Noul viceprimar al Craiovei, Dan Dașoveanu, a anunțat la emisiunea „Subiectul Zilei“ de la alege tv că administrația va deveni mai transparentă în relația cu mass-media și craiovenii și a explicat că scopul său este atragerea investitorilor și rezolvarea problemelor cu care se confruntă SC Termo SRL, piețele și târgurile și spitalele din subordinea municipalității. Dașoveanu a precizat că una dintre variantele luate în calcul în cazul Termo este crearea unei noi societăți comerciale care să înglobeze CET II. Totodată, el a explicat că Termo va continua campania de recuperare a datoriilor la întreținere și a spus că, în cazul scandalului de la Târgul Municipal, prejudiciul va fi recuperat de la cei vinovați. GdS vă prezintă cele mai importante declarații ale viceprimarului făcute în cadrul emisiunii.
Teoria transparenței
Nu trebuie să ne mulțumiți nouă, celor care suntem în administrația publică locală, pentru faptul că dăm curs invitațiilor dumneavoastră. Pentru că acesta cred că este unul din punctele job description-ului pe care îl avem. Pentru că, fără să comunicăm prin dumneavoastră cu cetățenii, cred că nimeni nu-și poate duce la îndeplinire sarcinile. Nu trebuie să ne ferim. Activitatea din administrație trebuie să fie deschisă, transparentă. Aceste funcții nu sunt de festivism, ci de muncă. Mai bine să ne încurajați să avem tăria și forța să ducem totul la capăt. Se observă că unele persoane tratează aceste funcții ca și cum ar fi ceva doar de reprezentare. În timp, aceste atitudini sunt sancționate de electorat.
Despre situația de la Termo și recuperarea datoriilor la întreținere
Aproape în fiecare zi am discuții cu factorii de la companie și cu cei de la CET. Este o deschidere față de noi din partea CEO și CET II, pentru că nu putem trăi unii fără alții. Astăzi (joi -n.r.) am avut o întâlnire la CET II cu domnul Nedelescu, le-am spus că suntem sortiți să trăim sau să murim împreună. Va trebui să facem o analiză care nu s-a făcut niciodată. Una tehnică, riguroasă, a tuturor PT-urilor (puncte termice – n.r.), pentru a vedea pierderile reale, de la fiecare bloc, în special cele care sunt capăt de coloană. În trei săptămâni aștept să apară un prim draft de analiză în ceea ce privește întregul sistem energetic. Soluțiile tehnice sunt foarte limitate, putem reduce pierderile la 20-25%, astfel încât ele să fie suportate o parte de producător și o parte de primărie, prin subvenția pe care o acordăm. Această subvenție este o tradiție. Acum subvenția a scăzut. Subvenția întreagă nu a depășit zece milioane de lei și dorim să o reducem gradual. Ideea noastră este de a crea o singură societate. Fondul „Proprietatea“ a greșit în mod evident atunci când s-a opus fuziunii Termo cu CEO, pentru că a dorit dividende. Sperăm să creăm o fuziune între primărie și CET II și să apară o societate nouă. Lucrăm la mai multe variante. După foarte mult timp, în ultimele luni există un dialog cu cei de la CEO. Înțeleg și ei că așa trebuie să comunicăm, nu prin atitudini de genul „nu mă interesează ce se întâmplă acolo“. Au cerut insolvența pentru că au fost obligați de anumite cerințe, era perioada când era FMI, trebuia să arate ceva. Vă dați seama ce ar însemna pentru România să închizi peste noapte trei sferturi din tot ce înseamnă furnizori de energie termică?! Am analizat de foarte multe ori activitatea macroeconomică și spun clar: este un punct în care deciziile FMI nu au legătură cu tradiția economică a României. Avem moșteniți niște morți în curte, un sistem energofag și un sistem de distribuție fără nici o legătură tehnologică cu 2015. Dacă 25 de ani nu s-a făcut nimic, să decizi acum să le închizi este penibil. Ar fi zeci de mii de apartamente pe care le lași fără căldură.
CEO ar trebui să fie acționar la noua societate, în mod ideal, pentru că ar avea și sursa de cărbune. Dacă, pe lanț, toți sunt interesați de ce se întâmplă la Craiova, atunci fiecare s-ar mulțumi cu un profit mai mic, și, pe ansamblu, ar fi mulțumit și cetățeanul, și ei, ca întreprindere. Ani la rând s-au gândit doar la profitul lor și era destul de mare, înainte era un consum foarte mare de energie electrică, vindeau energie electrică foarte multă, trebuie să spunem adevărul, duduia economia, și ce luau ei de la Termo era profit net, chiar dacă luau puțin. Când energia electrică s-a dus în jos, au început problemele și pentru ei. Suntem deschiși la orice variantă pe care o găsim de comun acord cu producătorul. Din păcate, așa cum este sistemul acum, nu ne putem face centrala noastră sau să construim unele în mai multe cartiere. Aceea ar fi soluția ideală. În celelalte țări, foarte puțin vei mai găsi o centrală imensă care să ducă agentul termic în capătul celălalt al orașului. Vei găsi în orașe minimum două centrale care furnizează această energie, dacă nu patru sau cinci, ca să nu ai o rețea de distribuție de nu știu câți kilometri, cum e cazul acum. Pentru că tu de la Șimnic duci toate conductele în toate cartierele. Și este normal să ai pierdere.
Este o campanie susținută de recuperare a datoriilor de la asociațiile de proprietari și se va continua foarte puternic. Și cetățeanul trebuie să fie corect. Sunt o sută de milioane de lei neplătite. Din păcate, în foarte multe segmente ale administrației, găsim cazuri în care cetățenii sfidează limitele elementare ale traiului în comun. Dacă ați filma pe stradă 24 de ore, v-ați îngrozi de ceea ce aruncă din mașini și buzunare pe stradă, vedem oameni care au înșelat sistemul de acordare a subvenției, sunt oameni care au câștigat 30.000 de lei din dobânzile de la bancă și au beneficiat de subvenții. Sunt oameni care nu au plătit un leu la întreținere de zece ani. Asta nu arată că ești un bun cetățean al Craiovei. Și noi, și mass-media trebuie să avem o atitudine foarte clară, de toleranță zero.
Despre investiții și locuri de muncă
Pe orice site al primăriilor din alte țări veți observa că există un serviciu special de relații externe care se ocupă numai cu această problemă. Am început cu doamna primar din luna septembrie 2014 și am hotărât să o continuăm pentru că nu puteam realiza toate obiectivele fără creșterea locurilor de muncă. Trebuie să ne axăm pe această temă. Vrem să atragem investitori și pentru aceasta este nevoie de foarte multă muncă și foarte multe telefoane și e-mail-uri. Ieri (miercuri – n.r.) am primit o delegație din Germania care vrea să deschidă un depozit, m-am întâlnit cu un reprezentant din Anglia, săptămâna viitoare (aceasta – n.r.) voi fi la Viena, la o misiune cu Ministerul Economiei. Din o sută de oameni de afaceri, dacă măcar pe zece îi conving să vină la Craiova și dacă trei-patru se stabilesc aici este un succes. Poate pentru asta sunt bune și aceste investiții care s-au făcut în oraș, cum este Centrul Istoric. Alaltăieri am avut o răbufnire, pentru că nu este posibil, încă nu s-a dat în funcțiune Centrul Istoric, și nu este posibil să fie plin de fecale de la câini. Este incredibil, oameni care nu au nici un fel de spirit de craiovean! În loc să se bucure că s-a făcut, își permit să pângărească orice lucru frumos. Ca și în parcuri, de altfel. Din păcate, nu sunt bani pentru a avea echipaje de Poliție Locală. Poate o să revenim la sistemul de grupuri cetățenești. Este o legislație greoaie, nu putem angaja în plus. Nu îmi voi permite niciodată în momentul actual să critic angajații primăriei, pentru că, pentru mine, acești angajați, care muncesc pe 1.500-1.600 de lei, chiar sunt eroi. Salarizarea a scăzut atât de rău, un jurist are procese și semnează toate actele care ajung la noi, iar salariul lui este mult prea mic. Ei au pierdut toate sporurile. Aici este o foarte mare problemă. Sper ca în viitor să existe o creștere corespunzătoare, astfel încât lumea să fie atrasă în administrație. Foarte greu aduci la concurs oameni competenți. Vin tineri care au terminat facultatea cărora le trebuie un an-doi să învețe. Dacă vor fi mai multe locuri de muncă, poate vom avea fonduri mai mari și vom putea face angajări. Ideea este să-i fidelizăm pe oameni. Sunt multe caiete de sarcini pentru licitații, acolo ar trebui să se angajeze oameni. Patrimoniul și Achizițiile ar avea nevoie mâine de zece oameni.
Despre facilități fiscale
Sunt facilitățile Parcului Industrial, venim cu toată infrastructura, nu luăm bani pe autorizații de construcții, sperăm să mai facem un parc industrial mare în partea de vest a orașului, pe platforma Doljchim, care aparține Petrom. Să vedem problemele cu autorizația de mediu, ei trebuie să facă niște lucrări, conform normelor UE, să decontamineze anumite zone. Există un dialog cu conducerea Petrom, cu Ministerul Mediului. Există și un teren care este al zonei metropolitane, afectat Primăriei Ișalnița, în care am putea să începem imediat și apoi să ne dezvoltăm în timp. Să nu existe cineva care să vrea să investească și noi să-i zicem să mai aștepte un an până rezolvăm cu actele. Au fost foarte multe cereri pentru Hi-tech Park din partea firmelor străine. Sunt foarte multe resurse despre care începem să discutăm. De exemplu, stația de epurare de la Avioane poate fi folosită, iar ea nu s-a mai folosit de nu știu când. Avantajul meu este că nu mă gândesc la anul electoral 2016, ci doar să-mi fac treaba pe acest domeniu de care răspund. Nu am viziuni din acestea politicianiste.
Cred că principalul argument, care dă curaj investitorului, este deschiderea administrației dintr-un stat din estul european. Ei vin când administrația le dă senzația că nu-i va lăsa de izbeliște, să intre în acea birocrație care să le toace nervii. Este și o barieră psihologică, pentru că vin totuși în Europa de Est. Noi zicem mereu că suntem în Europa Centrală. Nu suntem acolo.
Facilitățile sunt și pentru românii întreprinzători. Ne gândim la străini pentru că aceasta este conjunctura. Dar, în ultima perioadă, pe lângă Popeci, care era de referință, au apărut Softronic, Reloc, care produc, au contracte. Încercăm să-i convingem că au parteneri de dialog.
– Durează foarte mult să-i convingi pe investitori să vină. Suntem de patru luni în tratative cu o firmă, să-și mute aici o fabrică. Se fac acum cercetările de due-dilligence pentru România. Sperăm să se mute până la jumătatea anului. Este vorba de o sută de locuri de muncă în prima fază. Mai avem discuții cu un furnizor Ford pe care vrem să-l atragem din alt stat. A venit aici, este în contact cu cei de la Ford, a depus oferta la centrala Ford și, în funcție de ceea ce se va întâmpla, dacă va apărea noul model, are șanse să fie și atunci se va reloca. Durează pentru că este criză. Fără un efort din partea administrației, investitorii nu au cum să vină. Așa, dacă ne ducem noi și cântăm la un post de televiziune: „Veniți la noi!“, nu o să vină nimeni. Trebuie să ne ducem noi acolo, să avem contacte cu camerele lor de comerț, cu uniunile meseriașilor.
Niciodată să nu lași un mail primit și să nu-i răspunzi. Niciodată să nu fii prea ocupat și să nu primești un om de afaceri. Transparența și atragerea investițiilor străine și autohtone ar trebui și cred că este în mintea conducerii Primăriei Craiova lucrul cu care ne trezim noi dimineața.
Despre proiectul Bridge to Romania
Alte patru proiecte pe care încercăm să le facem în perioada următoare ca proiecte-pilot sunt aduse din Anglia, pe această platformă Bridge to Romania. Este un canal de comunicare între administrații, firme din România cu entități, camere de comerț, firme din Anglia. Va fi ca un portal în care fiecare va putea să-și pună intențiile pe care le are. Vom avea niște operatori în fiecare zonă, pentru că nu va fi numai la Craiova, ci și în alte zone ale României. Noi suntem privilegiați pentru că i-am ajutat cel mai mult. Acești operatori vor semnala în momentul în care tu ai primit o ofertă și este pe domeniul în care tu ai o firmă. Dacă tu nu i-ai răspuns în două-trei zile, te va semnaliza. Deci, este un lucru care se face fără taxe, fără nimic, numai pentru a facilita acest schimb de informații între România și Anglia. Proiectul va fi implementat pe 21 mai în mai multe orașe din România și în comitatul Hampshire. Este un comitat cu vreo 65.000 de firme. Numai Londra are mai multe firme. Apoi ar urma să se dezvolte și acolo. Proiectul a ajuns deja pe masa anumitor parlamentari englezi și se gândesc cum să-l implemneteze și cu alte țări. Noi încercăm să ne racordăm la orice înseamnă informație economică de afară.
Joc de glezne în contractul pentru Târgul Muncipal Craiova
Vor fi luate în cel mai scurt timp decizii radicale, nu cu jumătăți de măsură. A trecut timpul lor. Lăsăm procedurile juridice să se desfășoare. În momentul în care va fi o decizie definitivă, și noi vom lua deciziile care trebuie. Pe mine mă interesează ca rapoartele de control să fie duse la îndeplinire de factorii care conduc. Dacă mie un organ de control (Curtea de Conturi – n.r.) îmi spune că există un prejudiciu și acel prejudiciu rămâne definitiv, vă asigur că acel prejudiciu va fi recuperat de la cei vinovați, va fi toleranță zero. Curtea de Conturi nu stabilește cine sunt vinovații. Noi ne vom face parte împotriva acelora care se va dovedi că sunt vinovați. Nu mai sunt timpurile să se treacă cu vederea rapoarte clare și evidente. Dacă se vor oferi condiții omenești în cel mai scurt timp, târgul va rămâne în același loc. Am avut o întâlnire săptămâna trecută, a existat un plan pe care noi l-am înaintat, am avut o primă reacție negativă la acel plan, am revenit fără să schimbăm planul, dând niște termene foarte clare. Așteptăm reacția în zilele următoare. Dacă nu vor face investițiile (firma Texind SA, proprietara terenului pe care este amplasat târgul și căreia Piețe și Târguri îi plătește o chirie lunară de 15.000 de euro – n.r.), vor suporta efectele deciziilor pe care le vom lua, care, vă asigur, vor fi acelea normale pe care le-ar lua orice om de bună-credinţă din administrația publică locală. E adevărat, poate e prea târziu, poate s-a întârziat prea mult. Ceea ce se întâmplă acolo nu este normal și nu are rost să închidem ochii. Am deschiderea totală a doamnei primar față de deciziile pe care le-am luat până în acest moment față de această situație. În fiecare zi, câte 15-20 de minute împreună cu primarul analizez toate problemele acestea, pe care le consider stegulețe roșii. Vin și explic pe documente, nu pe vorbe, pentru că așa se face o administrație de anul 2015. Poate ar fi trebuit să mărim publicitatea la acest gen de investiții, o campanie mai agresivă de participare a firmelor către investiții, pentru că ne interesează să vină firmele. Am mai avut licitații care, din lipsă de participanți, s-au anulat, iar a doua oară au zis că au aflat prea târziu despre ele.
Când încep lucrările la stadioane
În cazul stadionului de atletism, au fost probleme legate de partea cu pompierii, s-au rezolvat și acum trebuie să stabilim de comun acord începerea lucrărilor dintr-o anumită zonă a stadionului, ca să mai rămână un teren de antrenament pentru Universitatea până când vom face cele două terenuri de antrenament de la cantonament. Pentru că acesta este planul, să se antreneze o perioadă aici și primele lucrări să le facem la cantonament. S-a aprobat proiectul în consiliul local, vom începe cu terenurile de antrenament de la cantonament, așa cum ne-a solicitat expres și Sorin Cârțu. Eu sper ca în martie să înceapă lucrările, să se declare un câștigător pentru demolare și să se semneze contractul pentru „Oblemenco“.
Tramvaiul din Craiova, afectat de situația din Ucraina
Dacă lucrările la tramvai vor respecta termenul și se vor finaliza la jumătatea anului, atunci va începe modernizarea Căii București, ca să se asigure transportul pe axul acesta de tramvai, deci să nu blocăm total strada. Dacă am începe acum, am bloca tot. Au avut ei anumite întârzieri cu aprovizionarea de șină din Polonia. Se pare că a fost o problemă la nivel global din cauza crizei din Ucraina. Ce se întâmplă în Ucraina ne încurcă în fiecare zi, chiar dacă clasa politică românească nu tratează acest conflict așa cum ar trebui. Și acesta este un motiv pentru care este greu să discuți cu investitorii străini. Suntem foarte aproape de acea zonă, este un risc crescut.
Împrumut pentru renovarea spitalelor?
Eu zic că aici vom analiza, voi face o vizită în fiecare spital, ca să-i dau doamnei primar un raport estimativ despre ce ar însemna să aducem toate clădirile la nivelul la care au fost făcute anumite etaje de la „Filantropia“. Pentru astfel de lucrări, eu aș lua împrumut, dacă ne-ar da Ministerul de Finanțe acceptul. Nu văd de ce în 2016 nu se va putea face o acțiune de forță și aici.
Porți deschise la primărie
Pentru că sunt foarte multe discuții, sunt oameni de bună sau rea-credință care critică absolut tot ce înseamnă activitate în primărie, chiar dacă au sau nu motive, vreau să fac lunar o tombolă în care o să fie introduse numele acestor cârcotași și un juriu format din ziariști să extragă un nume de acolo, și acel om va sta cu mine o zi în primărie. Invit 12 oameni să stea o zi în primărie, să vadă dacă vor rezista. Poate nimeresc o zi din acelea în care va bea zece cafele si doar apă o zi întreagă. Vreau să se pună ștampilă acestei perioade că am muncit pentru cetățeni, că am fost transparenți, că am pus actele pe masă cetățeanului.