Consilierii locali l-au ales, ieri, în cadrul unei ședințe de îndată a consiliului local, pe noul viceprimar al Craiovei. Dan Dașoveanu, consilier independent, ex-PDL, va ocupa scaunul lăsat liber de Cristina Calangiu, în urma demisiei „din motive personale“. Dașoveanu a avut și un contracandidat propus în plen de către Marian Vasile (PNL): pe consilierul independent Ionel Pană, ex-PP-DD. După exprimarea votului secret, numărătoarea a arătat 21 de voturi pentru Dan Dașoveanu, trei pentru Ionel Pană, dar și un vot nul, al unui consilier care a lăsat gol buletinul de vot. Alte două voturi au fost anulate, dată fiind absența din plen a consilierilor Dan Cherciu (PNL) și Theodor Sas (UNPR).
Consilierii PSD nu pot fi viceprimari din cauza… carierelor
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, i-a mulțumit Cristinei Calangiu și a explicat de ce consilierii PSD nu au candidat pentru funcția de viceprimar. „Aș vrea să-i mulțumesc foarte mult doamnei viceprimar Cristina Calangiu pentru colaborarea pe care am avut-o până acum. Îmi pare rău că nu am putut să-i schimb decizia despre care știam de aproximativ un an. A venit, însă, un moment în care a reușit să fie convingătoare în legătură cu faptul că vrea mai mult să-și urmeze cariera decât să îndeplinească această funcție. Pentru cei care se întreabă de ce consilierii PSD nu au candidat pentru această funcție, majoritatea au spus același lucru: cariera pe care o desfășoară nu le permite să intre în această competiție. Eu cred că nu trebuie să vorbim despre traseism sau în nici un caz nu poate să vorbească despre asta un partid (PNL – n.r.) care s-a înființat socialist, a devenit popular și acum înțeleg că este liberal“, a spus primarul. Acesta a completat cu faptul că Dan Dașoveanu ar putea să facă față cu brio stresului din primărie. „Domnul Dașoveanu a fost alături de administrație încă de la început și a votat toate proiectele importante pentru dezvoltarea orașului. Eu sunt convinsă că va face față cu brio acestei funcții, mai ales că este un an greu. Toate proiectele mari vor fi închise anul acesta și este nevoie de o persoană care are rezistență la stres“, a mai spus Vasilescu despre Dașoveanu.
Dașoveanu: „Trebuie să mă înham la muncă“
Rămas după ședință pentru a da câteva declarații, viceprimarul proaspăt uns a explicat că va fi transparent cu presa și că își va păstra și atribuțiile pe care le avea până ieri, în calitate de consilier pe probleme economice al primarului. „Nu cred că avem foarte multe de sărbătorit în acest moment. Anul acesta este, într-adevăr, foarte dificil și trebuie să mă înham la muncă. (…) Eram angrenat în niște proiecte pe care le vom continua, suplimentar față de primărie. Este vorba despre proiectele de atragere a investitorilor străini. Vreau să vă asigur că toți consilierii vor avea ușa mea deschisă, iar reprezentanții mass-media vor putea solicita în absolut orice moment informații despre ceea ce se întâmplă în primărie. Voi fi transparent 101% în ceea ce privește doleanțele dumneavoastră“, a încheiat Dan Dașoveanu, adresându-se presei. Noul viceprimar va prelua, momentan, atribuțiile deținute până ieri de Cristina Calangiu, cele de coordonare a școlilor, creșelor, grădinițelor, spitalelor municipalității și a piețelor craiovene.
550.000 de lei pentru Eurovision
Pentru a nu trece foarte repede peste aprobarea altui proiect în cadrul ședinței de ieri, amintim că municipiul Craiova va găzdui finala selecției naționale Eurovision. În acest sens, consilierii au votat, în unanimitate, asocierea municipalității cu Societatea Română de Televiziune, pentru spectacolul care va fi organizat în Sala Polivalentă pe 8 martie. Această asociere nu implică doar simpla găzduire, ci și costurile pe care va trebui să le suporte municipalitatea, de 550.000 de lei.
Concret, conform contractului de asociere, primăria trebuie să asigure toate condițiile de desfășurare a evenimentului. Asta înseamnă cazarea și masa pentru invitați, echipe tehnice și de producție și pentru colaboratori, paza și securitatea echipamentelor TVR din zona Polivalentei, dar și să asigure în zonă serviciul de ambulanță, pompierii și poliția. Municipiul Craiova va pune la dispoziție cabine pentru artiști, spații proprii jurizării și pentru televoting, va amenaja spații pentru presă și pentru persoanele cu dizabilități. Tot primăria trebuie să niveleze pardoseala Polivalentei cu materiale adecvate, să asigure covorul roșu și scaunele mobile pentru public, să prelungească scena, dacă este cazul, să asigure acces la internet, aranjamentele florale, materialele promoționale, ecusoane de acces și, desigur, să amenajeze renumita cameră verde în care vor sta participanții la concurs.
O parte din costuri, însă, va fi recuperată, având în vedere că banii din vânzarea biletelor, al căror preț variază între 20 și 150 de lei, vor merge la bugetul local. Biletele vor fi puse în vânzare începând de luni, 23 februarie, și vor putea fi cumpărate de la Sala Polivalentă, Filarmonica „Oltenia“, Teatrul „Colibri“ și Opera Română Craiova, dar și din rețeaua Eventim.