Revitalizarea Centrului Istoric al Craiovei a intrat recent în ultimele trei luni de execuție. Cele mai importante lucrări se desfășoară acum pe strada Nicolaescu-Plopșor, la toaletele publice din English Park, dar și vizavi de parc, unde se intervine la telecomunicații. Chiar de vineri, constructorul a început să dea jos gardul Bisericii „Sfântul Ilie“, pentru a pregăti terenul piațetei care va fi amenajată aici.
Din toate proprietățile de pe raza Centrului Istoric, doar 12 mai au nevoie de refaceri ale fațadei.
Timpul se scurge din ce în ce mai repede pentru societatea Recon, cea care se ocupă de amenajarea și revitalizarea Centrului Istoric al Craiovei. Doar câteva luni ne mai despart de data de 15 mai, termenul oficial la care trebuie să se încheie lucrările care, de peste un an, au început să dea altă față centrului Băniei.
„Într-o lună și jumătate ne dorim să montăm granitul pe ultima stradă“
Cea mai intensă activitate în prezent este, fără îndoială, în zona English Park. În trei puncte strategice există muncitori: pe strada C. Nicolaescu-Plopșor, la grupurile sanitare de la English Park, dar și la telecomunicațiile de vizavi de acesta. „Lucrăm acum pe Nicolaescu-Plopșor, unde s-au terminat toate lucrările de infrastructură. Asta înseamnă telecomunicații, canalizare pluvială și alimentare cu apă. În plus, am încheiat lucrările la toate căminele necesare și am curățat canalizarea. Astăzi (vineri – n.r.), pentru că vremea ne permite, începem să compactăm și să realizăm suprastructura. Ne dorim asta pentru că ne apropiem cu pași mari de finalizarea proiectului, iar timpul este foarte scurt. De aceea, vrem ca într-o lună și jumătate să terminăm și cu montajul granitului pe Nicolaescu-Plopșor, urmând apoi detaliile. În paralel, lucrăm și la grupurile sanitare din English Park, care vor fi reabilitate, dar și la telecomunicații, pe strada Olteț, în fața aceluiași parc“, a explicat ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea constructorului Recon.
La sfârșitul lunii martie aflăm cum va arăta Piațeta „Sfântul Ilie“
Tot începând de vineri se lucrează și la demolarea gardului care împrejmuiește Biserica „Sfântul Ilie“. Acesta va dispărea pentru a lărgi și mai mult spațiul pietonal printr-o piațetă. „Vrem să facem decopertările necesare pentru a aduce zona într-un stadiu cât mai avansat, ca să nu fie nevoie să circulăm cu utilaje grele după ce punem granitul“, a mai precizat Golfiță. În ceea ce privește felul în care va arăta zona, de acest lucru se ocupă Ordinul Arhitecților din România (OAR) – filiala Oltenia, care a organizat deja un concurs de proiecte destinat acestei suprafețe. „Înscrierile sunt până pe 27 februarie. Am avut o vizită pe amplasament în cursul zilei de astăzi (vineri – nr.) și mai avem una miercuri, pe 25 februarie. După aceste vizite, dacă apar întrebări și clarificări, noi o să răspundem la ele unitar și oficial. Toate materialele de concurs sunt pe site-ul ordinului nostru, dar și pe site-ul ordinului central de la București. Juriul este deosebit de respectat de toți colegii, iar între 19 și 20 martie va fi făcută jurizarea“, a explicat arh. Radu Ionescu, președintele OAR Oltenia. Proiectul desemnat câștigător urmează să fie dat cu titlu gratuit municipalității, care îl va pune în practică.
Discuții pentru demolarea unui alt gard există și la nivelul Consiliului Județean (CJ) Dolj. Este vorba despre cel care împrejmuiește Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“. „Ne gândim dacă să dăm jos gardul la Biblioteca «Aman», pentru a lăsa zona pietonală“, a spus președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, în cadrul ședinței de consiliu județean de acum câteva zile, vorbind despre reabilitările care se vor face și la clădirea bibliotecii.
Stâlpii vechi dispar până pe 7 martie
Vechii stâlpi pentru utilități strică aspectul Centrului Istoric. Aceștia încă există pe câteva străzi din aria-pilot, însă se pare că ei vor dispărea în prima decadă a lunii martie. „Stâlpii vechi sunt ai companiei Romtelecom, iar astăzi (vineri – n.r.) a fost o întâlnire la primărie prin care s-a stabilit termenul de 7 martie pentru a-i da jos“, a mai precizat Victor Golfiță. Nu în ultimul rând, ceea ce mai trebuie refăcut în Centrul Istoric sunt fațadele a 12 case. „Ultima dată când am vorbit, mai existau 22 de case fără fațade noi. Din cunoștințele mele, acum sunt 12 care au rămas nefăcute. Când s-a făcut vremea frumoasă, șase proprietari s-au apucat de lucru, iar acum se mai lucrează la încă patru case. Încet-încet, funcționează puterea exemplului“, a încheiat Victor Golfiță.
În câteva zile, craiovenii vor putea vedea, plimbându-se pe cele nouă străzi finalizate din Centrul Istoric, și jardinierele, și fântânile din această zonă, dar și noile coșuri de gunoi, care vor fi în ton cu stâlpii de secol 19. În ceea ce privește băncuțele, acestea au fost deja comandate. La final, odată cu ele, vor fi montate și plăcuțele stradale cu aceeași tematică de secol 19.