-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljClinica de Chirurgie I a Spitalului de Urgenţă - operaţii multe, chirurgi puţini

Clinica de Chirurgie I a Spitalului de Urgenţă – operaţii multe, chirurgi puţini

Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este una dintre secțiile cele mai solicitate ale unității medicale. Anual, aici se fac în jur de 3.000 de intervenții chirurgicale. Jumătate din saloanele clinicii sunt dotate cu frigidere și televizoare, iar pentru cealaltă jumătate a secției conducerea încearcă să obțină sponsorizări pentru a oferi pacienților condițiile dorite. Medicii din secție sunt însă recunoscuți ca fiind pionerii intervențiilor chirurgicale făcute cu laparoscopul.

Medici care plimbă tărgi pe care stau întinși pacienți și saloane pline ochi de bolnavi, aceasta este imaginea de care dai atunci când ajungi în Clinica de Chirurgie I a celei mai mari unități medicale oltenești. Este una dintre secțiile în care se lucrează la foc continuu. Aici există 70 de paturi și sunt ocupate în permanență. Din cele 3.000 de operații făcute anual, 80 la sută sunt intervenții complexe. Cei mai mulți pacienți suferă de boli maligne. Prof. univ. dr. Ion Georgescu, șeful clinicii, ne-a vorbit despre situațiile întâlnite. „În ultimul timp, întâlnim foarte mulți pacienți care suferă de boli maligne, iar asta se leagă și de faptul că a crescut speranța de viață. Sunt oameni în vârstă, în general. De cele mai multe ori, întâlnim pacienți cu multiple afecțiuni și tratamente, un bolnav poate are și câte 12 diagnostice puse. Sunt oameni care au muncit mult, în special muncă fizică“, a spus șeful clinicii. Îngrijorător este că afecțiunile maligne apar și la tineri. Cazurile de cancer digestiv, de rect, de pancreas au început să fie frecvente la vârste tot mai fragede, în trecut acestea fiind rare la astfel de pacienți.

Blocurile operatorii, prioritare

O parte din saloanele clinicii îi așteaptă pe bolnavi cu paturi noi, frigider, televizor și chiar cuptor cu microunde. Cu ajutorul sponsorizărilor, medicii au reușit să le creeze pacienților condiții ca să nu simtă prea mult lipsa casei. „Am încercat să menținem condițiile hoteliere la nivel satisfăcător, cu ajutorul unor prieteni care au făcut sponsorizări și cu ajutorul conducerii spitalului“, a spus dr. Ion Georgescu. Restul saloanelor au condiții decente, dar nu dispun de toate aceste beneficii, iar medicii speră ca, ajutați de oameni, să reușească să doteze și această parte din secție cu tot ce trebuie.
Blocurile operatorii au fost cele către care s-au îndreptat investițiile din ultimul timp. „Am primit ajutor și de la consiliul județean, care ne-a renovat și dotat blocurile operatorii. Au fost dotate cu aparat de laparoscopie, cu instrumentar. S-a mișcat ceva și se merge pe această linie. Este foarte greu de întreținut însă acest spital, care are un personal foarte numeros. Nu avem probleme cu infecțiile intraspitalicești. Bolnavului trebuie să îi asiguri un mediu favorabil și prin comportament, dar și prin condiții“, a precizat șeful Clinicii de Chirurgie I.

Chirurgia obezității, următoarea țintă a medicilor

În Clinica de Chirurgie I, medicii abordează orice fel de patologie și urmează să se pregătească și pentru chirurgia obezității. Având în vedere că obezitatea este o problemă de sănătate publică și tot mai mulți români se confruntă cu această afecțiune, medicii craioveni trebuie să facă și astfel de intervenții chirurgicale. „Vom avea un training cu un profesor pentru chirurgia obezității. Operațiile acestea sunt foarte scumpe și nu sunt decontate de Casa de Asigurări, iar aparatura cu care se lucrează este scumpă. Însă, obezitatea morbidă este o problemă și sperăm să începem să operăm și noi“, a adăugat prof. univ. dr. Ion Georgescu.
În spitalul județean se fac intervenţii chirurgicale cu laparoscopul din 1996, pionierii acestui tip de operaţii fiind medicii de la Clinica de Chirurgie I. Așa că ministerul a pus Craiova pe lista centrelor de formare în chirurgia laparoscopică. În ultimul timp, laparoscopia este tot mai folosită. „S-au extins laparoscopiile. Singura aparatură performantă care ne lipsește este robotul chirurgical, dar nu este ceva absolut necesar. Doar trei clinici din țară au așa ceva. Robotul are dezavatajul costurilor, dar are avantajul unei aparaturi performante care înlătură tremurul fiziologic al chirurgului și uneori te ajută ca unele intervenții să le faci mai ușor. Noi suntem unul dintre centrele de formare în laparoscopie și avem toată aparatura. Avem un monitor pe care învață rezidenți și două truse de laparoscopie care funcționează încontinuu. Important este ca tinerii medici să învețe. Noi organizăm și workshopuri în chirurgia herniilor, în luna mai așteptăm un profesor din Serbia. Chirurgia laparoscopică are avantaje. Bolnavul se recuperează mult mai repede, iar costurile sunt mai mici“, a explicat șeful clinicii.

Chirurgia, mândria şcolii craiovene de medicină

Chirurgia este una dintre specialităţile cu care se mândrește şcoala craioveană de medicină. Însă, puțini dintre viitori medici mai aleg această specializare, iar cei buni pleacă, de cele mai multe ori, să profeseze în străinătate. Dacă trendul va continue, vom avea probleme în următorii ani. „Chirurgia nu mai este printre primele specializări alese la rezidențiat pentru că este o meserie grea și o legislație tot mai opresivă pentru chirurg. Această mișcare a lumii medicale în Europa este o realitate, în special în chirurgie. Nu numai la noi este problema, unii medici francezi sau englezi pleacă în America. În Europa, tinerii nu prea mai fac chirurgie, rămân cam 50% din locuri neocupate pentru că ei se orientează, în general, spre discipline de cabinet. Să sperăm că și în România medicii tineri vor avea un salariu decent, astfel încât să rămână aici. Altfel, peste 10-15 ani va fi o problemă. La noi, numărul de operații este din ce în ce mai mare, solicitări multe, iar medici chirurgi tot mai puțini“, atrage atenția prof. univ. dr. Ion Georgescu.
Asistentele și infirmierele sunt și ele atrase de salariile mult mai mari din străinătate. Așa se face că majoritatea clinicilor din spitalul județean se confruntă cu deficitul de personal mediu și auxiliar. Și în Clinica de Chirurgie I există această problemă, iar în curând vor fi scoase posturi la concurs.

„Am reușit să avem aprovizionare cu medicamente în clinică. Acum, cât o fi“

Medicamentele sunt vitale în acestă secție, având în vedere că pacienții suferă intervenții chirurgicale. Șeful clinicii susține că de câteva luni nu mai există probleme. „Pentru anumite boli foarte grave care necesită reanimare există un program special al Ministerului Sănătății prin care bolnavii au acces la cele mai bune medicamente. Am reușit să avem aprovizionare cu medicamente în clinică. Acum, cât o fi. Dar probabil că va fi bine“, a spus dr. Ion Georgescu.
Medicii clinicii se implică și în cercetare, dar în prezent sunt blocați din cauza sistării fondurilor europene. „Am fost implicați în mai multe cercetări, dar din cauza blocării fondurilor europene a fost greu să mai accesăm. Am terminat o cercetare împreună cu cei de la București, au fost două studii multicentrice bazate pe medicamente. Mergem în continure pe extinderea cercetărilor în laparoscopie, să vedem diferența între clasic și laparoscopic, în special în chirurgia colorectală. Sperăm să primim fonduri din nou. Eu am fost și în Consiliul Național al Cercetării și știu câte lucrări sunt“, a concluzionat prof. univ. dr. Ion Georgescu.

Despre prof. univ. dr. Ion Georgescu

Profesorul dr. Ion Georgescu este considerat printre primii zece chirurgi din ţară, în 2010 fiind decorat de preşedintele României cu distincţia Meritul Sanitar în Grad de Cavaler. Operează din 1976 şi are la activ peste 12.000 de intervenţii chirurgicale. În 2008, dr. Ion Georgescu a fost declarat cel mai bun medic român de către publicaţia on-line Top Medici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS