Doi tineri, unul din Craiova și altul din comuna doljeană Leu, trimiși în judecată într-un dosar de trafic de heroină, au fost găsiți vinovați și condamnați pentru infracțiuni diferite – unul pentru trafic de droguri de mare risc, iar altul pentru… trafic de droguri de risc.
Pe 22 septembrie, anul trecut, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Mehedinți au dispus începerea urmării penale față de Daniel Ion Neacșu, de 23 de ani, din comuna doljeană Leu, Alexandru Logofătu, de 20 de ani, și Marinel Mandă, de 23 de ani, ambii din Craiova, acuzați de comiterea infracțiunii de deținere și vânzare de droguri de mare risc.
Cei trei tineri au fost reținuți în aceeași zi, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant organizate de procurori și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate din Mehedinți și Craiova, sprijiniți de ofițerii SRI. Suspecții erau supravegheați de mai mult timp de anchetatori, iar pe 21 septembrie, un polițist sub acoperire a reușit să cumpere de la aceștia o doză de trei grame de heroină, apoi a negociat vânzarea unei cantități mult mai mari de droguri. Tranzacția a fost făcută în seara zilei de 22 septembrie, în parcarea unui hipermarket din Craiova, ocazie cu care suspecții au și fost prinși în flagrant. „Față de cei trei inculpați există suspiciunea rezonabilă că, pe 22 septembrie, au pus în vânzare 901 grame de heroină contra sumei de 40.000 de lei, după ce cu o zi înainte vânduseră acelorași cumpărători o doză de trei grame de heroină“, au precizat anchetatorii. În urma anchetei s-a stabilit că drogurile au fost aduse din străinătate de suspecți și urma să ajungă pe piața stupefiantelor din Oltenia. După acțiunea de prindere în flagrant, oamenii legii au descins la locuințele suspecților, iar acasă la Alexandru Logofătu au mai găsit și ridicat încă 60 de grame de heroină.
Heroina le dă bătăi de cap judecătorilor din Severin
Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată pe 17 octombrie 2014, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinți. La sfârșitul lunii noiembrie, Logofătu și-a recunoscut faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai mică și a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru punerea în vânzare de droguri de mare risc, în formă continuată.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpat, iar miercuri, pe 25 februarie, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. Din pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare se scade perioada cât Logofătu a fost arestat preventiv, de pe 23 septembrie 2014 și până miercuri, când a fost condamnat definitiv.
Marinel Mandă și Daniel Ion Neacșu au fost judecați în continuare într-un dosar separat, iar vineri, pe 27 februarie, judecătorii de la Tribunalul Mehedinți s-au pronunțat și în cazul lor. Instanța a reținut însă în sarcina lor comiterea infracțiunii de… trafic de droguri de risc, deși este vorba de aceleași droguri, aproximativ 900 de grame de heroină.
Astfel, instanța a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de Neacșu și Mandă din infracțiunea de deținere de droguri de mare risc (art. 2, alin. 2 din Legea 143/2000) în infracțiunea de deținere de droguri de risc (art. 2, alin.1 din Legea 143/2000).
Potrivit legii, prima infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani, iar a doua cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.
În final, Neacșu a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar Moandă a fost achitat pentru deținere de droguri de risc.
Aceeași Lege nr. 143/2000 privind combaterea traficului de droguri, a inclus heroina în categoria drogurilor de mare risc, alături de alte substanțe, cum ar fi cocaina, codeina, metamfetamina ori amfetamina.
Apelul
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Craiova au precizat pentru GdS că nu înțeleg de ce Tribunalul Mehedinți a dispus schimbarea încadrării juridice în cazul celor doi inculpați, și că hotărârea instanței a și fost atacată cu apel.
Apelul urmează să se judece la Curtea de Apel Craiova.