2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljInternetu’ de la SECU

Internetu’ de la SECU

2K Telecom, firma controlată de fratele deputatului Sebastian Ghiță, cooptată misterios într-un proiect cu fonduri UE de 33,8 milioane de euro destinat introducerii internetului în 2.400 de școli, a fost călcată săptămâna trecută de procurorii DNA. Printre beneficiarii programului „Internet în școala ta“ se numără și 121 de școli din Dolj. ISJ Dolj susține că programul este finalizat și toate documentele de recepție au fost semnate. La Grecești și Secu, internetul s-a lăsat așteptat jumătate de an, iar echipele s-au prezentat miraculos să finalizeze lucrarea după ce presa s-a interesat de caz. Conexiunile trebuia făcute de 2K Telecom, care preia sesizările făcute pe relația Omnilogic SRL – Telekom SA.

În data de 5 decembrie 2013, Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a anunțat atribuirea contractului privind furnizarea unor echipamente de infrastructură și servicii TIC pentru implementarea proiectului „Internet în școala ta“. Câștigătoare a fost desemnată firma Omnilogic SRL Otopeni, cu asociat Avitech Co și subcontractor Romtelecom SA, care a oferit suma de 33,8 milioane euro inclusiv TVA. Contracandidata câștigătoarei a fost Asesoft International SA (societate controlată de către deputatul Sebastian Ghiță) cu subcontractor Orange România SRL. Contractul avea o perioadă de implementare de șase luni și una de mentenanță de 5 luni și prevedea conectarea a 2.446 de școli la internet, din care 420 în Oltenia. În județul Dolj, 121 de școli urma să beneficieze de internet.

2K Telecom, firma-surpriză din proiect

Pe 23 februarie 2015, presa a anunțat că procurorii DNA fac percheziții la sediile firmelor Avitech Co și 2K Telecom SRL Voluntari – la care acționar (67,12%) este Alexandru Ghiță, fratele deputatului Sebastian Ghiță. Potrivit sursei citate, perchezițiile au fost făcute într-un dosar de fraudare a fondurilor europene, legat de proiectul „Internet în școala ta“, gestionat de MECS și finanțat integral din fonduri UE.
Directorul general al Omnilogic SRL, Gabriel Marin, a declarat presei că firma sa nu a avut nici o legătură cu 2K Telecom. „Contractul a fost câștigat de Omnilogic la finele lunii noiembrie 2013, în consorțiu cu Avitech Co și Romtelecom SA. Avitech Co a furnizat o serie de produse IT, iar Romtelecom a conectat școlile la internet. În acest contract, Omnilogic SRL nu a avut nici o relație comercială cu 2K Telecom, nu a fost subcontractorul nostru. Nu știu dacă Avitech sau Romtelecom au avut relații contractuale cu 2K Telecom“, a declarat acesta, citat de Mediafax.
Deși a trecut o săptămână de la percheziții, nu avem nici o reacție din partea Avitech Co sau Telekom (Romtelecom SA). Rise Project a relatat însă (24 februarie 2015) că Avitech Co pare să aibă legături cu deputatul Sebastian Ghiță. Acționarii Avitech sunt firme înregistrate în Cipru. Rise relatează că fostul director tehnic al companiei, Ciprian Constantin Ghioc, fusese angajat al Asesoft International în perioada 2003-2008, iar soția sa (Mirela) ar fi directoare economică la 2K Telecom, dar și beneficiara unui împrumut personal de 30.000 de lei acordat de Sebastian Ghiță.
Ulterior, Constantin Ghioc a devenit șef al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), în timpul mandatului Elenei Udrea, iar în această perioadă instituția a acordat un contract IT de 20 de milioane de euro către Asesoft International și Teamnet, firme controlate de Sebastian Ghiță. În prezent, Ghioc este director general al Autorității de Management (AM) pentru POS Mediu, care a încheiat alt contract IT cu o firmă „de pe platforma Ghiță“, SC Insoft.

Probleme la Grecești și Secu

Potrivit caietului de sarcini, proiectul „Internet în școala ta“ presupune crearea de noduri locale de conectare (NLC), noduri regionale de conectare (NRC) și asigurarea suportului tehnic pentru toate școlile implicate în proiect. De asemenea, proiectul presupune un call center la nivel național. Numele firmei 2K Telecom apare și în raportul pe 2013 al Curții de Conturi a României (CCR). Controlorii financiari au descoperit nereguli în realizarea sistemului call center. Aceștia susțin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcțional, deși contractul a fost încheiat în 16 octombrie 2009, cu o durată inițială de 26 de luni. Perioada a fost modificată prin 11 acte adiționale, până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare având ca efect „uzura morală a echipamentelor și a soluțiilor software alese, situație care generează cheltuieli suplimentare de upgradare“. În Dolj, proiectul a fost finalizat în toate cele 121 de școli, potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Trebuie spus că proiectul nu prevede dotarea cu computere, ci doar cu infrastructura de conectare la internet. Este greu de evaluat însă dacă sistemul funcționează la parametrii optimi. Reporterii GdS au verificat acest lucru în localitățile Grecești și Secu. La Școala cu clasele I-VIII din Grecești, laboratorul de informatică este dotat cu computere IBM cu unitate pentru dischetă și modele Myria, mai noi. Directorul instituției, Anca Lungan, ne-a declarat că a refuzat să semneze nota contabilă pentru lucrarea de conectare la internet. „Proiectul a început în urmă cu un an. La școala Grecești, s-a montat aparatura, dar nu s-a realizat conexiunea la internet. În septembrie-octombrie 2014, au plecat angajații Omnilogic SRL de la noi din școală. De vreo trei ori am sunat la firmă, am vorbit, mi s-a spus că au notat sesizarea și vor veni să facă conexiunile. Eu nu am semnat nota contabilă, deoarece nu este finalizată lucrarea. Din punctul meu de vedere, nu pot s-o consider finalizată atâta timp cât nu este conexiune la internet“, ne-a declarat directorul, la sfârșitul săptămânii trecute. Aceeași situație se înregistra și la școala cu clasele I-VIII din localitatea Secu. Echipamentele au fost instalate, dar nu exista conexiune la internet.

Pentru cine lucrează 2K Telecom?

Timp de aproape o jumătate de an, problema nu s-a rezolvat. După ce jurnaliștii au început să se intereseze la ISJ Dolj, echipa de intervenție s-a prezentat în mod miraculos. „Au venit și au făcut conexiunea, dar internet tot nu avem. Trebuie să vină marți (azi – n.r.) o echipă de la Telecom să ne configureze routerul“, ne-a explicat directorul Anca Lungan o zi mai târziu. La solicitarea telefonică din partea jurnaliștilor GdS, reprezentanții Omnilogic SRL au furnizat un număr de call center (0800880800) național, de la care am aflat că se poate trimite o echipă în teren, la solicitarea beneficiarului. De la Omnilogic am fost direcționați către un reprezentant al Telekom, care nu ne-a putut confirma trimiterea echipelor în teren, la Grecești și Secu. „La aceste locații, ar trebui să ajungă suport tehnic din partea 2K Telecom. Noi la aceste locații trimitem doar să ridice echipamente și să verifice cablarea. Noi trimitem sesizări către ei, ca să trimită echipe pe teren. Sunt niște «tichete» deschise manual pentru zona asta, tocmai din cauză că asistența tehnică este la 2K Telecom, nu la noi. Sesizările se pot face prin noi, care le direcționăm către 2K“, ne-a spus cel care s-a recomandat Andrei Drăghicean. La 2K Telecom, jurnaliștii nu au putut contacta persoane din conducerea firmei. Li s-a sugerat să facă o sesizare pe e-mail. Și la Secu problema s-a rezolvat ca prin farmec. „Era de tras un fir și de instalat o priză. În toamnă, eu am terminat de montat echipamentele, nota contabilă am transmis-o prin noiembrie. Am sunat la un număr de telefon gratuit, 0800880800. Când i-am sunat, mi s-a spus că nu e mare lucru, dar că o să trimită totuși o firmă, că mai au de făcut o legătură. I-am întrebat de ce până acum nu au făcut acea legătură și au spus că o să vină“, ne-a precizat directorul școlii din Secu, Lavinica Obacu.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Georgică Bercea, susține că instituția nu s-a implicat în acest proiect, ci a fost o relație între școli și firme. ISJ ar fi intermediat doar transmiterea documentelor. „Fișele acelea au fost înaintate de la minister, prin intermediul ISJ, către toate unitățile școlare. Ulterior, după ce unitățile școlare și-au făcut recepția, le-au trimis către ISJ, iar noi le-am înaintat către București. În afară de școala de la Grecești, la toate școlile din program fișele au fost semnate și trimise la București“, ne-a precizat Bercea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS