6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziții la CAS Dolj și Oncologie într-un dosar de spălare de bani

Percheziții la CAS Dolj și Oncologie într-un dosar de spălare de bani

Polițiștii și procurorii au făcut joi o percheziție la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, de unde au ridicat mai multe documente (Foto: Arhiva GdS)
Polițiștii și procurorii au făcut joi o percheziție la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, de unde au ridicat mai multe documente (Foto: Arhiva GdS)

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Craiova și București au făcut ieri mai multe percheziții într-un dosar privind decontări în fals de reţete pentru medicamente oncologice şi alte boli grave. Una dintre percheziții a fost făcută la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, de unde anchetatorii au ridicat documente privind o serie de furnizori de medicamente, iar alta la Secția de Oncologie a Spitalului de Urgență Craiova.
Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a comunicat ieri că aproximativ 150 de polițiști de la Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice din Capitală și Craiova, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 46 de percheziţii, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi abuz în serviciu. Oamenii legii nu au oferit prea multe informații privind această anchetă, precizând numai că în acest dosar „se efectuează verificări cu privire la mai multe mecanisme de fraudare a bugetului de stat, prin care erau decontate, în fals, reţete pentru medicamente oncologice şi alte boli grave. Prejudiciul urmează să fie stabilit la finalizarea cercetărilor“.
Acţiunea de ieri a fost făcută cu sprijinul ofițerilor Serviciului Român de Informaţii.
Întrebați despre aceste percheziții, reprezentanții CAS Dolj au explicat că anchetatorii au ridicat mai multe documente, dar și că instituția susține lupta împotriva corupției.
„Astăzi (ieri – n.r.), la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, ca urmare a unei acțiuni a poliției, au fost solicitate documente și informații cu privire la unii furnizori aflați în relație contractuală cu instituția noastră. Din păcate, nu ne permitem să oferim mai multe detalii, fiind o anchetă în desfășurare. Casa de Asigurări de Sănătate Dolj susține lupta împotriva corupției și a fraudei și, conform legislaţiei în vigoare, va pune la dispoziția organelor abilitate documente pentru oricare dintre furnizorii cu care se află în relație contractuală“, a precizat Cristina Mîndreci, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.
La rândul său, managerul Spitalului de Urgență Craiova a precizat pentru Gazeta de Sud că procurorii au „vizitat“ și Secția de Oncologie a unității medicale, de unde au ridicat un calculator și documente. „Pe mine nu m-a anunțat nimeni. Am aflat că au fost aici (anchetatorii – n.r.) după ce au plecat. Au ridicat un calculator și un registru de programări de la Secția de Oncologie. Asta este tot ce știu“, a precizat Bogdan Fănuță, managerul Spitalului de Urgență Craiova.

Achiziții fictive de medicamente prin societăți fantomă

Potrivit unor surse judiciare, ar putea fi vorba de un dosar deschis în decembrie anul trecut, privind o serie de achiziții fictive de medicamente.
Pe 16 decembrie, poliţiştii bucureșteni au făcut alte 87 de percheziţii în Capitală şi în 17 judeţe, printre care și Olt, la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor persoane juridice.
Oamenii legii au stabilit că, în perioada 2012 – 2014, suspecții ar fi efectuat livrări intracomunitare de medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei, în valoare totală de aproximativ 160 de milioane de lei, pe care le-ar fi colectat de pe piaţa neagră, fără documente justificative.
„În vederea însuşirii sumelor de bani provenite de la partenerii externi, persoanele bănuite ar fi creat circuite financiare prin care ar fi transferat sumele de bani în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar şi restituiţi beneficiarului real. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit“, au precizat anchetatorii în decembrie anul trecut.
Tot în decembrie, în acest dosar, procurorul de caz a început urmărirea penală față de 74 de persoane fizice şi juridice suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS