Costurile pentru construirea stadionului de atletism de 5.000 de locuri din Craiova cresc cu peste 600.000 de euro. Acești bani sunt necesari pentru introducerea rețelelor de utilități. În total, noul stadion ar urma să scoată din bugetul local aproximativ 2,3 milioane de euro. Primăria nu a anunțat o dată la care ar urma să înceapă lucrările, deși a atribuit primul contract de achiziție publică, cel referitor la proiectare și execuție, cu o jumătate de an în urmă.
Lucrările de construire a stadionului de atletism de 5.000 de locuri de lângă actualul stadion „Ion Oblemenco“ întârzie să înceapă. Șase luni au trecut de când primăria a atribuit contractul pentru proiectarea și execuția stadionului, dar lucrurile sunt ca la început, adică nemișcate. Licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare a fost cu peripeții, deoarece procedura a fost anulată de două ori: o dată, pentru că nici o firmă nu s-a prezentat la licitație, iar a doua oară, pentru că singura firmă interesată nu depusese garanția de participare.
Prima licitație a fost lansată în luna mai 2014. Fără succes. Nici o firmă nu s-a arătat interesată de proiect în condițiile în care primăria solicita experiență similară în domeniu și punea la bătaie șase milioane de lei plus TVA (circa 1,6 milioane de euro). Licitația a fost anulată pe 12 iunie și reluată câteva zile mai târziu. Odată eliminată cerința unor lucrări similare, la licitație s-a înscris în cele din urmă un consorțiu de firme format din SC AB Tehnica SRL din Craiova și K-Box Construction SRL din București. Și această licitație a fost anulată pe 2 iulie, deoarece, așa cum se arată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), primăria a respins oferta celor două firme în momentul în care a constatat că nu atașaseră garanţia de participare, în cuantumul, forma şi având perioada de valabilitate solicitate în documentaţia de atribuire.
A treia licitație a fost cu noroc. Primăria a lansat o nouă invitație pe 3 iulie, iar datele tehnice și financiare ale proiectului arătau în felul următor: servicii de proiectare (proiect tehnic, caiete de sarcini, DTAC, detalii de execuţie); execuție lucrări de construcții clădiri cu regim de înălțime P + 4; utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj; execuție lucrări instalații pentru clădiri; execuție lucrări gradene; servicii de asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor; valoarea estimată a contractului este de 6.083.090 de lei (fără TVA), din care: proiect tehnic = 114.811 lei, asistență tehnică = 18.605 lei, execuție = 5.920.074 de lei, diverse și neprevăzute = 29.600 de lei (0,5% din investiția de bază și utilități).
La noul apel, primăria a primit tot o singură ofertă din partea acelorași firme, care, de această dată, și-au adus ajutoare un subcontractant și doi terți susținători. Astfel că de proiect se vor ocupa nu două firme, ci cinci: AB Tehnica și K-Box Construction SRL – în asociere, SC Ro Software House – subcontractant, SC Stelstar Prod Imp-Ex și SC Grupo Empresarial Magenta Spania – terți susținători. Contractul semnat pe 14 august și publicat în SEAP pe 1 septembrie prevede că societățile comerciale au la dispoziție șase luni să construiască stadionul din momentul atribuirii sau emiterii ordinelor de începere a lucrărilor. Suma finală a contractului pentru proiectare și execuție este de 6.082.978 de lei plus TVA, cu 112 lei mai mică decât valoarea estimată.
Hop și utilitățile
Primăria a realizat însă că stadionul are nevoie și de utilități, așa că a comandat un studiu de fezabilitate în urma căruia au rezultat următoarele date tehnice: valoarea investiției este de 2,7 milioane de lei (617.000 de euro), iar termenul de execuție este de patru luni. „În Craiova se desfășoară în prezent lucrările de construire a obiectivului «Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 de locuri». Acest obiectiv nu are incluse și lucrările aferente racordărilor/branșamentelor/pozării rețelelor de utilități (alimentare cu energie electrică, alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială, termoficare). Pentru ca acest obiectiv să devină funcțional este imperios necesar a se realiza un Studiu de Fezabilitate, precum și continuarea cu lucrările de execuție pentru realizarea racordărilor/branșamentelor(…)“, se arată în Studiul de Fezabilitate care va fi supus astăzi votului consilierilor locali în cadrul unei ședințe ordinare. Presupunând că proiectul va fi aprobat, primăria trebuie să organizeze o nouă licitație pentru desemnarea firmei care să execute aceste lucrări, ceea ce înseamnă alt timp pierdut. În concluzie, primăria a atribuit primul contract, de proiectare și execuție a stadionului, la jumătatea lunii august. Valoarea lui este de 6.082.978 de lei plus TVA. Cu toate acestea, lucrările nu au început nici acum. A doua componentă a proiectului este introducerea utilităților. Valoarea lor estimată: 2,7 milioane de lei. Pentru acestea, primăria încă nu a organizat o licitație publică, dar supune astăzi votului consilierilor locali aprobarea studiului de fezabilitate pe baza căruia va fi întocmită documentația pentru demararea licitației. În total, stadionul ar costa peste zece milioane de lei, adică 2,3 milioane de euro. Când va începe construirea efectivă? Când vrea primăria.
Cine sunt firmele care construiesc stadionul
SC AB Tehnica SRL este o societate comercială specializată, așa cum arată site-ul Ministerului Finanțelor, în lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide. Cifra de afaceri din ultimii ani a oscilat. În 2013, a avut o cifră netă de afaceri de 5,9 milioane de lei (1,3 milioane de euro), mai puțin decât valoarea contractului proaspăt semnat. În 2012, cifra de afaceri a firmei a fost mai mică – 762.000 de euro, iar în 2011 s-a învârtit în jurul sumei de un milion de euro, pentru ca în 2010 să fie de 350.000 de euro. Profitul net, în schimb, a fost în continuă scădere: 34% – 2010, 7,17% – 2011, 6,09% – 2012, 2,74% – 2013. Partenerul de asociere, K-Box Construction Design, este o firmă de arhitectură din București, înființată în 2011, dar a început să funcționeze efectiv din 2012, când a avut o cifră de afaceri de 140.000 de euro. În 2013, afacerile au crescut și au ajuns la circa 235.000 de euro. Firma declarată subcontractor, SC Ro Software House, este din Craiova, se ocupă de siguranță, logistică, supraveghere prin GPS, dezvoltare de software, comunicații fără fir și a avut în 2013 o cifră de afaceri de 12,4 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro), cu un profit net de două milioane de lei.
Societatea care pare să ducă greul finanțării și care figurează ca terț susținător financiar, SC Stelstar Prod Imp-Ex SRL, este din Craiova și are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al materialului lemnos, de construcție și a echipamentelor sanitare. Stel Prod are aceeași adresă cu a firmei Ab Tehnica, iar în 2013 a realizat o cifră de afaceri de 4,8 milioane de euro și o rată a profitului de circa 2%, ambele apropiate de cele din anii trecuți. Societatea considerată terț tehnic susținător, Grupo Empresarial Magenta SA, filiala din România a firmei din Spania, nu are rezultate financiare strălucite. Axată pe dezvoltarea (promovarea) imobiliară, societatea a avut în 2013 o cifră netă de afaceri de 9,2 milioane de lei, în 2012 – 1,3 milioane de lei, iar în 2011 – zero lei. În cei patru ani de când funcționează în România, firma nu a declarat niciodată profit.