Invitaţii de nota 10, olimpicii Olteniei, înmânarea Trofeelor Gaudeamus editurilor, acordarea titlului de „Cea mai râvnită carte“, precum şi a premiilor pentru cititori au fost cele mai importante evenimente din ultimele două zile ale Târgului de carte Gaudeamus.
Elevii olteni care se numără printre olimpicii României au fost sâmbătă, 28 februarie, invitații de nota 10 de la Târgul Gaudeamus. Izabela Tiberiade, elevă a Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, care a obținut premiul I la olimpiada internațională de limba romani, s-a aflat, alături de alți colegi olimpici, în regatul cărților găzduit de foaierul Teatrului Naţional din Craiova. În afara rezultatelor obţinute la nivel internaţional, Izabela Tiberiade se poate lăuda, de asemenea, şi cu două volume de versuri purtând semnătura sa, „Începutul frumuseţii“ şi „Magia albastră“.
Dan Mircea Mirea, elev în clasa a XII-a la Colegiul National „Frații Buzești“, premiat cu medalia de aur la olimpiada internațională de lingvistică și cu medalia de bronz la olimpiada internațională de biologie a fost alt invitat de nota 10. Palmaresul său internaţional a început, după cum el însuşi mărturisea, în 2012. „Am început atunci cu olimpiada internaţională de știinţe pentru juniori. Am continuat cu alte olimpiade internaţionale: cea de știinţe ale Uniunii Europene, la care am obţinut aur, olimpiada de știinţe ale pământului, unde am obţinut argint“, urmate de cele mai recente reuşite ale sale, bronz şi aur la olimpiada internațională de biologie şi respectiv la olimpiada internațională de lingvistică.
Cei care au vizitat sâmbătă după-amiază târgul de carte l-au putut cunoaște și pe Dumitru Călugaru, de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. El a obținut anul trecut medalia de argint la olimpiada internațională de chimie şi medalia de aur la olimpiada internațională de chimie „Dimitri Mendeleev“. Performanţa se traduce pentru olimpicul Dumitru Călugăru prin „pregătire atât la nivel individual, cât şi cu profesorii de la şcoală, dar şi în mod centralizat cu cei de la Bucureşti, în cadrul şedinţelor organizate la Facultatea de Chimie. Performanţa înseamnă până la urmă rezultatul acestei munci, o împlinire a pasiunii mele pentru chimie“, a precizat olimpicul ce va urma studiul chimiei la Cambridge.
A lipsit motivat de la întâlnire Ioan Laurenţiu Ploscaru, de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari“ din Râmnicu Vâlcea, pentru că a trebuit să fie prezent la olimpiadă. În cursul anului trecut, el a reușit să obțină aur la olimpiada balcanică de matematică seniori și argint la olimpiada internațională de matematică.
Premii pentru edituri şi cititori
Cea de-a IV-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus s-a încheiat duminică, 1 martie, cu decernarea premiilor.
Trofeele Gaudeamus acordate editurilor prin votul publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul târgului au revenit Editurii Niculescu (locul III), Editurii Curtea Veche (locul II) şi Humanitas (locul I).
Editura Universitaria din Craiova a primit o diplomă pentru stimularea interesului pentru lectură în rândul studenţilor.
Titlul de „Cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus“ a fost în acest an acordat prin votul publicului, volumului „O scurtă istorie ilustrată a Românilor“, de Neagu Djuvara, publicat la Editura Humanitas.
Premiul Educaţia a fost acordat Academiei de Studii Economice.
În cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă“, Rotary Club Craiova a avut amplasat, la această ediţie a târgului, un punct special de colectare de carte în exclusivitate pentru copii. Au fost strânse în cadrul lui aproximativ 1.000 de volume, care vor merge, după cum a precizat prof. univ. dr. Cristi Spulbăr, reprezentatul Clubului Rotary Craiova, la căminele de copii din Craiova, dar şi la elevii de învăţământ primar şi gimnazial din comunele şi satele limitrofe Băniei, unde cartea ajunge cu dificultate.
Şi împătimiţii de lectură care au trecut pragul Târgului au fost răsplătiţi cu premii. Premiul Miss Lectura a fost acordat tinerei cititoare de la Gaudeamus, Andra Stoiedin, iar în urma tombolei, Trofeul Gaudeamus oferit de Uniunea Scriitorilor Filiala Dolj, constând într-un minisistem audio, a mers la Mihaela Păişanu. Clubul Rotary, care în mod tradiţional este alături de organizatorii Târgului de carte Gaudeamus, a înmânat două tablete altor vizitatori, Paula Eliza Axente Duligean şi Gheorghe Cazacu.