Sistemul de plată on-line a taxelor și impozitelor locale din Craiova este în continuare nefuncțional, deși reprezentanții primăriei susțineau pe 26 februarie că vor rezolva această problemă. GdS a primit acum câteva zile o sesizare din partea unui cititor care se plângea de faptul că primăria a blocat contul de pe site-ul guvernamental www.ghiseul.ro, locul unde craiovenii își puteau achita dările pe internet. Mergând pe firul evenimentelor, GdS a descoperit că plata on-line nu funcționează din cauza unui scandal izbucnit între Primăria Craiova și Banca Transilvania, cea care administrează contul de plăți. Problemele au apărut după ce o persoană fizică a blocat toate conturile primăriei prin executor judecătoresc, pe baza unei sentințe care obliga municipalitatea să-i achite aproximativ 50.000 de lei.
GdS scria pe 27 februarie că întreg sistemul de plată on-line a taxelor și impozitelor locale din Craiova a fost blocat la solicitarea primăriei din cauza unor discuții contradictorii pe care le-a avut cu Banca Transilvania, câștigătoarea unui contract de la primărie prin care se obliga să administreze contul unde intrau banii plătiți de craioveni prin intermediul www.ghiseul.ro.
Problema a fost sesizată de un cititor GdS nemulțumit că nu poate beneficia de un sistem modern de plată și de faptul că este nevoit, astfel, să stea cu orele la coadă pentru a plăti cash la ghișeele Direcției de Taxe și Impozite Craiova.
„Primăria Craiova a blocat plățile on-line pentru taxele și impozitele pe care cetățenii Craiovei le au de plătit pentru anul 2015, din luna ianuarie. Suntem astfel frustrați că nu putem beneficia de o facilitate pe care celelalte capitale de județ din România și municipii le au. La ghișeele Serviciului Taxe și Impozite ale Primăriei Craiova sunt cozi imense (se așteaptă în medie cinci-șase ore), iar ANAF ne îndeamnă mereu să facem plăți on-line – ca o cerință a UE! (…) La întrebarea adresată la telefon Serviciului Taxe și Impozite ale Primăriei Craiova (0251.411.111) am primit răspunsul: «Asta este, veniți și plătiți la ghișeu taxele, dar cu bani cash, căci nu avem POS pentru plata cu card bancar!»“, a scris Alexandru Florescu pe adresa GdS.
Redactorii GdS au refăcut traseul pe care îl parcurge un potențial plătitor on-line de taxe și impozite locale din Craiova. Pe site-ul www.ghiseul.ro, care face parte din Sistemul Național Electronic de Plată On-line al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României din subordinea guvernului României, atunci când selectezi Primăria Craiova – taxe și impozite locale, pe ecranul calculatorului apare următorul mesaj: „Instituția (Primăria Craiova – n.r.) a blocat momentan plățile. Vă rugăm reveniți. Vă mulțumim pentru înțelegere. Raport 29409/20.02.2015 – Poprire cont“. GdS a sunat la telefonul de contact de pe site, iar o angajată a Direcției de Relații cu Publicul a explicat că primăria a solicitat blocarea plăților. „Atunci când o instituție decide să blocheze un cont, trebuie să spună motivul. În cazul Craiovei, nu este vorba despre o problemă tehnică, ci despre una juridică, din câte am înțeles. Au poprire pe cont“, a spus aceasta. Dacă la București se știa motivul blocării, la Craiova, o angajată a Direcției de Impozite și Taxe ne-a îndemnat să ne orientăm și să plătim cash sau prin transfer bancar. În cazul transferurilor bancare, banca percepe comision pe tranzacție, pe când plata prin www.ghiseul.ro este gratuită.
Primăria atacă Banca Transilvania
Reprezentanții municipalității au spus că problema a apărut din cauza băncii cu care lucrează, Banca Transilvania, care a aprobat nelegal, spun ei, plata unei sume de bani din acest cont către un executor judecătoresc. Executorul a fost angajat de o persoană fizică să instituie poprire pe toate conturile primăriei, inclusiv pe cel prin care se încasau taxele și impozitele locale on-line.
Potrivit acestora, o persoană fizică a câștigat în instanță un proces împotriva primăriei pentru că nu i-a retrocedat în natură o suprafață de teren. Instanța a decis ca primăria să-i plătească daune cominatorii pentru lipsa de folosință a terenului pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a sentinței. În total, daunele au ajuns la aproximativ 50.000 de lei. Persoana respectivă a angajat ca executor judecătoresc pe Mădălina Avram. Aceasta a trimis înștiințări de poprire la toate băncile unde știa că primăria are conturi deschise, inclusiv la cel din Trezorerie. O astfel de înștiințare a ajuns și la Banca Transilvania, cea care administra contul de plăți on-line al primăriei. Când a văzut poprirea, banca a indisponibilizat contul și a anunțat primăria. A urmat o discuție aprinsă cu reprezentanții municipalității, care i-au spus că nu poate să aprobe plata către executor, deoarece contul respectiv are un regim special și nu poate fi executat. Cu toate acestea, spun reprezentanții primăriei, Banca Transilvania a aprobat plata către executor a întregii sume care se afla în cont în acel moment, circa 20.000 de lei.
„Am convocat banca aici. Le-am făcut cunoscut faptul că au făcut o indisponibilizare nelegală, pentru că nu au posibilitate să facă acest lucru. Cei de la bancă ne-au încălcat clauza contractuală pe care o aveam cu ei, și legea. Banca nu ar fi trebuit să facă indisponibilizarea acestei sume. I-am chemat, am avut o discuție foarte aprinsă cu ei, mergând până acolo că le-am spus că vom da curs rezilierii contractului pe care îl au cu noi. Indisponibilizarea este o măsură abuzivă. Ca și sancțiune, judecătorul ne-a obligat la plata unor daune cominatorii dacă în termen de 30 de zile nu ducem la îndeplinire hotărârea de punere în posesie. Ca să beneficieze de ele, creditorul trebuie să le transforme în daune compenstorii, ceea ce nu s-a întâmplat. Acel cont este cu destinație specială, nu poate fi executat. Asta nu a dorit să înțeleagă banca. Banca nu numai că a indisponibilizat, ci a și virat 20.000 de lei. Noi am făcut contestație la executare și am solicitat și obținut suspendarea executării azi (26 februarie – n.r.). Poprirea de pe cont se va ridica. Vom trimite băncii o copie pentru a o convinge“, declara pe 26 februarie directorul Direcției Juridice a primăriei, Ovidiu Mischianu. Ca să se asigure că banca nu va mai vira nelegal, după părerea lor, nici un leu în contul executorului judecătoresc, reprezentanții Direcției de Taxe și Impozite au solicitat www.ghiseul.ro să blocheze contul. Deși declaraseră că îl vor debloca, ieri, contul nu era funcțional.
Banca Transilvania: Banca nu aprobă sau respinge plata unor sume
Într-un răspuns trimis GdS, Banca Transilvania consideră că nu era treaba ei să aprecieze dacă acel cont avea un regim special. „În ceea ce privește procedurile execuționale în cadrul cărora băncile pot avea calitatea de terț poprit, acestea nu aprobă sau resping plata unor sume, ci doar execută obligațiile prevăzute de lege în sarcina terțului poprit. Băncile nu au competența de a decide dacă măsura dispusă de un executor judecătoresc este sau nu legală. Potrivit Codului de Procedură Civilă, împotriva executării silite și împotriva oricărui act de executare, orice persoană interesată sau vătămată prin executare poate să se adreseze instanței cu o contestație la executare“, se arată în răspunsul semnat de directorul adjunct de Comunicare&PR al Băncii Transilvania, Laura Petrehuș.
Executorul judecătoresc, la rândul lui, spune că doar anumite sume de bani nu pot fi poprite, nu și cele în cauză. „Executorul judecătoresc poate bloca sumele de bani care vin din salarii, pensii sau conturile bancare. Totodată, pot fi poprite și titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale. Poprirea înseamnă nu numai că toate sumele dintr-un cont bancar au fost blocate și că acestea au fost transferate în contul de consemnare al executorului judecătoresc. Există și venituri ce nu pot fi poprite, pentru nici un fel de datorii, și anume: alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii“, se arată într-un răspuns trimis GdS de executorul judecătoresc Mădălina Avram.
Cu ce articole se apără primăria
Primăria susține că mai multe articole de lege interziceau executarea silită a contului în care se plăteau taxele și impozitele locale. Ordonanța nr. 22/2002 prevede următoarele la articolul 1: „Creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice se achită din sumele aprobate cu această destinaţie prin bugetele acestora sau, după caz, de la titlurile de cheltuieli la care se încadrează obligaţia de plată respectivă. Creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate“. Articolul 2 spune următoarele: „Dacă executarea creanţei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de șase luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului“. Primăria spune că și articolul 139 din OG nr. 92/2003 (Codul de Procedură Fiscală) interzice executarea silită: „Executarea silită împotriva veniturilor bugetului general consolidat: Impozitele, taxele, contribuţiile şi orice alte venituri ale bugetului general consolidat nu pot fi urmărite de nici un creditor pentru nici o categorie de creanţe în cadrul procedurii de executare silită“. De asemenea, Codul de Procedură Civilă spune, la articolul 780, alineatul 5, litera a, că: „Nu sunt supuse executării silite prin poprire sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie“.