Craiova se vrea oraș european, dar multe dintre străzile urbei arată ca în Evul Mediu. De cum intri în cartierele mărginașe ale orașului, te afunzi în bălți, hârtoape și nămol. Deși suntem în secolul XXI, multe dintre străzi sunt încă de pământ, iar apa din curți se scurge pe lângă trotuare, deoarece canalizarea este doar o noțiune abstractă. Chiar și unele dintre străzile intens circulate ale orașului sunt pline de gropi.
Craiovenii se plâng că primăria înfrumuseţează doar centrul orașului, iar ei merg zilnic prin apă și nămol, își rup autoturismele în craterele din asfaltul măcinat. Deși asfaltarea le-a fost promisă de mai mulți primari, străzile pe care locuiesc au rămas tot cum erau și se transformă în fiecare primăvară și la fiecare ploaie în mlaștini, noroiul amenință să înghită tot, iar gropile se cască în mijlocul drumului.
Strada Brestei este de ani buni ca un ghimpe în coasta administrației locale. Oamenii se plâng, timpul trece, craterele din asfaltul vechi se adâncesc, autoturismele se distrug în capcanele gropilor pe care nu au cum să le ocolească. Șoferii au ajuns să circule pe alocuri pe un singur sens sau pe zona destinată trotuarului, fiindcă strada este impracticabilă. La fel de pline de gropi, bălți și nămol sunt și aleile adiacente. „Eu locuiesc pe Aleea VI Brestei. Sunt bălți, este nămol. Ea figurează la primărie ca asfaltată, dar este de pământ. Am scos bani din buzunar și am pietruit-o noi, locuitorii. Piatra se duce și rămân gropile. A venit primarul, ne-a promis că ne face strada și am rămas așa…“, spune Ioana Prioteasa. De ani buni, craiovenii care locuiesc în această parte a orașului așteaptă și altceva decât promisiuni deșarte.
„Uitați-vă cum este strada! Ne-au promis de la primărie că vin și asfaltează, dar acum or mai avea bani, n-or mai avea? Ei știu pe ce îi dau. Noi stăm cu strada așa de ani buni și suferim“, se plânge Ion Flița, localnic pe strada Brestei.
Nici mașina de gunoi nu intră pe stradă, din cauza nămolului
În cartierul Catargiu, după topirea zăpezii, gropile noi sau cele vechi, adâncite de la an la an, „se lăfăie“ în toată splendoarea lor. Strada Poienii s-a transformat din cauza gropilor într-o mlaștină. Nu a fost niciodată asfaltată, este groapă lângă groapă, iar acum, după topirea zăpezii, pământul s-a înmuiat și strada s-a transformat într-o mlaștină. „Suntem pe strada Poienii. Nu a fost niciodată asfaltată, este o mizerie. La fel este și aleea Poienii. Primăria ne-a lăsat așa, deși primărița a venit și a promis. Ăstea sunt condițiile, asta este strada, asta e România. Nu se poate așa ceva, nici la țară nu este așa!“, afirmă Gogu Belegante, făcând haz de necaz, în timp ce înaintează prin mocirlă. Oamenii ies la porți să-și strige nemulțumirea. „Eu locuiesc pe această stradă din ‘70. Nu a fost asfaltată, nu a fost pietruită. Mașina de gunoi nu intră pe strada asta din cauza gropilor și mocirlei. Nu avem apă potabilă, dar avem gropi, nămol și bălți“, afirmă Constantin Zdrancotă.
„Îmi doresc ca toate străzile din Craiova să fie asfaltate și curate“
Alt cartier, alte străzi. Străzile din cartierul Romanești sunt altă pată neagră pe harta orașului Craiova. Oriunde te-ai duce în acest cartier, dai de gropi și mocirlă. Lucrările pentru introducerea canalizării i-au afundat și mai mult pe localnici în nămoale, spun aceștia. Gropile sunt un coșmar pentru craiovenii din această parte a orașului. Oamenii au ajuns să-și dorească un minim de confort în ceea ce privește infrastructura: străzi asfaltate și curate. „Pe Aleea Dunării, dar și pe strada principală, la fiecare ploaie și după topirea zăpezii, pur și simplu te scufunzi în nămol. Pe de altă parte, în cartierul Romanești, mai toate străzile sunt neasfaltate, excepție făcând strada principală. În fiecare zi mă murdăresc pe încălțăminte când plec la facultate, deoarece nu am pe unde trece. Așa pățesc și vecinii mei. Pe lângă faptul că avem străzi pline de nămoale și bălți, străzile asfaltate sunt pline de gropi. Îmi doresc ca toate străzile din Craiova să fie asfaltate și curate“, și-a exprimat nemulțumirea Maria Dămureanu.
Pe strada Sebeș, lucrările de introducere a conductelor pentru apă și canalizare au lăsat urme adânci, cratere căscate din loc în loc. Pământul și piatra de râu au fost aruncate de-a valma la finalizarea lucrărilor. Apa și zăpada s-a infiltrat și pământul s-a prăbușit pe alocuri, ducând la apariția unor gropi pline cu apă. „Strada a fost pietruită, dar au lucrat la canalizare și au rămas doar gropi și bălți. N-au astupat. Au pus pământul așa“, spune Constantin Ivanovici, localnic.