Localnicii fac slalom prin mocirlă, iar ca să traverseze drumul trebuie să aibă încălțăminte de cauciuc. Copiii sunt purtați în brațe de părinți până la strada principală, atunci când merg la școală, iar cei mai mari își aduc în plasă pantofii și se schimbă la capătul străzii. Mașinile se afundă până la podea în nămol. Este inuman, este un dezastru, spun locuitorii de pe strada Grădinari din cartierul Marin Sorescu (Șimnicu de Jos). Ce-i drept, este un cartier periferic al Craiovei, dar cele mai multe dintre străzile de aici arată precum ulițele înfundate ale unui sat uitat de Dumnezeu.
Chinul localnicilor de pe strada Grădinari a început după finalizarea lucrărilor de canalizare, în toamna anului 2014, când toată strada a fost răscolită și așa a rămas. Acum pământul s-a înmuiat în urma ploilor și strada este tot o mocirlă de la un capăt la altul. Oamenii trebuie să treacă prin bălți când pleacă la muncă sau cu copiii la școală. Nici nu ies din curte fără cizme de cauciuc și cu încălțăminte de schimb în plasă. La capătul străzii, își schimbă încălțămintea și își lasă cizmele din cauciuc pe la vecini. Alții au ajuns să își pună peste încălțăminte pungi de plastic. Abia se strecoară pe lângă garduri. „Este o situație dezastruoasă. S-a introdus canalizarea acum un an și strada a rămas cu bălți, nămoale. Nimeni nu ia nici o măsură. Mergem cu cizme de cauciuc, cu încălțăminte de schimb până la strada principală. Ca să traversezi strada trebuie să încalți cizmele. Să vedeți cum se duc copiii la grădiniță și la școală, în cizme de cauciuc. Am făcut nenumărate sesizări la primărie și nimeni nu ne ia în seamă. Fata mea merge la facultate și la capătul străzii își schimbă încălțămintea“, a spus Mirela Griscenco.
Nu este locuitor de pe strada Grădinari care să nu se plângă de starea în care se găsește aceasta. Au ajuns să se întrebe dacă nu cumva autoritățile au uitat cu desăvârșire de acest cartier aflat la marginea orașului. „Eu am doi copii și îi duc la școală încălțați cu cizme de cauciuc. Am vorbit la primărie și ne-au spus că nu suntem sinistrați, că în Craiova sunt străzi și mai rele. Gunoiul se ridică cu trei mașini, pentru că pe strada Cocorului s-a răsturnat una. Dacă se întâmplă ceva cu una dintre mașini, este remorcată de alta. Ultima dată au venit și au scos mașina de gunoi cu macaraua. Noi suntem orășeni doar cu numele că în rest… Strada nu a fost așa, ne spun de la primărie că sunt vinovați cei care au lucrat la canalizare. Cu mașinile noastre abia circulăm prin hârtoape. Canalizarea a fost prost făcută, nu funcționează și avem vecini care dau drumul la haznale pe stradă“, a povestit Mihaela Negoiță.
Pe strada Grădinari se merge doar cu cizme de cauciuc
Oamenii au ajuns să facă haz de necaz. „Să ne scoată și pe noi din mocirla asta. O să ajungem să creștem pește în bălțile de pe stradă sau să facem orezărie“, a spus ironic Florea Dincă.
Deși pe stradă mocirla este până la glezne, localnicii susțin că altădată a fost și mai rău. În urmă cu câteva săptămâni, strada era într-o stare de nedescris. „Acum e bine, dar în urmă cu o lună era groaznic. Lumea înoată prin nămol. Copiii își pun peste încălțăminte pungi de plastic să treacă de nămoale ca să ajungă la școală. Îi duc părinții în brațe“, s-a plâns Marcel Popa. Autoturismele au aceeași soartă, zi de zi trec prin nămoale, bălți și hârtoape. Se afundă în noroi și circulă greu. Ambulanța sau taxiurile nu intră pe această stradă, spun oamenii. Ei sunt revoltați de condițiile inumane în care sunt nevoiți să trăiască și s-au plâns administrației locale. „Astea sunt condițiile, ce să facem? S-a făcut canalizarea și în urma lucrărilor a rămas așa. Nu ai pe unde să mergi. Ne încălțăm cu cizme de cauciuc și le lăsăm la magazinul din capătul străzii. Asta facem zilnic. Am sesizat, dar…“, a explicat o altă localnică de pe strada Grădinari, care tocmai își ducea copilul la școală.