-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe închide robinetul, Termo debranșează restanţierii

Se închide robinetul, Termo debranșează restanţierii

Sute de craioveni au rămas, începând cu 27.02.2015, fără apă caldă și căldură. Mulți nu și-au mai plătit întreținerea de șase-șapte ani, dar au primit apă caldă și căldură. În plus, fac parte din asociații de proprietari în care domnește haosul. După lungi discuții și somații, furnizorul de căldură SC Termo Craiova SRL, care are datorii de 300 de milioane de lei și încă 100 de milioane penalități la CEO, le-a închis robinetul. Cei mai afectați sunt  proprietarii care și-au plătit la timp întreținerea la asociație, dar acum, din cauza vecinilor rău-platnici, stau în frig și fără apă caldă.

Peste 500 de apartamente din Craiova au rămas fără apă caldă și căldură. Sistările au început de la finalul săptămânii trecute și au continuat și la acest început de săptămână. Inițial, furnizorul SC Termo Craiova SRL a închis robinetul de apă caldă pentru două asociații de proprietari, 14 Romanescu din cartierul 1 Mai și 24 Craiovița Nouă. Sunt asociații cu mari datorii, dar și cu mari probleme. Asociația din 1 Mai are către furnizorul de căldură o datorie de 6.320.199 de lei, iar cea din Craiovița Nouă o datorie de 2.579.420 de lei, din care au plătit, de la începutul anului 2014 și până în prezent, 28.800 și respectiv 4.000 de lei. Reprezentanții proprietarilor au fost chemați la discuții, au fost somați de furnizorul de căldură, dar fără nici un rezultat. Ca ultimă soluție, Termo a oprit apa caldă în 35 de blocuri din Asociația 14 Romanescu, asta însemnând 278 de apartamente, și la opt blocuri, cu 92 de apartamente, din Asociația  24 Craiovița Nouă.
Ieri, am mers la Asociația 14 Romanescu pentru a sta de vorbă cu proprietarii care se găsesc într-o situație neplăcută. Am găsit acolo echipele furnizorului de căldură însoțite de polițiști locali, încercând să intre în subsolurile blocurilor pentru a face debranșarea. Cu toate că ar fi fost normal ca și reprezentanții asociației să fie prezenți, președintele și administratorul s-au făcut nevăzuți. Doar casiera adunase în jurul ei câțiva așa-ziși șefi de scară, ca să pună la cale ad-hoc un plan de strângere a banilor. „Nu știu, veniți mai târziu să vorbiți cu președintele și cu administratorul“, a spus casiera. Puțini au fost proprietarii care au declarat că sunt nemulțumiți pentru că, deși plătesc întreținerea lună de lună, acum au de suferit din cauza rău-platnicilor. Restul, restanțierii, au tăcut mâlc ori s-au ascuns în spatele ușilor închise. „Eu am plătit întreținerea. Nu am luat medicamente ca să plătesc întreținerea! Stau bolnavă, cu plata la zi și fără apă caldă. Ne-au spus să ne punem centrală. Nu mai știm cum să facem.  Sunt bătrână, bolnavă și vai de capul meu. Eu abia mă țin pe picioare, dar să mai car oala cu apă! Nu știu unde duc cei de la asociație banii“, a spus o proprietară din blocul S 34, din cartierul 1 Mai, bloc ce aparține de Asociația 14.

Nu au dat cheia de la subsol

În unele blocuri din Asociația 14 Romanescu, angajații Termo nu au putut intra ca să sisteze furnizarea apei calde. Au fost luați la înjurături sau proprietarii au refuzat să le deschidă subsolul blocului, pentru a avea acces la conducte. Așa s-a întâmplat în blocurile S64 și S37. „M-au întrebat de cheia de la subsol. Știu că este la un vecin. Avem acum apă caldă. Am citit și eu pe ușă că sunt datorii, că ne opresc apa caldă și căldura, dar dacă oamenii n-au bani ce să facem?! Nici eu nu am salariu, nu am pensie. E greu“, a spus Rodica Stoica, proprietar în blocul S 64 din cartierul 1 Mai.
Prezent în cadrul emisiunii „Subiectul zilei“ de la alege tv, Sorin Iordache, contabilul-șef al SC Termo Craiova SRL, a explicat: „ Am înțeles că au fost probleme la Asociația 14 Romanescu. Echipele noastre au fost bruscate și nu li s-a permis accesul în subsolul unor blocuri. Este proprietate privată, într-adevăr, și fără acordul lor nu putem intra. Avem însă varianta de a săpă la limita blocului și să întrerupem de acolo conducta de apă caldă“, a precizat Sorin Iordache.

Nu plătește lumea

Altă asociație cu probleme și cu mari restanțe care a rămas fără apă caldă este Asociația 24 Craiovița Nouă. Acolo, 92 de apartamente au rămas fără apă caldă. Sunt proprietari care nu au plătit întreținerea de șase-șapte ani și, cu toate acestea, au primit gratis căldură. Cei mai afectați sunt proprietarii care își rup de la gură și își plătesc întreținerea. „Eu sunt cu întreținerea la zi, am 80 de ani, sunt operată și nu pot să car apă cu oala la baie. Cine are datorii să le plătească! Eu sunt la zi și cu toate astea nu am apă caldă. Noi care am plătit suferim. Nu poți să stai fără apă caldă. Nu poți să te duci să bați la ușa celor care nu plătesc. Avem copil care merge la școală, trebuie să fie curat“, s-a plâns Elena Popescu, proprietar în blocul 66 F din Craiovița Nouă.
Aici lucrurile sunt mult mai grave: deși unii dintre proprietari sunt cu plata la zi, banii nu ajung la furnizor. Asociația nu are președinte și administrator, dar are două sedii. Există doar o persoană care merge din apartament în apartament și încasează atât cât vrea să dea locatarul. Oamenii cred că sunt cu întreținerea la zi, dar sumele de bani nu ajung niciodată să stingă datoriile la furnizori. „După data de 27 februarie nu mai avem apă caldă pentru că nu s-a plătit la zi. Eu plătesc la doamna Tamara, ea spune că ce strânge îi duce acolo, dar eu știu ce face cu ei…“, a declarat Ion Prună, locatar în Asociația 24 Craiovița.
De la o fereastă, o locatară și-a strigat nemulțumirea: „Nu plătește lumea întreținerea. Nu avem apă caldă. Casiera abia ne plătește gazele. Am plătit eu, vecina de la apartamentul 8, de la 6 și cei de la 15. Oamenii vor să beneficieze, dar nu vor să plătească. Sunt proprietari care nu plătesc de șapte-opt ani. Și-au pus centrale, le-a dat acceptul să pună centrală și datoriile au rămas acolo. Cine să le mai plătească?! Suferim noi acum, sunt oameni bolnavi, sunt familii cu copii mici. De ce nu plătește lumea întreținerea?!“.
Cum era de așteptat, la nici unul din cele două sedii ale asociației nu era nici un reprezentant al proprietarilor.

Urmează alte asociații

Tot ieri, SC Termo Craiova a sistat furnizarea apei calde și căldurii în patru asociații. De la Asociația 1 Cerna, blocul C9, care are o datorie de 35.909 lei, a rămas fără căldură și apă caldă. În Asociația 2 Spania, blocul P4, cu o datorie de 41.496 de lei, a rămas la rândul lui fără căldură și apă caldă. Totodată, a fost sistată furnizarea agentului termic și apei calde în blocul O9 din Asociația 5 Lăpuș, care are o datorie de 43.700 de lei. Aceeași soartă au avut-o și locatarii din Căminul 1 Dâmbovița, care au datorii de 619.080 de lei.
Reprezentanții SC Termo spun că, la rândul lor, și ei au fost avertizați de Complexul Energetic Oltenia, care le-a înjumătățit cantitatea de agent termic furnizată. „Noi am invitat reprezentanții asociațiilor la discuții, i-am somat în mai multe rânduri, dar nu am ajuns la nici un rezultat. Prin urmare, am luat măsura sistării căldurii și apei calde. Analizăm situația și probabil vor urma alte debranșări. Și nouă ni s-a luat 50% din cantitatea de agent termic furnizată de Complex. Oamenii trebuie să înțeleagă și să-și plătească datoriile. Avem datorii către complex în valoare de 300 de milioane de lei și încă 100 de milioane penalități“, a explicat Sorin Iordache, contabil-șef al Termo Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS