2 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMeseria în care există șomaj doar dacă nu vrei să munceşti

Meseria în care există șomaj doar dacă nu vrei să munceşti

Specialiștii din IT nu-și fac griji pentru ziua de mâine, dacă ajung să lucreze pentru o firmă din acest sector de activitate. În domeniul IT se plătește bine, dar se și cere un efort susținut, multă muncă și inovație. Ce solicitări au angajatorii de la tinerii programatori, cum trebuie să se pregătească ei pentru a fi selectați de firme care produc aproape exclusiv pentru străinătate veți afla în cele ce urmează.

După ce ieși de pe băncile școlii și dacă ai aptitudini serioase să devii programator, atunci cu siguranță îți găsești un loc de muncă în Craiova, în acest domeniu. Multe dintre firme caută tineri cu experiență ca programatori, iar altele angajează direct de pe băncile școlii și chiar îi încurajează pe elevii de liceu să urmeze o meserie în sectorul IT, fie că este vorba de software sau de hardware. În general, managerii unor companii de top din domeniul IT susțin că, odată ce te-ai angajat în acest sector de activitate și ai căpătat ceva experiență, dacă îți place ceea ce faci și ești dornic să evoluezi, atunci cu siguranță nu trebuie să te mai gândești vreodată la șomaj.
Managerii intervievați de GdS au estimat că va crește de la an la an cerința pe piața de IT de oameni bine pregătiți.

„Apreciem cel mai mult ambiția“

Într-o companie care produce soluții software pentru clienți de talie internațională, selectarea personalului este esențială. Și menținerea oamenilor buni presupune un efort. Oferta din Craiova este variată. „Găsim tineri pe piața din Craiova. Noi avem și stagii de pregătire. Avem și un program numit NetRom Academy, prin care îi ajutăm să învețe pe tinerii care sunt dornici de știință. Este o mare diferență între ceea ce înveți în facultate și ceea ce trebuie pe piață. Noi suntem în strânsă legătură cu Universitatea din Craiova și îi ajutăm să coreleze ceea ce învață cu ceea ce au nevoie. Situația se îmbunătățește ușor, dar încă mai e mult“, a spus Han in ‘T Veld, directorul general al NetRom Software, companie românească, dar cu acționariat olandez.
Concurența în acest domeniu este vastă în ceea ce privește atragerea și menținerea forței de muncă. „Concurența este mare, dar eu cred că nu există șomeri în acest domeniu în Craiova, cred că este 100% acoperit. Dar trebuie să lucrezi mult în particular până să ajungi sus. Dacă ne uităm la angajații NetRom, care sunt peste 200, majoritatea au o obsesie pentru munca lor. Ei nu fac doar facultatea și gata, ci și lucrează foarte mult în particular, ca un fel de hobby. Ei sunt foarte ambițioși să învețe toate aspectele meseriei. Noi apreciem cel mai mult ambiția. Salariul pe care îl oferim unui tester sau programator începe de la 1.000 de euro în mână și se oprește undeva la 4.000 de euro pe lună“, a mai spus Han in ‘T Veld.
Nu toți cei pregătiți de companie prin diverse programe sunt selectați pentru a lucra în firmă. Din 140 de oameni pregătiți, 30-40 au îndeplinit condițiile pentru a fi angajați. La NetRom activează în prezent 208 specialiști IT.

„Este șomaj zero pentru profesioniștii care intră în industrie“

O altă companie care creează permanent locuri de muncă pe piața din Craiova și care produce aplicații exclusiv pentru mari firme din străinătate este IT Six Global Services. „Adunând absolvenții facultăților cu profil tehnic (Calculatoare, Matematică-Informatică, Fizică-Informatică, Informatică Economică) cu absolvenții de masterat, noi estimăm că ies 700-800 de absolvenți în fiecare an. Iarăși o estimare proprie: doar în industria software din Craiova sunt undeva la 1.200-1.300 de angajați în total. Probabil că nu este chiar zero șomajul. Realitatea este că putem parafraza că este șomaj zero pentru acei profesioniști care au șansa să intre în industrie. Deci, odată ce au obținut un prim job în industria software, ei nu se mai tem de șomaj, indiferent dacă au calitatea de angajat în Craiova sau în altă parte“, a spus Sorin Găvănescu, managerul general al IT Six Global Services Craiova. El a explicat că este o cerere foarte mare pe piață de astfel de angajați, cerere care nu vine doar de pe piața internă, „în contextul în care România este renumită în acest domeniu pe plan internațional. Sunt investitori foarte mari, care vor să desfășoare o activitate în România, în principal datorită capitalului uman din această țară, și, bineînțeles, datorită diferenței de cost față de țările dezvoltate“.

Concurența mare între companiile care atrag specialiști IT

Sorin Găvănescu a precizat că există o concurență din ce în ce mai mare în domeniul IT, iar în ultimii ani ea a crescut exponențial prin venirea de noi firme pe piața locală, inclusiv în cercetare-dezvoltare. „Concurența este benefică orașului. Din punctul de vedere al unei companii, concurența aduce și probleme de resurse umane. Mai este și migrarea de personal. Cred că nu este greșit să fac o estimare la nivelul industriei și să spun că pentru firme de acest profil, cum este și IT Six – firme de servicii software externalizate -, migrarea de personal este undeva la 10% pe an. Reușim să ocupăm locurile libere cu eforturi susținute și cu programe noi. În medie, IT Six a crescut cu circa 35% de la un an la altul, în ceea ce privește numărul de personal“, a mai spus directorul IT Six Global Services.
Managerul firmei care are 145 de angajați spune că unui tânăr trebuie să îi placă mult meseria, să fie pasionat, pentru a reuși în industria software. „În anii următori, cererea companiilor de noi angajați va crește în Craiova“, a arătat Găvănescu.
Companiile care caută specialiști și îi îndrumă pe studenți, prin diverse programe de specializare (internship), încearcă să găsească tineri cu minți sclipitoare din rândul elevilor de liceu, care să își dorească să urmeze cariera în IT și care sunt îndrumați către o astfel de meserie.
În ultima perioadă, firmele mari de software își extind echipele de angajați constant, în fiecare an. Nu toate angajările înseamnă locuri noi de muncă, ci multe reprezintă o rată de înlocuire a programatorilor care pleacă din oraș sau din țară.

Nu se caută doar „purtători de diplomă în IT“

Mircea Grosu, directorul unei alte companii mari din domeniul IT, CS România, confirmă că nu există șomaj în domeniu… în rândul celor specializați deja. Dar aceștia sunt mai greu de găsit. „Din ce știu eu, există o cerere mare de resurse umane bine calificate în acest domeniu. Noi nu căutăm purtători de diplomă care doar au terminat facultatea și nu știu mare lucru. Este un domeniu unde este nevoie de mai multe abilități. Sunt foarte greu de găsit oamenii de care avem nevoie, pentru că astfel de oameni sunt deja angajați la alte firme din domeniu și atunci este mai greu. Noi angajăm tineri absolvenți, pe care îi pregătim aici, în interiorul companiei“, a spus Mircea Grosu. Directorul CS România a precizat cam care ar fi cerințele pentru tinerii ce doresc să urmeze o carieră în domeniul IT: „La un tânăr căutăm: să aibă cunoștințe solide din tot ciclul de viață al unei aplicații; să fie independent, adică să nu fie nevoie să stea cineva în spatele lui și să îi spună ce să facă și nici să stea cineva după aceea să îndrepte ceea ce a greșit el; să aibă o gândire logică“.

De ce au rămas mulți tineri inteligenți să muncească în Craiova

Totuși, există și mulți tineri pricepuți care rămân în Craiova și lucrează aici în aceleași condiții ca în străinătate. Factorii care îi motivează pe aceștia sunt: colectivul de muncă, oportunitățile de avansare, viața alături de familie și prieteni etc.
Grety Ungureanu are 30 de ani și lucrează de opt ani la IT Six Global Services. Ea ne-a explicat cum a evoluat în IT și de ce a rămas să lucreze în Bănie. „M-am angajat din anul patru de facultate și am lucrat numai la IT Six. Am lucrat în mai multe departamente. Am evoluat de la un an la altul în cadrul firmei. Domeniul nostru este unul plin de provocări. În permanență trebuie să ne formăm, să avansăm și să facem față provocărilor. (…) În Craiova consider că avem foarte multe perspective. Poate că într-un alt oraș ar fi mai multe posibilități de distracție, dar nu ai putea să te concentrezi așa cum trebuie pe carieră și având, totuși, un mediu apropiat (prieteni, familie), iar în Craiova este un mediu în care te poți dezvolta și în care poți avansa la nesfârșit“, a declarat Grety Ungureanu. Ea a mai spus că „studenții de la Automatică și de la Mate-Info își sunt datori lor și familiilor lor să exploreze mai întâi oportunitățile de angajare din Craiova și apoi din alte localități“.
Un alt tânăr din Craiova a spus de ce a rămas în orașul natal să lucreze într-o firmă de software. „În primul rând, m-a atras compania, mediul competitiv și occidental de lucru. Este foarte importantă și partea de proiecte, și partea de echipă și tot ceea ce înseamnă mediul IT. Aici este tot ceea ce poți să găsești și în afară, și asta contează extraordinar de mult“, a spus Pompiliu Ștefana, de 30 de ani, care lucrează la NetRom, ca director de departament.

În 2014 au existat puțini programatori în căutarea unui loc de muncă

Potrivit datelor furnizate de AJOFM Dolj, la solicitarea GdS, în anul 2014 au existat 51 de persoane cu specializări de IT în sens extins care și-au căutat un loc de muncă: programator – 11 persoane; inginer de sistem în informatică – 5 persoane; programator de sistem informatic – 3 persoane; inginer de sistem software – 1 persoană; inginer automatist – 31 de persoane. În același interval, oferta de locuri de muncă de la companiile locale a fost de 136: programator – 85 de locuri; inginer de sistem în informatică – 15 locuri; programator de sistem informatic – 8 locuri; inginer de sistem software – 7 locuri; inginer automatist – 21 de locuri. În ianuarie 2015, în evidențele AJOFM existau aceleași persoane care căutau locuri de muncă în domeniul IT. În schimb, companiile locale au scos în luna ianuarie alte 85 de locuri pentru persoanele cu ocupații în acest domeniu.

Angajații fideli din IT, motivați cu bonusuri consistente

În marile firme de IT din Craiova, recompensa pentru angajații buni îmbracă forme diferite. De exemplu, una dintre companii oferă anual pentru 20 de angajați și soțiile sau soții acestora câte o excursie de câteva zile în marile capitale ale Europei, pe banii firmei. Fiecare angajat care pleacă în „City Break“ mai primește și câte 500 de euro bani de buzunar, spune managerul uneia dintre companiile citate. O altă firmă își fidelizează angajații cu recompense în funcție de vechimea în firmă și de rezultatele obținute etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS