bani spitalelor și să lase, eventual, achiziția de toalete pentru rectificarea bugetară. În legătură cu sufrageria urbană din zona zero, atât de contestată de consilierii de opoziție, primarul a spus că viitorii clienți ai hotelului Ramada trebuie să vadă alt peisaj atunci când privesc pe geam. „Vom avea, probabil din vara acestui an, și cel mai mare hotel din oraș. Iar clienții domnului Berceanu cred că vor prefera să vadă ceva frumos pe geam și nu betoane. Nu am lăsat deoparte canalizarea, apa și asfaltările, dar încercăm să rezolvăm și estetica orașului“, a spus primarul. În ceea ce privește terenurile de sport ale școlilor, Vasilescu a explicat că pe acestea se va intra pe acordul-cadru pentru asfaltare.
„Când s-a schimbat Sibiul, nu s-a schimbat pentru că acolo a fost vreun primar genial“
La capitolul „asociație culturală“, consilierii locali s-au trezit pe masă cu un raport de activitate al acestui ONG subvenționat majoritar de primărie. Cheltuielile au fost detaliate pe capitole, pe tot anul 2014, însă nu așa cum ceruseră atât consilierii, cât și Gazeta de Sud de nenumărate ori, și anume detaliat pe firmele care au lucrat pentru asociație. În ceea ce privește schimbarea bruscă de finanțare, de la zero la 400.000 de lei, primarul a spus că… așa trebuie făcut! „Ni s-a atras atenția că, în momentul în care nu există nici un fel de cheltuială de la bugetul local, este ca și cum municipalitatea nu ar mai susține proiectul respectiv. Or, anul 2015 este unul decisiv pentru candidatura noastră, care înseamnă 600 de milioane de euro dacă vom câștiga. Când s-a schimbat Sibiul nu s-a schimbat pentru că acolo a fost vreun primar genial, s-a schimbat pentru că au intrat bani în oraș“, a încheiat primarul.
Bugetul Craiovei a fost aprobat în forma nemodificată, cu trei voturi împotrivă. Primarul a părăsit ședința după acest punct, pentru a fi prezent la București, unde urma să participe la o conferință de presă legată de găzduirea selecției naționale Eurovision de către Craiova. Supărat, consilierul Pavel Badea a plecat și el de la ședință. „În semn de protest pentru faptul că nu a fost luat în considerare nici un amendament al nostru, eu voi părăsi sala“, a spus Badea, apoi și-a luat jacheta și a plecat.