Licitația privind acordul-cadru de reparații la spitalele din Craiova, anulată în mod suspect de primărie, s-a mutat în instanță. Firma Team World Construct, unul dintre cei zece participanți la licitație, a dat municipalitatea în judecată și a cerut continuarea procedurii de achiziție publică. Între timp, primăria a găsit vinovatul pentru caietul de sarcini greșit de două ori, fapt ce a dus la anularea licitației: nu persoanele din primărie care l-au întocmit, ci spitalele care au trimis informații incomplete.
GdS scria acum trei săptămâni despre decizia suspectă a primăriei de a anula licitația pentru atribuirea contractului de reparații la spitalele pe care le are în subordine: „Victor Babeș“, „Filantropia“ și Neuropsihiatrie. Oficial, motivul anulării a fost lipsa unor detalii în caietul de sarcini legate de culoarea și forma geamurilor termopan care urma să fie montate la spitale. De precizat că respectivul caiet de sarcini a fost întocmit de primărie. Scos la licitație sub forma unui acord-cadru, contractul avea o valoare estimată de peste zece milioane de lei plus TVA.
Caietul de sarcini a ridicat semne de întrebare încă de la lansarea licitației în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 11 iunie 2014. El a fost contestat de SC AXE CONSTRUCT XXI SRL din București, care a cerut, printre altele, suspendarea licitației, susținând că Primăria Craiova „nu numai că nu asigură informații suficiente, dar face și afirmații neadevărate în raport cu prevederile actelor normative specifice“. Concret, AXE CONSTRUCT XXI SRL a sesizat că primăria s-a referit la „reparații curente“, incluzând lucrări care nu se încadrează în această categorie, „cum ar fi: execuție de demolări sau desfaceri de diferite elemente de construcții, consolidări de fundații și pereți de cărămidă, înlocuiri, consolidări de șarpantă și elemente de șarpantă“ și multe altele. Primăria a respins acuzațiile, dar CNSC a acceptat aproximativ toate solicitările societății, a obligat primăria să refacă caietul de sarcini și a dispus apoi continuarea procedurii cu stabilirea unei noi date pentru depunerea și deschiderea ofertelor și modificarea documentației de atribuire de către Primăria Craiova în termen de 15 zile. Aceasta a fost prima greșeală descoperită în caietul de sarcini.
Licitația a continuat, zece firme au depus oferte, dar primăria a întârziat să anunțe un câștigător. În schimb, în luna decembrie 2014, a anunțat că anulează licitația din cauza unor abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau care fac imposibilă încheierea contractului. Concret, primăria a motivat că din documentația de atribuire pe care tot ea a întocmit-o, au fost omise anumite categorii de lucrări. Ce anume? Scrie într-o decizie a CNSC.
După anunțul privind anularea, una dintre firmele participante la licitație, TEAM WORLD CONSTRUCT, s-a declarat nemulțumită și a contestat decizia Primăriei Craiova la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) pe motiv că exprimarea este „evazivă“, fără se detalieze „abaterile grave“ la care se face referire. Totodată, TEAM WORLD a considerat că lucrările omise din caietul de sarcini „nu constituie abateri grave de la prevederile legislative (…), ci constituie, în mod evident, circumstanțe artificiale de anulare a procedurii“. Abaterile grave de care vorbea primăria erau, de fapt, omisiuni legate de culoarea tâmplăriei, forma acesteia (dreptunghiulară, pătrată sau rotundă) și de materialul din care trebuia confecționate ușile și ferestrele vechi, adică PVC sau lemn stratificat.
Detaliul care a închis licitația
Altă problemă semnalată de contestatar este legată de persoana care a întocmit caietul de sarcini. „Inspectorul care a analizat ofertele și care a propus anularea procedurii (…) nu avea această calitate, întrucât nu este nici membru în comisia de evaluare și nici nu are calitatea de expert tehnic cooptat“ și, mai mult decât atât, „inspectorul este chiar persoana care a întocmit caietul de sarcini și prin urmare nu-și poate invoca propria culpă“. TEAM WORLD a făcut referire și la decizia anterioară a CNSC de refacere a caietului de sarcini. „Întrucât, prin decizia anterioară, Consiliul a obligat autoritatea contractantă să lămurească operatorii economici asupra categoriilor de lucrări pentru fiecare dintre unitățile spitalicești, în scopul înțelegerii documentației de atribuire, invocarea unor omisiuni în caietul de sarcini nu constituie în mod evident abateri grave de la prevederile legislative ce afectează procedura de atribuire, ci constituie circumstanțe artificiale de anulare a procedurii“, spunea firma. CNSC s-a aplecat îndeaproape asupra contestației în ianuarie 2015 și, parțial, a dat dreptate societății. Legat de inspectorul primăriei, CNSC a considerat că raportul întocmit de acesta a fost aprobat de primar, deci este valabil. Referitor la abaterile grave invocate de primărie, CNSC a spus că două dintre ele nu sunt justificate. Este vorba despre culoarea și forma tocăriei. CNSC a precizat în motivarea deciziei că primăria nu putea invoca aceste argumente ca motiv de anulare, deoarece precizase în caietul de sarcini că tocăria trebuie să fie albă, iar ferestrele vechi și deteriorate trebuia să fie înlocuite, deci nu era nevoie de precizarea legată de formă, deoarece ea rămânea aceeași. CNSC a considerat însă că primăria a omis detalii legate de înălțimea și suprafața ușilor și a materialului din care trebuie confecționate ferestrele și ușile: PVC sau lemn stratificat. Deci, a concluzionat Consiliul, licitația trebuie anulată, deoarece firmele apucaseră să depună oferte și fiecare putea să fi luat în calcul un material sau altul.
Team World: Este foarte dubios
Nemulțumită de decizie, Team World a mers mai departe și a dat primăria în judecată la Curtea de Apel Craiova. Primul termen al procesului este mâine. „Nu ni s-a părut logică întârzierea atât de mare. Nu știu ce miroase urât la această licitație. Nu ni se pare corect ceea ce s-a întâmplat, este foarte dubios. Mergând la Curtea de Apel am riscat, fiindcă, dacă pierdem procesul, pierdem și 100.000 de lei (garanția de bună conduită reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului – n.r.)“, a explicat Cătălin Călinoiu, unul dintre asociații firmei Team World Construct.
Potrivit tabelului cu ofertele financiare depuse de cele zece firme participante la licitație, Team World s-a clasat pe locul doi, cu o ofertă de 3,7 milioane de lei plus TVA. Pe locul întâi s-a clasat SC Remex SRL – 3,6 milioane de lei plus TVA, iar pe ultimele locuri, SC General Service Group SRL – 6,3 milioane de lei plus TVA și SC Eldiclau Impex – 6,2 milioane de lei plus TVA. La mijlocul clasamentului este plutonul celorlalte firme, cu oferte cuprinse între 4,1 și 5,8 milioane de lei plus TVA. După cum se observă, între primele și ultimele locuri diferența de preț este dublă.
Primăria: Spitalele sunt de vină
GdS a solicitat Primăriei Craiova să explice cum a fost posibil să greșească de două ori un caiet de sarcini la o licitație atât de importantă și ce măsuri va lua împotriva persoanelor responsabile de acest lucru. Răspunsul? Nu a fost vina angajaților primăriei, ci a spitalelor, care au trimis informații incomplete și care au stat la baza întocmirii caietului de sarcini. „Caietul de sarcini pentru acordul-cadru – «Lucrări de reparații curente – construcții la unitățile spitalicești» – a fost întocmit în cadrul Direcției Investiții, Achiziții și Licitații, Serviciului Investiții și Achiziții. Acest caiet de sarcini cuprinde 364 de categorii de lucrări stabilite în urma solicitărilor făcute de cele trei unități spitalicești, precum și alte categorii de lucrări care mai sunt posibil și necesar a fi executate pe parcursul derulării acordului-cadru. Prin caietul de sarcini, la șapte categorii de lucrări s-au solicitat oferte pentru confecționarea și montarea de tâmplărie din PVC, de culoare albă. În cadrul solicitărilor făcute de unitățile spitalicești nu s-au specificat caracteristicile materialelor din care să fie confecționată tâmplăria. Din această cauză, din caietul de sarcini au fost omise unele categorii de lucrări necesare a se executa la unele clădiri din cadrul spitalelor pentru înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie din PVC colorat, din lemn stratificat sau din aluminiu. De asemenea, a fost omisă de la execuție și montare tâmplăria care are formă de arcadă. Deoarece există diferență de preț între tâmplăria din PVC de culoare albă și celelalte tipuri de tâmplărie, s-a solicitat anularea licitației (…) Nu au fost luate măsuri de tragere la răspundere a celor care au întocmit caietul de sarcini din motivele prezentate mai sus“, se arată în răspunsul primăriei.
Așadar, spitalele trebuia să transmită de la bun început o situație perfect corectă, iar cel care a realizat caietul de sarcini și l-a validat nu are nici o răspundere. Acest fapt este susținut tot de primărie, în continuare: „Nu au fost luate măsuri de tragere la răspundere a celor care au întocmit caietul de sarcini din motivele prezentate mai sus“, se arată în răspunsul primăriei.
Conducerile spitalelor, între „da“ și „nu mai știu“
De cealaltă parte, conducerile celor trei spitale recunosc că este posibil să nu fi trimis informațiile complete. Directoarea Spitalului de Neuropsihiatrie, Luiza Popa, a declarat că nu mai știe exact despre ce este vorba. „S-ar putea să nu fi fost complet, pentru că a fost vorba despre mult material. Ei ne-au cerut să le trimitem necesarul de acum jumătate de an“, a spus Popa. Ea a precizat că nu mai știe dacă cineva din primărie a solicitat precizări legate de situația cu lucrări trimisă. Directoarea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, Adina Manda, a declarat că știe despre această problemă, dar a precizat că persoanele de la primărie știau despre ce este vorba. „Am făcut și noi omisiuni legate de forma ferestrelor, dar dânșii știau ce formă au, există un cadastru al clădirii pe care îl au. Din câte am înțeles, greșeala a fost la cel care a centralizat solicitările spitalelor. Acum facem noi licitațiile“, a spus Manda. Ea a precizat că montarea ferestrelor buclucașe s-ar putea face mai repede printr-o finanțare de la Banca Europeană pentru Reconstucție și Dezvoltare, care a acordat o finanțare de 660.000 de euro pentru eficientizarea energetică a spitalului. „Noi suntem singurul spital din Craiova prins într-un contract cu BERD pentru eficientizare energetică. Conform evaluărilor, este vorba despre 660.000 de euro, bani din care se va realiza anveloparea spitalului, inclusiv montarea acestor geamuri termopan. Economiile realizate după eficientizare se vor vira către BERD pe o perioadă de 15 ani. Eu știu că primăria va scoate la licitație această lucrare și că lucrează la caietul de sarcini“, a explicat Adina Manda.
Reprezentanții Spitalului „Filantropia“ au precizat pentru GdS că nu au știut de existența vreunei omisiuni în situațiile cu lucrările pe care le-au trimis primăriei. „Nu ni s-a spus că s-a omis ceva. Era mai ușor să facă primăria licitația, dar acum le vom face noi. Oricum, primăria a făcut investiții în spitalul nostru“, a precizat directorul financiar al spitalului.
Cine au fost cele zece firme participante la licitație
Cei zece ofertanți pentru licitația de reparații și construcții la spitale au fost: SC EDICLAU IMPEX SRL, SC GENERAL SERVICE GROUP 98 SRL, MAG CONSTRUCT SRL, REMEX SRL, SC DSE CONSULTING SRL, SC ALEXCOR TRADING SRL, SC TEAM WORLD CONSTRUCT SRL, SC PROHAUS SRL, SC IRIGC IMPEX SRL și asocierea CSID CONSTRUCT SRL – VICEXPERT SRL
– EDICLAU IMPEX este o societate cu sediul în comuna Cârcea, care a efectuat lucrări pentru Pirelli și pentru mai multe spitale din București.
– GENERAL SERVICE GROUP 98 este o societate din București, care a modernizat mai multe gări, inclusiv Gara de Nord din Capitală.
– TEAM WORLD CONSTRUCT este firma care a construit adăpostul canin al Craiovei, situat la Breasta, o lucrare cu cântec la acea vreme. Firma a fost înființată cu cinci luni înainte de organizarea licitației pentru adăpostul canin și a câștigat contractul invocând lucrări de modernizare a Staţiei CFR Slatina, unde a făcut de fapt finisaje. Unul dintre terții săi susținători la această licitație a fost Duo Management SRL din Constanța, care a câștigat recent licitația pentru construirea Business Center Sud din Craiova.
– Despre DSE CONSULTING presa a scris acum trei ani că ar fi finanțat campania electorală a lui Mircea Geoană în 2009.
– Despre ALEXCOR TRADING, cu terț susținător SC SCADT, presa a scris că firma este deţinută de Cornel Ciocan, fratele consilierului judeţean PSD Dan Ciocan, ultimul candidat la funcţia de deputat din partea acestui partid la Caracal.
– PROHAUS este societatea care a primit contracte de reabilitare a două dintre clădirile Direcției pentru Protecția Copilului Dolj.
– Societatea MAG CONSTRUCT mai are la activ o lucrare a primăriei. Aceasta se ocupă de reamenajarea grădinii zoologice din Parcul „Nicolae Romanescu“.
– Pe lângă contractul pe care l-a adjudecat pentru reparații la școli și imobile deținute și administrate de autoritatea locală, REMEX mai are la activ lucrările la Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, nerecepționat încă, dar și lucrările la Căminul de Bătrâni din Craiova.
– IRIGC Impex este o societate de reparații și instalații gaze.
– CSID Construct este o societate care a contestat fără succes licitația pentru parcarea subterană din Craiova.